СОЦІАЛЬНЕ ПИТАННЯ

 

 На Волині дитячий заклад перетворили на успішне комунальне підприємство

Лише симфонія соснових верховіть...

На березі мальовничого озера, під віковими соснами вслухаються у тишу декілька невеликих будинків. А тиша тут стоїть така, що людина, яка приїхала із міста, перші дні вслухається у ледь чутні місцеві звуки, як у прекрасну лісову симфонію.

- Ми кілька днів не могли звикнути до тиші й спокою, що панують навкруги!.. - із неприхованим захопленням розповіла Людмила Ковтун, яка приїхала із міста Вишгород Київської області й саме дегустувала мінеральну воду з місцевого бювета. - А ще ніяк не можемо звикнути до кришталево-чистого, настояного на хвої повітря... Уявляєте, тут немає жодної машини!.. Навіть не віриться, що таке взагалі може бути!..

- Враження фантастичні!.. - ділиться ще одна киянка Наталія Фурман. - І персонал тут привітний настільки, що від'їжджати звідси, відчуваю, буде сумно!

Наша розмова відбувається на місці колишнього піонерського табору, а нині успішного комунального підприємства "Санаторій матері й дитини "Пролісок". Дитячий заклад, що з'явився тут ще в 1986-му, у роки минулих "реформ" мав усі шанси повторити долю багатьох подібних йому. Тобто або перетворитися на непривабливі руїни, або, як кажуть, змінити форму власності й опинитися у приватних руках.

Для підприємливих приватників це був ласий шматочок. Адже мальовнича лісова місцевість, прекрасне озеро і джерело мінеральної води, що, за висновком Одеського інституту бальнеології, є рідкісно-лікувальним, створили тут прекрасні стартові можливості для розвитку приватного курортного бізнесу. Ясна річ, що про дешевші путівки для соціально незахищених верств населення тоді можна було б забути.

Але в обласної влади у 1995 р. вистачило глузду, аби зберегти маловідомий об'єкт, що був у власності профспілок і очікував на повну руйнацію, для всіх жителів регіону. Це попри те, що річна інфляція у 1993-му становила рекордних 10 000%. І Волинь, звісно, ще не відійшла від неї!

На щастя, за справу взялася цілеспрямована Валентина Касарда, яка зуміла сформувати команду однодумців і запалити їх своїм ентузіазмом. Так, на долю піонерського табору, що пліснявів і руйнувався в міжсезонний період, випав щасливий лотерейний квиток - стати санаторієм із цілорічним циклом роботи.

"Шпіонаж" по-ківерцівськи

- Тих коштів, що залишалися від виграних за тендерами путівок Чорнобильського фонду, не вистачало, - пригадує ті часи нинішній директор "Проліска" В. Касарда. - Ось і довелося зайнятися свого роду будівельним "шпіонажем". Найняли бригаду із Луцька для проведення євроремонту, що саме входив у моду, в одному із корпусів. До майстрів приставили наших помічників, котрі вивчали технології, розбиралися із особливостями і можливостями закордонних матеріалів. Та не святі горшки ліплять... Незабаром ми вже мали своїх, сільських спеціалістів, котрі й почали проведення ремонтів у інших приміщеннях. Звісно - так само якісно, але - дешевше!

Згадка про сільських спеціалістів не випадкова - адже санаторій міститься далеко від магістральних шляхів, поблизу села Грем'яче Ківерцівського району.

Час показав, що рішення про створення тут санаторію матері й дитини, у якому можна було б лікувати і постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, - цілком правильне.

Бо новий лікувально-оздоровчий заклад не тільки збагатив санаторну мапу України, а й дав двісті робочих місць для місцевих жителів. Більшість із них, подібно до односельців-будівельників, що свого часу підглядали секрети євроремонту, не тільки здобули потрібні санаторію професії, а й пройшли стажування. Там, де є чого повчитися.

Показовий факт: торік за пільговими путівками 40 працівників "Проліска" оздоровилися на морі, в одному із південних санаторіїв. Де, зрозуміло, не тільки відпочивали, а й придивлялися до досвіду колег.

Хоча працівники санаторію отримують поки що відносно невелику, та абсолютно легальну заробітну плату. Чималі нарахування на неї разом з іншими податками підприємства - це вже вагомий внесок у державну скарбницю.

Розрослося у волинян і власне підсобне господарство. Саме завдяки йому здешевлюють три основні складові вартості відпочинку - лікування, харчування та проживання.

- Ферма, на якій торік утримували три з половиною сотні свиней, майже чотири сотні квадратних метрів теплиць, десятки гектарів посівів зернових, вирощування своїх овочів - усе це вимагає не тільки господарського ока, а й застосування нових технологій, - розповіла Валентина Касарда. - Крім того, це й додаткові робочі місця у краї, що відчуває надлишок робочих рук. І саме завдяки селянам, які прийшли працювати у комунальне підприємство, на столі у нинішніх гостей "Проліска" - страви зі своєї і до того ж екологічно чистої продукції...

У лікуванні широко використовуються і продукти бджільництва із своєї пасіки. Що теж, до речі, впливає на вартість путівки, яка нині в межах двохсот гривень за добу. Включно із чотириразовим харчуванням за персонально вибраним меню та базовими лікувальними процедурами.

"Їдуть з Америки, Польщі, Португалії, Бельгії..."

Лікувальний корпус - ще одна гордість захованого у волинських лісах санаторію.

- За оснащенням фізіотерапевтичною апаратурою його можна порівняти із обласною лікарнею - пропонуємо нашим пацієнтам понад 50 видів різноманітних процедур! - розповів заступник директора з медичної частини Леонід Оксенюк. - Бо ж намагаємося тримати ніс за вітром і використовувати все те нове, що дає яскраво виражений терапевтичний ефект. Застосовуємо, наприклад, як випробувані часом фізіотерапевтичні засоби, так і чимало новітніх водних процедур, світлолікування, кисневу терапію, чимало видів масажу. В пошані у нас і перевірені тисячоліттями методики традиційної східної медицини... Тож чи варто дивуватися, що до нас, у цю поліську глушину, тягнуться не тільки з усіх куточків України, а й з Америки, Польщі, Португалії, Бельгії, скандинавських країн?! Ми фактично кожному, в тому числі й дитині, яка приїхала із мамою на оздоровлення, допомагаємо знайти саме те, що потрібно конкретно йому.

Поєднання патріархального спокою з інтенсивним лікуванням і активним відпочинком дає можливість і тисячам гостей Поліського краю швидко відновлювати здоров'я. Що для країни, бюджет якої переобтяжений соціальними виплатами, має теж істотне значення.

А те, що недавно санаторій матері і дитини "Пролісок" визнано переможцем конкурсу "100 кращих товарів і послуг України", який проводиться під патронатом глави нашої держави, у врятованому для громадського користування оздоровчому закладі розцінюють лише як аванс. Бо ж попереду в депутата обласної ради Валентини Касарди і її команди нові й амбітні плани!