«Промисловці і підприємці, де ви?» – саме так хотілось вигукнути біля кожного стенда, приуроченого в Київському національному університеті технологій та дизайну ІІ міжнародній науково-практичній конференції «Енергоощадність та енергоефективність». Ось виставка однієї з кафедр, яка займається, зокрема, розробкою нових технологій переробки льону і конопель. 

— Все, що бачите, — пояснює її працівник Микола Березненко, — виготовлено з короткого волокна, яке вважається другосортним. Ми ж пропонуємо з нього вироби екстра-класу.

Тут і папір, який годиться  для друкування… Вата медична. Пряжа і вироби з неї. Серед них навіть прекрасні чобітки, які виробляє сімейне підприємство випускника університету Олега Земнухова.

Це лише один штрих до, скажімо, ілюстрації міжнародної конференції. Загалом вона присвячувалася впровадженню інноваційних проектів у сфері енергоощадних технологій та енергоефективності в університеті. Серед них закінчена наукова розробка — програмно-технічний комплекс «Автоматизована система управління енергоспоживанням в університеті». Він запатентований і готовий для продажу й тиражування у закладах освіти.

Ще один інноваційний проект — запуск в експлуатацію нового теплового пункту головного навчального корпусу. Він дає змогу автоматично забезпечувати мікроклімат в аудиторіях шляхом регулювання залежно від температури зовнішнього середовища, а також підтримувати економний режим теплоспоживання у вихідні й святкові дні та під час канікул. Окупиться такий теплопункт за один опалювальний сезон, а заощадження на теплоспоживанні становитиме понад 200 тисяч гривень.

В рамках конференції анонсовано початок другого конкурсу студентських робіт «Плакатом по витратах» за підтримки Державного агентства енергоефективності та енергозбереження України та Представництва Європейського Союзу в Україні. Учасникам конкурсу запропоновано створити плакат соціальної реклами, в якому буде відображена тема енергоефективності й ощадного споживання енергоносіїв.

Ректор університету професор Іван Грищенко повідомив, що у 2011 році тут розробили науково-технічну програму «Енергоощадність та енергоефективність в КНУТД на 2012–2016 рр.». А завдяки її реалізації грошові витрати за спожиту воду порівняно з 2011 роком зменшились на 7,4%, за газ — на 19,75%, споживання активної електроенергії порівняно з попереднім роком зменшилось на 19,3% у натуральних показниках та на 10,54% — у грошовому виразі (240,73 тисячі гривень) при зростанні тарифів на 10,1%. Споживання реактивної електроенергії зменшилось на 47%, або на 27,41 тисячі гривень. Загалом витрати на електроенергію зменшились на 263,14 тисячі гривень.

Порівняльний аналіз споживання тепла в університеті за опалювальні сезони 2011–2012 та 2012–2013 pоків показав, що незважаючи на зростання тарифів на 33,5%, більш холодну зиму та введення в експлуатацію ще двох гуртожитків, грошові витрати зменшились на 539,2 тисячі гривень.

Головний підсумок — сформована ефективна модель управління енергоспоживанням. Порівняно з попереднім роком зменшили теплопостачання на 13%. Економічний ефект становив близько 800 тисяч гривень.

АВТОРИТЕТНО

Євген СУЛІМА, 
перший заступник міністра освіти і науки:

— Колектив Київського національного університету технологій та дизайну знайшов себе в сучасному складному житті і демонструє прекрасні результати роботи. Приємно, що науковці і педагоги, які готують кадри для легкої промисловості, взялися за розв’язання дуже складних проблем і важких завдань. Їхній досвід треба пропагувати і впроваджувати.