CОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

Як відомо, з 1 липня 2013 року набрав чинності Закон № 231-VII «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії». Ним, зокрема, регулюється низка питань щодо пенсійного забезпечення українців.

За інформацією управління взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, наданою «УК», протягом І півріччя 2013 року на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло 11 634 звернення від громадян із питань пенсійного забезпечення.

Коли підвищиться пенсія і на скільки, завжди турбує сивочолих. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Найбільш актуальними для непрацюючих пенсіонерів були питання, пов’язані з правильним нарахуванням пенсій (5050). Після проведеного чергового підвищення пенсійних виплат, надбавок та доплат категоріям осіб, відповідно до постанов уряду від 13 березня 2013 року №151 та 15 квітня 2013 року № 264, надійшли звернення щодо перерахунку пенсій (1280), нарахування та виплати доплат до пенсій (1181), переважно дітям війни, особам за особливі заслуги перед Україною, ліквідаторам та потерпілим від аварії на ЧАЕС, учасникам та інвалідам війни, учасникам бойових дій, військовослужбовцям.

На 34,6% збільшилася кількість звернень щодо порушення календарного графіка виплати пенсій (1365 проти 1014 за відповідний період 2012 року).

Наприклад, жителька Шаргородського району Вінницької області звернулася з проханням надати роз’яснення щодо проведення перерахунку пенсії для її підвищення згідно з постановою уряду «Про підвищення розмірів пенсій у зв’язку із зростанням середньомісячної заробітної плати штатного працівника». Головне управління Пенсійного фонду у Вінницькій області оперативно розглянуло питання та надало заявниці чітке і детальне роз’яснення з порушеного питання.

А харків’янка інвалід І групи, дитина війни, звернулася із проханням надати роз’яснення щодо підвищення пенсійного забезпечення з березня цього року. Головне управління Пенсійного фонду України в Харківській області розглянуло питання та надало роз’яснення відповідно до чинного законодавства, що з 1 березня цього року розмір пенсії підвищується на коефіцієнт, який відповідає не менш ніж 20% темпів зростання середньомісячної заробітної плати штатного працівника в Україні порівняно з попереднім роком, за винятком випадків, коли підвищення пенсійних виплат за минулий рік перевищило цей коефіцієнт.

Житель Нікополя Дніпропетровської області, військовий пенсіонер, інвалід ІІ групи, із газети «Урядовий кур’єр» дізнався про підвищення пенсій військовим пенсіонерам з березня 2013 року. Він звернувся на урядову телефонну «гарячу лінію» з проханням надати роз’яснення, чи має він право на підвищення пенсії як військовий пенсіонер ІІ групи інвалідності. Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області розглянуло питання та надало об∂рунтовану відповідь відповідно до чинного пенсійного законодавства.

За період з 15 по 21 липня на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет надійшло 11 051 звернення.

Спеціалісти Центру радять громадянам звертатися на урядову телефонну «гарячу лінію» 0 800-507-309 з питань, що стосуються компетенції органів виконавчої влади. 

0800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua