Уникнути небезпеки, допомогти в екстремальних умовах, врятувати життя, навчити безпечній поведінці в ризикованих ситуаціях — першочергові завдання українських рятувальників. В особистій причетності до збереження життя людей і збереження національного багатства країни полягає сенс діяльності працівників служб цивільного захисту.

Понад 7 тисяч звернень, які стосувалися надзвичайних подій, від початку року зареєстровано на урядовій «гарячій лінії» і надіслано для реагування та надання відповідей до органів виконавчої влади, передусім до Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Рятувальникам нині доводиться робити те, про що раніше вони навіть не думали. Фото з сайту mns.gov.ua

Сьогодення поклало на працівників служби порятунку «101» особливі завдання. Зокрема це гуманітарна допомога жителям східних регіонів країни, надання консультацій, роз’яснень, психологічна підтримка, захист і порятунок людей.

Так, на урядову телефонну «гарячу лінію» телефонувала з Донецька мати восьми неповнолітніх дітей. Жінка просила термінової допомоги в переселенні. Адже діти разом із дорослими, щоб уникнути небезпеки, тривалий час переховувалися в підвальному приміщенні житлового будинку. З ДСНС України поінформували про вирішення питання. Родину евакуювали до Харкова.

Та не менше проблем і в тимчасово переміщених. За даними ДСНС України, на сьогодні більш як 20 тисяч людей потребують переселення в будинки з опаленням. Тому фахівці служби здійснюють перевірку та паспортизацію понад 1600 придатних для цього приміщень.

«Гібридна війна» та її наслідки вимагають цілодобового оперативного реагування на надзвичайні ситуації різного ступеня складності.

Дзвінок на номер 0 800 507 309: схвильована жінка з Каховки на Херсонщині просить терміново вивезти з присадибної ділянки доньки знайдену гранату. З її слів, на звернення до місцевого органу ДСНС та міськвідділу міліції отримала відповідь, що вибуховий пристрій не можуть швидко вивезти через відсутність спецтехніки. Звернення направили до Державної служби з надзвичайних ситуацій. Піротехнічним підрозділом Управління ДСНС України у Херсонській області вибухівку вилучено та знищено.

На наявність вибухонебезпечних предметів фахівці ДСНС України перевіряють адміністративні будівлі та споруди, обстежують великі території.

А ще рятувальники продовжують розміновувати визволені від бойовиків міста та села. За інформацією ДСНС України, протягом 2014 року піротехнічними підрозділами ДСНС здійснено 3 тисячі 687 виїздів, виявлено та знешкоджено понад 48 тисяч одиниць боєприпасів та очищено понад 2 тисячі гектарів території.

Працівник одного з фермерських господарств Луганщини звернувся на урядову «гарячу лінію» щодо пришвидшення розмінування сільськогосподарських полів, де під час збору врожаю загинуло двоє осіб. Територіальний підрозділ ДСНС України у Луганській області взяв під контроль це звернення.

Однак розмінування сільгоспугідь в регіоні проведення АТО — непроста справа. Наражаються на небезпеку і сапери. У зв’язку із постійними нападами терористів на підрозділи ДСНС, викраденням спеціальної техніки та обладнання, іншого майна, підрозділи оперативного реагування не завжди можуть дістатися до місця виконання небезпечних робіт.

Загалом за період з 8 вересня по 14 вересня на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 22 559 дзвінків, через Інтернет зареєстровано 273 звернення.

0-800-507-309 — Урядова телефонна «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 – для жителів м. Києва. +380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua