№ 178 (7576)

  • Оксана МАЛОЛЄТКОВА

    У школі, як і вдома, має бути затишно й комфортно

     Війна, яку російські окупанти-терористи ведуть проти України, спричиняє людські жертви та багато руйнувань. Зокрема, загарбницька армія пошкоджує, знищує освітню інфраструктуру України, прагнучи ускладнити доступ нашим дітям до навчання, дестабілізувати систему освіти та паралізувати подальший розвиток держави.

  • Доктор технічних наук головний радник ПрАТ «Укргідропроект» Юрій Ландау: «У післявоєнній перебудові електроенергетика, як базова галузь, відіграватиме ключову роль у стабільному зростанні економіки»

     2021 року, за даними Міненерго, в Україні виробляли 150,57 мільярда кВт·год електроенергії. Чимало її надлишків  експортували у країни ЄС. Але після 24 лютого 2022-го внаслідок авіаційних та ракетних атак російських агресорів енергетична  система країни зазнала великих втрат. Понад половину енергооб’єктів пошкоджено або зруйновано, зокрема всі теплові електростанції, більшість ГЕС, чимало ВЕС, СЕС  та систем передачі електроенергії.

  • Очільниця управління туризму та курортів Закарпатської ОВА Маріанна ГОТРА: «Реабілітація військових — пріоритет нашої роботи»

      Нинішній рік для організаторів туризму й відпочинку Закарпаття видався особливо напруженим. Працювати доводиться на тлі війни, яку проти України розв’язала російська федерація, в умовах обмежень, пов’язаних з повітряними тривогами, ускладненого транспортного сполучення, відсутності багатьох професійних екскурсоводів, які мобілізувалися на фронт і їх складно замінити. І все-таки літній туристичний сезон, за висновками фахівців галузі, загалом вдалий. Детальніше про його підсумки кореспондент «УК» розмовляв з очільницею управління туризму та курортів Закарпатської обласної військової адміністрації Маріанною ГОТРОЮ.

  • Інна ОМЕЛЯНЧУК

    Один плюс один дорівнює… три

     «Хоч Всеукраїнський рейтинг «Сумлінні платники податків» у воєнний час на паузі, ми єдина область в Україні, яка вирішила не припиняти цю добру справу. Як на мене, пошанування тих, хто в цей буремний час працює на рідній землі та має надвисоку соціальну відповідальність, — особлива місія», — вважає голова територіального відділення Асоціації платників податків України Мар’ян Года.

  • Микола ШОТ

    «Місія маленька, але дуже значима»

     Алісія-Алла Неборак-Павлович — колишня тернополянка, але вже 23 роки живе у столиці Швеції. У неї складна доля, спричинена важкою недугою. У 33 роки онкологічне захворювання розвивало рецидиви, вона змушена була ампутувати ногу, лікарі прогнозувала їй короткий термін життя. Вона не здалася, продала квартиру в Тернополі й переїхала жити і протезуватися у Стокгольм. Усупереч усьому вистояла, знайшла в собі фізичні та моральні сили піднятися, захопилась іконописом, здобула фах шкірного терапевта. 

  • Віктор КОЗОРІЗ

    Війна на дорогах забирає життя

     Нещодавно став свідком жахливої дорожньо-транспортної аварії на регульованому перехресті біля свого будинку. Приблизно за 15 хвилин до початку комендантської години волонтерський бус з увімкненими маячками намагався проскочити перехрестя на червоне світло і зіткнувся з легковиком, який також перетинав це перехрестя. Очевидно, обидва автомобілі рухались із значним перевищенням швидкості й після зіткнення опинилися на тротуарі. 46-річного водія волонтерського буса від удару викинуло з автомобіля.