КOНТРOЛЬ

На Харківщині рівень добровільної сплати платежів до бюджету становить понад 97

Цілковите невтручання у роботу сумлінних платників і добре налагоджений контроль за тими підприємцями, які мінімізують податкові зобов'язання та ухиляються від сплати податків, зумовили отримання прогнозованих податківцями регіону результатів. У минулому році ними було проведено менше перевірок, ніж у попередньому, а надходження до бюджету збільшено.

У нинішньому році податківці Харківщини продовжують роботу з реалізації державної політики зі зменшення кількості планових перевірок. До них включаються тільки ті суб'єкти господарювання, які мають найбільшу кількість вірогідних податкових ризиків. Усього підрозділами оподаткування фізичних осіб за січень-березень 2011року було проведено 185 перевірок, що на 67 менше, ніж за аналогічний період минулого року. При цьому надходження до бюджету за рахунок контрольно-перевірочної роботи становили 4,4 млн грн і перевищили показники минулого року на 1,2 млн гривень.

Загалом, у першому кварталі нинішнього року до бюджетів усіх рівнів зібрали 4 млрд 96,1 млн гривень. У порівнянні з першим кварталом минулого року збір платежів збільшився на 736,9 млн грн, або на 21,9 %. До загального фонду державного бюджету надійшло 3 млрд 69,3 млн грн, що на 722,8 млн грн більше минулорічного періоду, або ж 130,8 %.

Значного зростання надходжень досягнуто, як пояснив голова державної податкової адміністрації у Харківській області Станіслав Денисюк, за рахунок акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів на 209,8 млн грн, рентних платежів - на 329,2 млн грн та податку на додану вартість - на 124,8 млн гривень.

Значну увагу податківці Харківщини приділяють також наповненню місцевого бюджету. Зокрема, у січні-березні 2011 року було отримано 956,1 млн грн і досягнуто приросту, порівняно з минулим роком - 116,3 млн грн, або на 13,9 %. Що ж до рівня добровільної сплати платежів до бюджету, то він становить 97,1 %.

Однак, як наголосив Станіслав Денисюк, щоб виконати вкрай напружене завдання, поставлене перед податківцями регіону керівництвом ДПАУ та урядом країни на поточний рік, колективу необхідно докласти значно більших зусиль. Зокрема, посилити роботу за деякими напрямками діяльності. Зокрема, щодо автоматичного відшкодування ПДВ, яке вже розпочалося з 1 березня. "З усіма підприємствами, які подали заявки, слід проводити роз'яснювальну роботу, щоб вони привели свої показники у відповідність до критеріїв відбору на автоматичне відшкодування", - зазначив керівник ДПА.

Але особлива увага акцентуватиметься усе ж таки на стосунках з платниками. "Ввічливо та уважно, на ноті партнерства й порозуміння спілкуватимемося з платниками податків. І це має бути нашим непохитним правилом", - сказав Станіслав Денисюк. Він підкреслив, що податківці Харківщини продовжуватимуть утілювати в життя розпочатий курс на перетворення податкової в консультаційну службу, яка буде працювати з бізнесом на засадах довіри, відкритості та партнерських відносин.