У Полтаві за підтримки обласної ради створюють універсальний довідник з найрізноманітніших галузей науки, техніки, культури, найповніше зведення найважливіших надбань людності Полтавського краю усіх часів. Цей унікальний науково-видавничий проект має назву «Полтавіка. Полтавська Енциклопедія». За задумом, «Полтавіка» має бути 12-томною. Нині триває робота над 6-м томом «Освіта і наука». За рекомендацією обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені М. В. Остроградського першою на сторінки цього тому потрапить інформація про Полтавський приватний навчально-виховний комплекс «Дошкільний навчальний заклад — спеціалізована школа» Оксани Данько. За що їм така честь, пані Оксана ДАНЬКО розповіла «УК».

— Оксано Іванівно, якщо не помиляюся, у 2003 році ваш заклад, тоді це був тільки приватний дитячий садок, ліцензували першим на Полтавщині?Засновник Полтавського приватного навчально-виховного комплексу Оксана ДАНЬКО

— Так. Коли ми цю ліцензію отримували, витратили багато сил і нервів. Я кілька разів переоформлювала документи, щоб вони відповідали певним вимогам. Важко нам було і матеріально. Особливо у кризових 2007—2008 роках. Чимало приватних дитячих садків у Кременчуці та Комсомольську тоді припинили своє існування. Але ми вистояли в тих умовах і зберегли колектив. У нас є гімн, а в ньому такі слова: «Разом ми — велика сила! Бо готуємо для країни чесних, добрих, працьовитих у майбутньому дітей». Це сутність нашої роботи. І завжди маємо найкращий результат тоді, коли об’єднуємо зусилля адміністрації, педагогів і батьків: наші випускники-четвертокласники на «відмінно» складають тести під час вступу до 5-х класів загальноосвітніх шкіл. Нам телефонують і дякують за прекрасну підготовку дітей.

Кваліфікація наших педагогів висока. Можливо, ви помітили у фойє оригінальні вироби з пластиліну, природних матеріалів. Це з дітьми працювала член спілки художників України Алла Федак. Вона веде у нас гурток образотворчого мистецтва. Всього працює сім гуртків, і серед них гурток християнської етики. Щоб налаштувати дітей на спокійний початок робочого дня, уроки розпочинаємо з молитви «Отче наш!».

Здібні і талановиті педагоги виховують таких же дітей. Коли ми святкували 10-річчя нашого закладу в Полтавському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені М. В. Гоголя (до речі, вщент заповненому), то 3-годинний концерт був повністю підготовлений нашими педагогами і дітьми. Всі гості були в захваті від нього.

Треба сказати, що за 15 років, відколи ми працюємо, у місті не з’явився бодай іще один такий навчально-виховний комплекс. Вважаю, що це певний сигнал для нашої влади про те, що створювати такі заклади і забезпечувати їхню діяльність за сучасних умов дуже складно. Незважаючи на це, нам вдається вдосконалювати умови перебування і навчання дітей у нашому закладі без додаткових внесків батьків. Але необхідно ще багато чого зробити, тому від допомоги влади ми б не відмовилися.

— Поглиблене вивчення англійської мови, розвивальні ігри Бориса Нікітіна і технології Глена Домана — це, звичайно ж, чудово. Але дітям не вистачає елементарного — здоров’я.

— Ми використовуємо багато передових педагогічних технологій, що значно поліпшує і не перевантажує навчальний процес. Крім того, у нас багато різноманітних занять і заходів із фізкультури, загартування, динамічного рухового режиму з використанням парт-конторок і масажних килимків для ніг, тренування і відпочинку зору на офтальмологічних тренажерах, роботи в режимі «зорових горизонтів» тощо. Тому є чимало охочих прийти до нас. На жаль, ми не маємо змоги взяти всіх, адже наші класи і групи повністю укомплектовані, а площа закладу обмежена.

Десятирічний ювілей закладу ознаменувався тригодинним концертом, програму якого повністю організували педагоги з дітьми. Фото надані автором

— Після закінчення чотирьох класів приватної початкової школи ваші випускники потрапляють у незвичну для них обстановку — ЗОШ. Ви їх до цього готуєте?

— Наші діти тим і вирізняються, що виховані, можуть вільно спілкуватися із старшими. Не соромляться попросити учителя пояснити новий матеріал, якщо їм щось незрозуміло. Вони жадібні до знань, чемні, неконфліктні, мають почуття власної гідності, без проблем орієнтуються в шкільному побуті, звикли до вимогливих учителів. Всі вони мають навички навчальної праці, що полегшує їм навчання в ЗОШ.

— Вас часто відвідують представники контролюючих структур?

— Мабуть, не частіше, ніж інших. У нас повне взаєморозуміння з усіма профільними державними контролюючими органами і з міським управлінням освіти. Ми виконуємо їхні настанови, працюємо за державними програмами, ділимося досвідом роботи, співпрацюємо з Полтавським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти імені М. В. Остроградського, з міським методичним кабінетом. З їхнього боку відчуваємо доброзичливе ставлення до нас. Нам видали безстрокову ліцензію. Раніше її треба було поновлювати кожні три роки. Чергову державну атестацію ми пройшли з відзнакою.

— Як вирішуєте спірні питання з батьками, якщо такі виникають?

— У нас є свої методи навчання і виховання дітей. Вони грунтуються на високих моральних і наукових принципах, передовому світовому досвіді. Але буває, хоча й дуже рідко, що хтось із батьків робить спроби диктувати нам свою «мораль». Нам вдається переконувати їх не тільки бесідами, а й позитивними змінами якостей їхньої дитини. А потім настає злагоджена і доброзичлива співпраця.

Урок англійської мови в другому класі

— Чи стежите за тим, як складається доля ваших випускників?

— Зі стін нашого закладу вийшли більш як 80 дітей, і з усіма ними та їхніми батьками ми контактуємо. Ось візьміть журнал відгуків, і ви в цьому переконаєтеся. Тут безліч чудових спогадів про проведені разом роки. Деякі батьки написали цілі твори, сповнені сильних емоцій, душевного тепла. Після того, як їх прочитаєш, відчуваєш, що ти на правильному шляху. З’являється упевненість у власних силах.

— Із підписів у журналі зрозуміло, що у вас є вихованці з багатодітних родин.

— Таких дітей у нас більше десяти. І про всіх у педагогів склалося гарне враження. Такі діти легше і швидше розвиваються і більш комунікабельні. Хочу наголосити на тому, що часто діти у віці 3—4 років погано говорять. Раніше такого не було. Це вплив технологій — телевізора, ігор, комп’ютера, недостатнього спілкування з батьками. У нас діти перебувають цілий день, тому фактори інформаційного ризику для них значно послаблені, і батьки це добре розуміють. Тому якщо у нас навчається одна дитина, то приводять і другу, і третю. До речі, за другу дитину знижка в оплаті 50%. Приводять не тільки дітей, а й онуків, племінників.

Хочу сказати, що моя мрія про чудовий заклад для сучасних дітей в сучасному світі здійснилася. Мені вдалося створити колектив професійних людей різних спеціальностей, колектив однодумців. Задумів і роботи попереду багато, але «разом ми — велика сила!» І в цьому секрет нашого успіху.

Олександр ДАНИЛЕЦЬ,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Оксана ДАНЬКО. Народилася 9 липня у м. Полтава. У 1992 році закінчила Полтавський педінститут імені В. Г. Короленка, в якому вищу педагогічну освіту здобули також її батьки, тітка, нині у магістратурі навчається донька. Працювала у дитячих садках №53 та №74 міста Полтави. До започаткування власної справи мала 17 років педагогічного стажу. З 2003 року — засновник, директор приватного навчально-виховного комплексу О. Данько.

Нагороджена почесним знаком «Флагман освіти і науки України», грамотою Міністерства освіти України. За якість послуг, новаторство ідей та забезпечення високого рівня навчального процесу — міжнародним дипломом «Золота Фортуна».