ПРЕЗЕНТАЦІЯ

Стартував Всеукраїнський проект «Мистецтво, що об’єднує всіх»

Театральна сцена столичного Будинку вчителя. Розпочинається вистава, підготовлена на основі роману професора Олександра Фільца «Двірнича спілка». Дійство — реалії життя. Але сприймаються вони глибше, проникливіше, кличуть до дії… Серед акторів — люди із психічними вадами. Але присутні забувають про це. Піднятися над хворобою їм допомогло мистецтво.

У дискусії про межу між нормальністю та божевіллям зламало списи не одне покоління науковців і філософів. Львівські психіатри вирішили експериментальним шляхом перевірити, який вигляд матимуть на сцені психічно хворі, і створили театральну групу, в складі якої пацієнти, працівники лікарні, професійні актори та волонтери.

Психодраматичний «Театр на Кульпаркові ім. Якоба Морено» виник 1998 року на базі комунального закладу «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня». Автор ідеї — завідувач кафедри психіатрії та психотерапії Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького професор Олександр Фільц каже, що пацієнт через гру і мистецтво може долати негативні переживання, пов’язані зі ставленням нашого суспільства до нього. Паралельно з театром у лікарні створено хор.

Нинішня вистава має вкотре показати, що результат лікування мистецтвом є. А переконати в цьому потрібно і медиків-практиків, і організаторів від охорони здоров’я, і громадськість.

Нині в Україні 84 психіатричні лікарні. Але не тільки там і не лише медикаментами лікують хворих. На це й звертає увагу Всеукраїнський проект «Мистецтво, що об’єднує всіх», який презентовано в Києві за участі Посла Великої Британії Саймона Сміта. Здійснює його Український науково-дослідний інститут соціальної і судової психіатрії та наркології. Проект охопить усю країну, презентуючи творчість пацієнтів у різних напрямах мистецтва і завершиться у вересні 2013 року в рамках проведення Днів психічного здоров’я в Україні.

У театральній групі — пацієнти і медики. Фото з сайту guoz.lviv.ua

ПРЯМА МОВА

Саймон СМІТ,
Посол Великої Британії в Україні:

— За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, приблизно 450 мільйонів людей у світі страждають на психічні захворювання. У Великій Британії протягом року кожен четвертий дорослий зіштовхується з певними проблемами психічного здоров’я, а кожен шостий — принаймні один раз протягом життя. Поза сумнівом, така статистка не може залишати нас байдужими. Толерантність суспільства та відсутність дискримінації людей, що страждають на психічні захворювання, є ключовими чинниками, на яких ∂рунтується успішна соціалізація таких пацієнтів. Дослідження британських учених показали, що багато пацієнтів визнають арт-терапію корисною як окремо взяту, так і в рамках застосування інших терапевтичних заходів. Приємно, що в Україні також активізується процес застосування цього методу.

Ірина ПІНЧУК,
директор УкрНДІ соціальної
і судової психіатрії та наркології:

— Розпочинаючи проект, ми сподіваємося, що він набуде широкої підтримки громадськості. Ще одне сподівання: це акція надасть поштовх глибшому осмисленню місця психіатрії в суспільстві, а отже, сприятиме її реформуванню.