Менше десяти днів залишилося до початку нового навчального року. В областях України, де панує мир, діти, як і завжди, підуть до школи, а вчителі прийдуть на свої робочі місця. А що ж очікує на хлопчиків та дівчаток, а також на вчителів, тимчасово переселених у різні куточки країни з територій, де орудують терористи?

— Напередодні нового навчального року Міністерство соціальної політики разом з Міносвіти підписали спільний лист та звернулися до Державних центрів зайнятості, департаментів освіти та науки всіх облдержадміністрацій, Пенсійного фонду і спростили порядок працевлаштування всіх вчителів — вимушених переселенців за новими місцями їхнього проживання, аби першого вересня школярі, які переїхали до інших областей, обов’язково пішли до школи, — поінформувала міністр соціальної політики Людмила Денісова.

Їм потрібно лише звернутися до Пенсійного фонду та отримати довідку про те,  що вони є застрахованими особами. Усі ці дані зберігаються там в електронному вигляді, тому знайти відомості про те, де, коли і як довго людина працювала вчителем та який саме предмет викладала, багато часу не потребуватиме. А тому навіть якщо у переселенця-педагога немає із собою диплома чи трудової книжки, це не стане великою проблемою. Зрозуміло, що вони залишали небезпечні для життя місця, попередньо не звільняючись з роботи.

Зокрема йдеться про вчителів загальноосвітніх шкіл та вихователів дошкільних закладів, які не мають змоги надати відповідні документи для оформлення трудових відносин (паспорт, облікова картка платника податків, диплом про освіту, медична книжка тощо).

— Цим людям обов’язково необхідно пройти медичне обстеження за новим місцем проживання. І в нас уже є домовленість із МОЗ, що ця процедура також відбуватиметься без зволікань. І врешті-решт, педагог, який має бажання працювати за новим місцем проживання, повинен надати згоду на обробку персональних даних. А також отримати довідку в міграційній службі про те, звідки і куди переїхав. Це все, більше жодних документів, щоби 1 вересня стати до роботи у школі педагогам-переселенцям не потрібно, — наголосила міністр. 

Водночас, за словами Людмили Денісової, центрам зайнятості рекомендовано оперативно налагодити з місцевими органами управління освітою обмін інформацією в режимі онлайн про наявність актуальних вакансій та претендентів на їх отримання. Аналогічний обмін інформацією проводитимуть координаційні центри, які допомагають вимушено переселеним громадянам. Відповідні установи надаватимуть інформацію про вчителів та вихователів серед переселенців, які бажають знайти роботу. Так, наприклад, за оперативними даними ЦЗ, в Одесі нині є 30 вчителів, які шукають роботу, і 60 вакансій. Отже, вчитель, який бажає працювати, одразу отримує направлення і буде швидко, за спрощеною системою, працевлаштований у школі до 1 вересня.

А вже згодом відповідні місцеві органи управління освіти мають отримати підтвердження про те, що людина має диплом, стаж, кваліфікацію тощо. Підтвердження мають бути такі:

— індивідуальні відомості про застраховану особу;

—  документи, що підтверджують нинішнє фактичне місце проживання педагога (надаються Державною міграційною службою);

—  довідка про повне медичне обстеження.

Загалом термін проведення процедур щодо отримання документів переселенця та його працевлаштування становитиме до двох місяців. При цьому конкретні строки залежатимуть від ситуації кожної окремої людини, наголосила Людмила Денісова.

Також, за словами міністра, нині вимушеними переселенцями стали 116 тисяч українців, вони зареєстровані у Державній службі з надзвичайних ситуацій, яка опікується цими питаннями. З них 93 тисячі вже звернулися до органів соціального захисту населення за підтвердженням або призначенням нової соціальної допомоги, з них 37 тисяч — пенсіонери. 7 тисяч осіб попросили допомоги у працевлаштуванні за новим місцем проживання, і вже працевлаштовано понад тисяча людей. Іншим поки що надано статус безробітних та виплачується допомога з безробіття. Крім того, у центрах зайнятості їм шукають підходящу роботу або надають змогу пройти перекваліфікацію чи здобути нову спеціальність.

Щодо дітей (в Україні такими вважаються неповнолітні до 18 років), то із зон, де орудують терористи, в інші області їх переїхало 38 761 особа.