ГРОШІ

Пілотний проект дасть змогу приблизно на 20% здешевити популярні при високому артеріальному тиску і серцевих недугах ліки

Ліки в Україні коштують рекордно дорого: й у сусідніх із нашою країнах, і в державах Західної Європи аналогічні препарати можуть бути вдвічі-втричі дешевшими. Проблему можна розв’язати, вважають як у Мінохорониздоров’я, так і в експертному середовищі. Першим кроком для налагодження цивілізованої державної політики у цій сфері стала постанова Кабінету Міністрів «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб із гіпертонічною хворобою», ухвалена у квітні цього року.

Ринок регулюватиме держава

Механізм уведення референтних цін, який широко використовують у європейських країнах, не дасть можливості виробникам (і українським, й іноземним) необгрунтовано завищувати вартість лікарських засобів. Вона буде економічно вмотивованою та відповідною з цінами на аналогічні препарати в таких країнах, як Польща, Словаччина, Угорщина, Болгарія, Литва та Молдова. 

Думку про необхідність врегулювання ситуації на ринку лікарських засобів в Україні підтримує Державний комітет з регуляторної політики та підприємництва. Голова відомства Михайло Бродський вважає, що введення референтних цін в рамках пілотного проекту МОЗ поліпшить ситуацію. Адже, за даними Держкомпідприємництва, в нашій країні зареєстровано 16 тис. найменувань різних препаратів — при тому, що в багатьох країнах Євросоюзу цей перелік обмежується 5 тисячами. 

«У нас немає ПДВ на ліки, тоді як, наприклад, у Франції він становить 2% для соціальних ліків і 5% для інших», — пояснює М. Бродський. За його словами, саме тому іноземні виробники і посередники, якість ліків яких не підтверджена, заполонили український ринок. Доцільність введення референтних цін на медпрепарати для лікування артеріальної гіпертензії Бродський проілюстрував на прикладі групи препаратів «Еналаприл». За словами чиновника, в українських аптеках ці ліки в середньому коштують 0,816 грн за дозу, а, наприклад, у Словаччині чи Молдові — 0,537 грн за дозу.

Саме через дорожнечу імпортних ліків пілотний проект із забезпечення доступними препаратами хворих на артеріальну гіпертензію орієнтовано на вітчизняного виробника.

Рецепт діятиме місяць

Український уряд, врахувавши досвід інших країн, планує ввести референтні ціни поки що лише на найпопулярніші ліки від гіпертонії — лізиноприл, бісопролол, метопролол, амлодипіл тощо. Їх пріоритет очевидний: смертність українців у більш ніж 60% випадків пов’язана з серцево-судинними захворюваннями.

На сьогодні на сім монокомпонентних (з однією діючою речовиною) вітчизняних препаратів уже визначено середню ціну та встановлено її як граничну для реалізації. Таким чином, ці препарати не можуть коштувати дорожче, аніж буде зазначено в офіційних документах. Згідно з планами уряду, граничну межу вартості препаратів встановлюватимуть, враховуючи їх ціну в Польщі, Болгарії, Молдові, Чехії та Словаччині.

Одержати необхідні ліки можна буде за рецептом, який діятиме упродовж місяця. Завдяки держпроекту ціни на популярні препарати для гіпертоніків і сердечників знизяться приблизно на 20%.

«Ідея проекту полягає не в тому, щоб перевести усіх на вітчизняні ліки. Йдеться про можливість хворого отримати за доступними цінами ті ліки, про які йдеться в постанові. А пацієнт уже сам обирає, ліки якого виробництва йому купувати», — наголошує головний терапевт МОЗ України Василь Нетяженко.

Надалі МОЗ планує розширити перелік препаратів, що реалізовуватимуться за референтними цінами. Фармацевтичні компанії переглянуть і зменшать вартість зазначених у пілотному проекті медпрепаратів або підуть з ринку. За словами екс-директора Державного фармакологічного центру, радника міністра охорони здоров’я Віктора Чумака, ця ініціатива влади спричинила значний тиск з боку деяких фармкомпаній. «Будь-які соціальні ініціативи бойкотують, адже ніхто не хоче розлучатися з надприбутками», — пояснив він.

Потрібен реєстр

Для успішного впровадження пілотного проекту впродовж півроку буде завершено формування реєстру гіпертоніків і бази даних медиків-спеціалістів: терапевтів, невропатологів та сімейних лікарів. Це дасть змогу ефективно підрахувати потрібну кількість ліків і заощадити кошти. Адже, за словами голови Державної служби України з лікарських засобів Олексія Соловйова, основною метою проекту є підвищення економічної доступності ліків для соціально незахищених людей, хворих на гіпертонічну хворобу.

«Із 46 мільйонів українців 11 млн страждають на гіпертонічну хворобу. Щороку ми реєструємо 105–110 тисяч хворих з ішемічними атаками, інсультами та приблизно 50–55 тисяч недужих з гострим інфарктом міокарда. Летальність у цих групах, на жаль, залишається високою», — пояснив він. За словами фахівця, лише 63% гіпертоніків знають, що мають проблему високого тиску. Тільки 40%, дізнавшись, починають лікуватися. І лише 15% вживають необхідні препарати протягом року.

За словами Олексія Соловйова, внаслідок реалізації в Україні пілотного проекту українцям вдасться заощадити майже 160 млн грн. «Обсяг реалізації лікарських препаратів для хворих на артеріальну гіпертензію на ринку України за результатами 2011 р. становив 517 млн грн. Якщо будуть введені справедливі порівняльні ціни на ці ліки — такі самі, як у країнах-сусідах, то українські пацієнти на цій групі препаратів заощадять приблизно 160 млн грн», — наголосив він.

«У пілотному проекті зазначено перелік найбільш популярних препаратів, що мають високе соціальне значення. Знизивши ціни на ці медикаменти, держава спробує покращити соціальне становище людей, які не можуть купувати дорогі ліки», — наголосив генеральний директор КП «Луганська обласна «Фармація» Віктор Бабасіньян. За його словами, ціни на популярні препарати знизяться, й ці медикаменти в обов’язковому порядку продаватимуть як у державних, так і в приватних аптеках.

Успішно реалізований пілотний проект стане початком для впровадження в Україні механізму зниження вартості й інших лікарських засобів. Уже наступного року уряд планує визначити нові групи пацієнтів, щодо яких впровадять систему референтних цін.