ВСТУП-2012 

Зважаючи на збої  з поданням заяв через Інтернет, експерти радять здавати документи до вишів особисто
 

Черги в більшості приймальних комісій вишів спричинені тим, що абітурієнти кинулися штурмувати їх у перші дні вступної кампанії, сподіваючись, що це підвищить їхні шанси на студентство. А ще й зросла кількість вступників — зареєстрованих на тести зовнішнього незалежного оцінювання на 22% більше, ніж торік.

Уникнути черг можна було б, подаючи заяви через Інтернет. Але мережа нерідко не полегшує життя вступникові, а завдає йому здебільшого клопотів. За словами координатора громадського спостереження  ГМ ОПОРА Ольги Стрелюк, абітурієнти скаржаться, що система періодично «висне» й помиляється: зокрема, замість обраної спеціальності реєструє вступника на іншу, фіксує лише два сертифікати ЗНО всупереч передбаченим трьом. «Таким чином, до вишу потрапляє заява від абітурієнта з двома сертифікатами зовнішнього оцінювання, і такий ВНЗ змушений відмовити вступникові. Є інформація, що система реєструє викривлені результати ЗНО (від 0,5 до 2,5 бала). Оскільки за фактом це — подання неправдивих даних, такого абітурієнта можуть не зарахувати до конкурсу у виші», — констатувала Ольга Стрелюк.  

Непорозуміння чекає на вступників, котрі планують отримати освіту медика: виші такого спрямування готують одразу спеціалістів, а подати заяву через Інтернет можна лише на освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр». Тож, попри черги в приймальних комісіях та можливі складнощі для тих вступників, що діставатимуться до вишів із сіл, експерти радять їм подавати документи самостійно. 

До приймальної комісії краще завітати персонально. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

«Ще гірше те, що на «гарячу лінію» ОПОРИ телефонують адміністратори приймальних комісій, котрі зобов’язані вносити дані абітурієнтів до Єдиної державної електронної бази з питань освіти», — повідомила О. Стрелюк, наголосивши, що реакції від бази доводиться чекати іноді впродовж години. Менше проблем у тих університетів, що мають власні бази реєстрації й оприлюднюють свої рейтингові списки: зокрема, в КНУ ім. Т. Шевченка та Національному університеті «Львівська політехніка». «Інформація з вишів, котрі не мають своїх автономних систем, має надходити до ЄДЕБПО, а звідти — до інформаційної системи «Конкурс», проте в ній вона також не відображається. Таким чином, цього року абітурієнти втратили публічність і відкритість вступної кампанії», — зазначила координатор громадського спостереження.

Система «Конкурс» (www.vstup.info) упродовж кількох років надійно інформувала про перебіг вступної кампанії, проте нині абітурієнти нарікають на неможливість відстеження коректної інформації.    Проблеми зумовлені передовсім тим, що цього року «Конкурс» не заповнює приймальна комісія безпосередньо, натомість дані надходять із Єдиної державної електронної бази. Нагадаємо, що відповідно до Умов прийому до вищих навчальних закладів України в 2012 році, інформування громадськості про подання заяв на вступ до вишів  I—IV рівнів акредитації здійснюється за даними Єдиної державної електронної бази з питань освіти інформаційною системою «Конкурс».

Ще одним неприємним сюрпризом для абітурієнтів стало те, що «Конкурс» не надає даних щодо пільгових категорій вступників, не відображає бали, отримані за результатами перемоги на всеукраїнських олімпіадах, у конкурсі-захисті наукових робіт Малої академії наук, на курсах довузівської підготовки. Тож нинішні рейтингові списки насправді не відображають реальної ситуації — передовсім через відсутність даних про пільгові категорії, які мають право на позаконкурсний вступ та повинні розміщуватися на початку списку.

Нині  робота ЄДЕБПО, за словами експерта Альянсу USETI Володимира Ковтунця, дещо поліпшилась. «Міністерство започаткувало добру справу, і команда, що обслуговує електронну базу, працює в поті чола, але такі складні інформаційні системи, які мають функціонувати в жорсткому режимі, повинні проходити не лише тестову апробацію, а й промислову дослідну експлуатацію в реальному режимі. Цей рік мав би бути ще експериментальним», — зазначив експерт. На його думку, найскладніше випробування ще попереду, коли в системі оприлюднять рішення приймальних комісій щодо зарахування вступників. «Крім профільного міністерства, багато чого тут залежить від приймальних комісій», — додав він.