Начальник Головного управління
Міністерства доходів і зборів 
у Сумській області
Олександр СЕМЧЕНКО

Недавнє об’єднання податкової та митної служб у новоствореному відомстві — Міністерстві доходів і зборів України має стати сигналом для розвитку бізнесу та поштовхом до оздоровлення державної економіки. Це   один із важелів, застосування якого дасть змогу здійснити нові якісні перетворення в державі.

  На цю та інші податкові теми кореспондент «УК» бесідує з начальником ГУ Міндоходів у Сумській області Олександром СЕМЧЕНКОМ. 

— Олександре Анатолійовичу, потроху вщухають пристрасті, пов’язані з формуванням нового територіального органу Міндоходів. Хоч часу минуло порівняно мало, все ж таки чи можна підсумувати перший етап такої роботи?

— Однозначно. Тим паче, що є що підсумовувати. Головне, процес інтеграції на Сумщині приніс перші очікувані результати. За два останніх місяці сталися позитивні зрушення як у роботі новоствореного відомства, так і в стосунках з платниками податків, котрим в області створюються всі умови для успішного ведення бізнесу. Спрощено процедуру отримання адміністративних послуг, зменшено документообіг — відповідно менше часу витрачається на оформлення податкової звітності. У 8-ми центрах обслуговування платників податків (ЦОПП), які працюють на теренах області, можна швидко і якісно отримати консультацію фахівців і весь спектр адмінпослуг.

До того ж у ЦОППах розташовані центри сертифікації ключів Головного управління Міндоходів. Саме тут платники можуть безкоштовно отримати посилені ключі електронного цифрового підпису, за допомогою яких подавати звітність в електронній формі до органів Міндоходів, Пенсійного фонду та управління статистики.

На користь загальній справі і такі цифри. Завдання з наповнення бюджету протягом січня — липня нинішнього року виконано на 100 %, до того ж з певним випередженням. Державна та місцева скарбниці додатково до плану отримали від міндоходівців Сумщини 39,7 мільйона  гривень. Таким чином до бюджету в поточному році загалом спрямовано  3,4 мільярда гривень.

— А чи не посиляться контрольні функції та навантаження на чесний бізнес через намагання міндоходівців «ефективніше» працювати над наповненням бюджету?

— Разом зі створенням максимально комфортних умов для бізнесу і громадян при сплаті податків і митних платежів маємо стабільно наповнювати бюджет. Для цього постійно вдосконалюємо систему ризикоорієнтованого податкового контролю насамперед за підприємствами, які свідомо не сплачують або сплачують не в повному обсязі платежі до бюджету, використовуючи схеми ухилення від оподаткування.    При цьому позиція Міндоходів чітка і однозначна — більшість платників  працює чесно і прозоро. І ми їм довіряємо.

Наведу кілька цифр, які беззаперечно свідчать, що наші пріоритети залишаються незмінними — зменшення податкового тиску та відмова від безпідставного втручання у діяльність підприємців. У 2013 році кількість документальних перевірок юридичних осіб зменшилась на 36%, або проведено 37 планових і 443 позапланові перевірки. За аналогічний тогорічний період  відповідно  — 155  і 497.

Знаково, що при зменшенні кількості перевірок надходження до бюджету за актами перевірок зросли майже втричі —  з 10,5 мільйона гривень торік до 28,5 мільйона — в нинішньому.

Невдовзі у Міндоходів планується ще одне нововведення — електронна перевірка, яка підвищить якість і скоротить терміни проведення податкового та митного аудиту, а також мінімізує присутність співробітників Міндоходів на підприємствах, остаточно обмеживши вплив людського чинника на хід та результат контрольно-перевірочних заходів.

— А яким чином на Сумщині реалізується право самих платників щодо отримання з бюджету заявлених до відшкодування сум податку на додану вартість? Кому і скільки в області відшкодовують цього податку в автоматичному режимі?

