Законом України від 06.12.2012 №5519-VI, який набрав чинності з 03.01.2013, внесено зміни до Податкового кодексу України, зокрема введено акцизний податок на операції з цінними паперами — особливий податок на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами.

Об’єктами оподаткування особливим податком є операції з продажу, обміну або інших способів відчуження цінних паперів, де відбувається перехід права власності на цінні папери, та операції з деривативами, крім операцій, що здійснюються на міжбанківському ринку деривативів (пп. 213.1.7 ПКУ).

При цьому до тих, які не підлягають оподаткуванню акцизним податком, належать, зокрема, операції з видачі, урахування та погашення векселя (пп. 213.2.4 ПКУ).

Однак операція з передачі векселя від однієї юридичної особи до іншої як оплати за поставлений товар (надані послуги, виконані роботи) є об’єктом обкладення особливим податком (пп. 213.1.7 ПКУ).

Такі операції оподатковуються за ставкою 1,5 відсотка від суми операції з продажу цінних паперів поза фондовою біржею, що не перебувають у біржовому реєстрі (пп. 2151 ПКУ). 

Головне управління Міндоходів у м. Києві