ЦИВІЛІЗАЦІЯ У В’ЯЗНИЦІ

Перші в Україні «апартаменти» для футбольних хуліганів відкрили в
Дрогобицькій виправній колон
ії №40

 

На жодному з футбольних чемпіонатів не минається без хуліганських витівок надміру емоційних фанів. Але ж перед ними ворота стадіону не закриєш! Трапляються, на жаль, і серйозні злочини. Вгамовувати особливо неадекватних болільників доводиться різними методами, іноді й через суд. Аби привести їх до тями й водночас наочно продемонструвати, що може чекати на правопорушників у майбутньому, суди позбавляють їх волі на термін від місяця до півроку. Про це розповів провідний спеціаліст управління Державної пенітенціарної служби у Львівській області Мирослав Демків. Утримувати таких арештантів згідно із загальноприйнятими європейськими нормами треба цивілізовано, у спеціальних арештних домах. Позаяк таких на наших теренах дотепер не було, своєрідну європейську в’язницю відкрили нещодавно на території Дрогобицької виправної колонії №40 Львівської області.

Це повністю ізольоване, з окремим входом, прогулянковим двориком і  низкою побутових блоків приміщення. Невеликі, розраховані на двох осіб, камери повністю відповідають євростандартам.

— Умови кардинально відрізняються від класичної в’язниці і кращі, ніж у звичайному СІЗО. А от порядки не менш суворі, — розповідає Мирослав Демків. — Строгий і розпорядок дня:  годинна прогулянка у невеликому дворику, заборона зустрічей з рідними і передач. Ні радіо, ні газет, ні телебачення — абсолютна ізоляція від суспільства. Натомість передбачена трудотерапія — працювати можна дві години на день, у чому, власне, вбачають позитив наші польські колеги, які тут побували.  Є в арештному домі і свій карцер. Кілька місяців ізоляції в арештному домі, стверджують фахівці тюремної справи, психологічно складніші за роки перебування на зоні. Для засуджених — це нагода обдумати власну поведінку, аби знову не порушити закон.

Відкриття арештного дому на 50 місць у Дрогобичі дасть змогу розвантажити камери слідчого ізолятора у Львові — його теж відремонтують до майбутнього футбольного чемпіонату згідно з  вимогами євростандартів, аби бути готовими до прийому ймовірних «постояльців» із сусідніх держав. А що серед гостей футбольного чемпіонату не бракуватиме екстремістськи налаштованих уболівальників, можна не сумніватися — матчі провідних європейських клубів це підтверджують. Після чемпіонату арештний дім слугуватиме для покарання місцевих дебоширів.