— Податок на додану вартість становить близько 10%  у загальній структурі надходжень, спрямованих до бюджету платниками податків Сумщини, — це 327,3 мільйона гривень. Водночас на рахунки платників у цьому році вже відшкодовано 529,1 мільйона гривень, що на 102 мільйони більше, ніж торік. Тож з урахуванням заборгованості минулих періодів, яку ми активно погашаємо цьогоріч, скаржитись на зволікання Міндоходів платникам податків немає жодних підстав.

Окрім того, Сумщина є лідером серед регіонів України з відшкодування ПДВ в автоматичному режимі. За січень — липень 2013 року таким правом  скористалися 15 суб’єктів господарювання області на суму 273,2 мільйона гривень, або понад 75 % від заявленої. Щоб отримати таке право, платник повинен відповідати критеріям, що чітко прописані у Податковому кодексі. Зокрема, суб’єкти господарювання мають бути включені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців. Вони  не повинні перебувати в судових процедурах банкрутства, не мати податкового боргу тощо. При цьому середня заробітна плата має перевищувати мінімальну не менш ніж у 2,5 раза. Тож кредит довіри щодо наших платників податків з боку Міндоходів Сумщини можна вимірювати з огляду на ту статистику, яку я навів. 

— Стосовно податкового боргу. Яка робота проводиться, щоб боржники розраховувалися з державою?

— Цього року від погашення податкового боргу до бюджетів усіх рівнів  надійшло 63,7 мільйона гривень. Лише за липень сума скоротилася майже на 800 тисяч. Позитивну тенденцію плануємо зберегти і надалі завдяки комплексу тих чи тих заходів. У тому числі на етапі судового оскарження повідомлення-рішення податкової інспекції за результатами документальної перевірки.

Так, з початку року на користь територіального органу Міндоходів  судами різних інстанцій прийнято 965 рішень на суму 170,3 мільйона гривень, що становить понад 80 % від загальної кількості розглянутих судами справ.

— Останнім часом у ЗМІ з’являються факти порушень закону з боку співробітників Міндоходів. Яким чином реагуєте на такі прояви?

— Ці факти нам добре відомі, бо майже всі порушення викриті працівниками спеціального підрозділу — управління внутрішньої безпеки, що в складі Головного управління Міндоходів Сумщини. Існує певний порядок, відповідно до якого зібрані нами матеріали для прийняття процесуального рішення передаються до інших контролюючих органів, у тому числі до органів прокуратури. Так, з початку року до прокуратури області передано 9 таких матеріалів.

Робота працівників відомства має бути прозорою, доступною та зрозумілою суспільству. Тож моє головне завдання як керівника — профілактична робота.

Щоб знизити корупційні ризики на митниці, проходить спецоперація «Держкордон — 2013». У цілодобовому режимі на кордоні працюють  спільні групи працівників Міндоходів Сумщини. З часу об’єднання двох відомств складено 48 протоколів про порушення митних правил на суму понад 6 мільйонів гривень. 

Такі групи почали проводити огляди транспортних засобів з товарами комерційного призначення, що мають ознаки «ризику». Як результат — надходження до бюджету митних платежів збільшились на 5,1 мільйона  гривень.

— Які завдання у загальній стратегії діяльності територіального підрозділу Міндоходів ставите у вершину кута?

— Повністю розкрити багатий потенціал регіону, а відтак стимулювати розвиток місцевої економіки. Сумська область  особливо перспективна, тут повинні максимально комфортно почуватися як іноземні, так і вітчизняні інвестори.

 Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Олександр СЕМЧЕНКО. Народився 1978 року в Донецьку. Закінчив три донецьких ВНЗ — державний університет, інститут міського господарства, юридичний інститут.

До призначення в червні ц.р. на посаду начальника Головного управління Міндоходів у Сумській області очолював Дніпродзержинську об’єднану державну податкову інспекцію  Дніпропетровської області.

Кандидат політичних наук. Радник податкової служби I рангу.