№159 (7557)

  • Оксана МАЛОЛЄТКОВА

    Розбудова логістики — внесок у стійкість економіки

     «Аграрії вже намолотили майже 16,6 мільйона тонн зерна. Найбільше в Миколаївській та Одеській областях. За цією цифрою стоїть щоденна важка праця десятків тисяч людей, які часто ризикують своїм життям. Завдяки цій роботі та синергії між бізнесом і державою чітко розуміємо, що продовольства вистачить і для внутрішніх потреб країни, і на експорт. Україна й надалі буде одним із ключових гарантів глобальної продбезпеки, і в цьому розраховуємо на солідарність наших партнерів. По-перше, нам потрібно більше ППО, щоб краще прикрити наші порти, а особливо дунайський портовий кластер. По-друге, потрібні стійкі сухопутні логістичні шляхи з високою пропускною здатністю. Адже кожна експортована тонна зерна робить сильнішими Україну та вільний світ», — цитує слова очільника уряду департамент комунікацій Секретаріату Кабміну.  

  • Спільний план для припинення війни

     За словами Андрія Єрмака, усі присутні у Джидді представники держав задекларували цілковиту підтримку й повагу незалежності, територіальної цілісності й суверенітету України. «Усі розуміють необхідність спільного плану цивілізованого світу для припинення цієї війни», — зазначив керівник Офісу Президента.Він зауважив, що під час виступів усі члени української делегації чітко наголошували на необхідності виведення військ російської федерації з території України, що є одним із пунктів формули миру.

  • Журналіст, лауреат Шевченківської премії Віталій Портников: «Читайте не лише своїх прихильників — і у вас пропадуть ілюзії»

     Відомий український публіцист, письменник і журналіст Віталій Портников тричі номінувався на Шевченківську премію — 2017-го, 2019-го, а 2023-го став її лауреатом.
    У професійній журналістиці він давно, 40 років, упродовж яких у цій сфері відбулися зміни, котрі навіть важко з чим-небудь порівняти. Простий приклад: ми ведемо цю розмову, коли журналіст сидить в редакції, а пан Віталій їде в потягу... Нині на таке не звернули б уваги, а 1983-го — якась ненаукова фантастика. 

  • Олександр ВЕРТІЛЬ

    Безбар’єрність — це безпечність і комфорт

     Якось узимку біля одного із супермаркетів побачив, як людина в колісному кріслі намагалася заїхати крутим пандусом до приміщення: він то долав кілька обмерзлих метрів, то знову скочувався. На пропозиції допомогти категорично відмовлявся — мовляв, хоче впоратися самостійно. Аж доки підійшов чи то знайомий, чи то сусід, який запропонував купити все, що потрібно. Чоловік погодився, дав гроші і хвилин за десять мав у візку необхідні продукти. Випадок явно нетиповий, тим паче в цьому торговельному закладі пандус невдовзі переобладнали, зробивши його більш пологим.

  • Інна ОМЕЛЯНЧУК

    Селища будуть, але не міського типу

     Три роки Україна живе з новим адміністративно-територіальним устроєм: маємо 1469 громад та 136 районів. Утім, меж досконалості децентралізації немає, про що свідчить досвід Польщі, реформу самоврядування в якій визнано найкращою в Європі.
    Територіальне утворення «селище міського типу» звучить як радянський анахронізм, чи не так? Та найголовніше, що за цією назвою стоять цілком конкретні фінансові ресурси. 

  • Мобільні клініки запрацювали у прифронтових зонах

     Проєкт функціонування мобільної клініки для громадян, які проживають на деокупованих і прифронтових територіях Донецької області та півдня Харківщини, стартував 10 липня. Головна мета — надання первинної медичної допомоги жителям цих регіонів. Через агресію рф на деокупованих територіях знищено багато лікарень, амбулаторій сімейного лікаря, пунктів первинної медико-санітарної допомоги, а в деяких селах їх узагалі не було. Відповідно чимала кількість людей нині не має доступу до медичних послуг.