ГРОШІ

За чотири місяці бюджет додатково отримав 4,5 млрд грн податків

За перші чотири місяці 2011 року податкова мобілізувала до зведеного бюджету майже 81 млрд грн, що на 24,1 млрд більше, ніж за аналогічний період торік. Якщо порівняти ці цифри з бюджетним розписом Міністерства фінансів, то план виконано на 108,6%. Державна скарбниця додатково отримала 4,5 млрд грн.

Ці цифри озвучив на брифінгу голова Державної податкової служби Віталій Захарченко. Він уточнив, що до державного бюджету сплачено 58,6 млрд грн, до місцевих - 21,9 млрд. Зокрема вдвічі більше (26,9 млрд грн), ніж у 2010 році, надійшло податку на додану вартість. До того ж на рахунки платників відшкодовано 12,3 млрд грн ПДВ. Причому щоразу збільшується кількість тих підприємств, яким цей податок відшкодовують автоматично.

- Якщо у січні критеріям на автоматичне відшкодування відповідали 24 платники, - наголосив високопосадовець, то в лютому їх було 37, у березні - 82. Цим підприємствам повернуть 1,2 млрд грн, що становить 34 % від загальної суми відшкодування.

На переконання керівника відомства, ситуація істотно поліпшилася передусім завдяки поступовому виходу економіки з кризи. Обсяги вітчизняного ви?роб?ниц?тва зросли на 9,7 %, реалізація продукції - на 34,1 %, прибуток підприємств - на 20 %, експорт товарів - на 46,8 %.

Однак відіграло свою роль і планування податковою перевірок суб'єктів господарювання за ризикоорієнтованою системою. Згідно з нею в поле зору контролерів потрапляють переважно ті підприємства, які мають ризики несплати податків. Це дало можливість скоротити кількість планових перевірок юридичних осіб у ІІ кварталі 2011 року більш ніж удвічі. Зокрема, планом-графіком податкової служби передбачено здійснити 3,2 тис. перевірок, тоді як у другому кварталі 2010 року їх було понад 7 тисяч.

Особливу надію, за словами В. Захарченка, покладаємо на так званий горизонтальний моніторинг. Цей новий вид сервісу запроваджуємо для великих платників податків. Суть його полягає в тому, що за згодою платника податкова опрацьовуватиме інформацію про його фінансові операції та відразу вказуватиме на можливі ризикові розрахунки та операції, а також на тих контрагентів, що їх здійснюють.

Слід зауважити, що застереження податківців носять рекомендаційний характер. Тобто платник сам вирішуватиме: продовжувати бізнесові стосунки з цим партнером чи ні. Та й із податковою у нього поступово встановлюватимуться партнерські відносини і зростатиме довіра. Участь в експерименті "горизонтального моніторингу" цілком добровільна. Його впровадження заплановано провести на базі п'яти великих платників податків.

І це ще не всі ноу-хау. Приміром, передбачається створення Інтернет-порталу для великих платників податків, на якому після ідентифікації він зможе ознайомитися з податковою інформацією про себе. Тобто в учасника проекту не потрібно проводити звірку розрахунків.

Дещо по-новому проходить у цьому році й деклараційна кампанія. Термін її проведення продовжили на один місяць, тож наразі опрацювали лише 40 % декларацій. Їх подали майже 520 тис. громадян (торік таких було 515 тис.). Причому тих громадян, які зобов'язані звітувати, нараховується понад 350 тис. Декларацій для отримання податкового кредиту надійшло майже 170 тис.

Щодо того, хто кому заборгував, статистика така: до сплати податку до бюджету нараховано майже 250 млн грн (проти 210 млн торік), до повернення від надання податкової знижки - понад 110 млн грн (2010 року - 60 млн грн). Як завжди, найбільші доходи отримано від продажу цінних паперів (корпоративних прав), від іноземних доходів, спадщини та подарунків, від продажу чи оренди рухомого та нерухомого майна.