З третього вересня в дитячих садочках стали діяти нові санітарно-епідеміологічні норми. Відповідний наказ ще 1 серпня підписала міністр охорони здоров’я. Потреба оновити їх назріла давно, адже попередні затверджували ще за царя Гороха — 1985 року. 

Серед нововведень зокрема — визначені вимоги щодо груп  короткострокового перебування дітей, дозвіл будувати триповерхові дитячі садки, а також визначено, яким має бути під’їзд та вхід до будівлі й туалетні приміщення для дітей з особливими потребами. 

Втім, хоч часу, аби розробити сучасніші нормативи, було більше ніж досить, деякі положення документа викликали, м’яко кажучи, подив. Першим на проблему звернув увагу педіатр Євген Комаровський. Його відкритий лист із аналізом деяких неузгоджень та протиріч, які містить новий документ, спричинив бурхливий резонанс.

Навіщо ставити воза поперед коня?

Зокрема, згідно з новими нормами, заборонено використовувати кондиціонери та зволожувачі повітря. Якщо заборону кондиціонерів ще  можна пояснити, то чим небезпечні зволожувачі повітря? Як в умовах роботи центрального опалення витримувати норму 40—60% вологості, визначену в документі, невідомо.

«Від чого залежить клімат у приміщеннях? Від будівельних конструкцій,  стиків між окремими елементами, системи опалення й вентиляції, режиму провітрювання, від кількості дітей у групі. Якщо дотриматися цих вимог, то параметри мікроклімату будуть відповідними, а якщо й відхилятимуться, то незначно»,  — повідомила на брифінгу в МОЗ, присвяченому роз’ясненню нових норм, завідувач лабораторії гігієни навчальної діяльності дітей Інституту гігієни та медичної екології НАМН Світлана Гозак. Проте ключове питання: як дотриматися цих вимог (зокрема з огляду на хронічну переповненість груп) — залишається відкритим.

Викликає питання й низка іншим вимог. Зокрема, за новими нормами, в  дитсадках бракує унітазів (як встановити нові, якщо бракує місця, невідомо), заборонено двоярусні ліжка, форма тіньових навісів має бути лише прямокутна чи кругла (квадратна — це вже порушення?). Заборонено використовувати рослини, котрі викликають алергію, проте хто знає їх  повний перелік? Одне слово, навряд чи знайдуться дитсадки, які відповідали б усім нововведенням. А що далі? Штрафи? Перебудова згідно з новими нормами? А де взяти кошти та куди подіти на час ремонту дітлашню?      

Нові нормативи містять і вимогу щодо обмеження кількості дітей у групі 20-ма особами.  «Основна проблема нині  — це переповненість груп,    говорить завідувачка лабораторії гігієнічного забезпечення умов життєдіяльності дітей Інститут гігієни та медичної екології НАМН Аліна Платонова. — Це не проблема відповідності санітарним нормам, а  порушення з боку адміністрації. Така вимога була й при  Радянському Союзі, ми нічого не зменшували щодо наповнюваності групи». 

Відповідальність можна перекладати на кого завгодно, але це не вирішує головного    куди батькам, які працюють, в умовах, коли місць у дитсадках  хронічно не вистачає, подіти дитину? Може, логічніше все-таки забезпечити спершу потрібну кількість місць у дитсадках, а вже потім вводити таку норму, за невиконання якої загрожує штраф? Тож, як часто в нас буває, воза знов поставили поперед коня.

До речі, щодо штрафу. Його максимальна сума, за словами начальника відділу безпеки факторів середовища життєдіяльності людини та формування здорового способу життя Державної санітарно-епідеміологічної служби  Олексія Даниленка, становить 425 гривень. «Фахівці в жодному разі відразу не штрафують. Спершу виносять припис керівникові закладу, вказують на порушення, надають відповідний термін для їх усунення. В разі невиконання припису вживають інші санкції».

За словами заступника директора Інституту гігієни та медичної екології Надії Польки, МОЗ розробило нові норми за зверненням Міносвіти і науки. «Підготовлений проект документа був розміщений на сайті. Всі, хто хотів, подавали свої пропозиції, після чого документ був надісланий в МОН для погодження і зареєстрований у Мін’юсті», — запевнила вона.

Водночас у відкритому листі МОН від 25 вересня зазначено: «Остаточна редакція, що затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 01.08.2013 № 678 та зареєстрована 9 серпня 2013 року в Міністерстві юстиції України, до Міністерства освіти і науки не надходила. Враховуючи зазначене, наполягаємо на відтермінуванні набуття чинності зазначеного вище наказу МОЗ до 1 вересня 2014 року та внесенні змін і пропозицій, що додаються».

«Як виконувати —  не наша проблема»

Ще одна деталь.  Наказ містить вимогу стосовно того, що одна з туалетних кабінок повинна мати ширину 165  сантиметрів. «Це зумовлено тим, що саме так може проїхати інвалідний візок. Ці норми стосуються тих дитсадків, де є діти-візочники. Не всі садки нині робитимуть пандуси, бо вони не всюди потрібні» — вважає Аліна Платонова. Водночас  відповідних пояснень у документі немає. На запитання журналістів, чи не стануть дитсадки, аби уникнути додаткових витрат на обладнання, наприклад, пандусів, відмовлятися приймати дітей на інвалідних візках, посилаючись, приміром, на брак місць, Надія Полька ставить зустрічне запитання: «Це проблема документа чи адміністрації?»

Одне слово, враження, від позиції фахівців, що коментували на брифінгу в МОЗ нові норми, склалося неоднозначне: мовляв, ми нормативи написали, вони відповідають сучасним стандартам, а як їх реалізувати — не наша проблема. Воно, може, й так. Але чия тоді? 

P.S.Минулої п’ятниці проблему прокоментував Прем’єр-міністр Микола Азаров, зазначивши, що «треба призупинити наказ і уважно розібратися з закладеними нормами». Того ж дня в профільному міністерстві відбулася нарада, на якій, за повідомленнями прес-служби МОЗ, перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Качур закликав присутніх до обговорення та погодження гострих питань, а також наголосив, що нині дуже важливо провести відповідну роз’яснювальну роботу для керівників на місцях, аби унеможливити різнобічне трактування державних санітарних норм та правил. Нині, за інформацією прес-служби МОЗ, наказ перебуває на розгляді уряду.