Житлово-комунальне господарство — одна з найбільш проблемних галузей, яка потребує швидкого і невідкладного реформування. Для її модернізації та підвищення якості комунальних послуг уряд докладає багато зусиль: окрім бюджетного фінансування, залучає кошти міжнародних фінансових організацій (МФО), вивчає кращий світовий досвід та залучає закордонних експертів. Особлива увага приділяється впровадженню проектів, спрямованих на енергозбереження та економію природного газу. Адже це насамперед  енергетична безпека країни.

В Україні стартував відбір міст до участі у проекті «Муніципальна енергетична реформа» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). У його рамках провідні міжнародні експерти надаватимуть українським містам фахову допомогу в розробленні конкретних планів дій з енергозбереження та залучення для їхньої реалізації коштів МФО. Проект розрахований на чотири роки. Його загальна вартість становить 14,5 мільйона доларів США. З потенційних  учасників буде відібрано 15 міст з населенням від 100 тисяч до  мільйона. 

Мета проекту — підвищення енергетичної безпеки України, впровадження енергоощадних технологій, скорочення викидів парникових газів в атмосферу та залучення в галузь приватних інвестицій.

Для цього буде розроблено окремий план дій з енергозбереження для кожного міста-учасника на основі енергоаудиту — детальному аналізі ситуації щодо використання енергоресурсів. При цьому експерти розроблятимуть методики моніторингу та перевірки економії енергії, скорочення викидів парникових газів, економічну ефективність заходів, що здійснюватимуться в містах. Зокрема плани дій щодо кожного міста можуть включати заходи з модернізації об’єктів теплопостачання, зменшення втрат тепла, зокрема на об’єктах соціальної сфери та житлових будинках, заміни труб, встановлення лічильників тепла тощо.

Крім того, в Україні для модернізації ЖКГ, місцевої інфраструктури та впровадження енергоощадних технологій уряд спільно з міжнародними фінансовими організаціями реалізує 4 проекти загальною вартістю понад 3 мільярди гривень.  Мінрегіон працює над підготовкою до реалізації з МФО ще 5 проектів на суму майже 10 мільярдів гривень.

КОМПЕТЕНТНО

Потрібно зацікавити інвестора

Валентин ЗЕМЛЯНСЬКИЙ,
незалежний експерт з енергетичних питань:

— Якщо у промисловості та альтернативній енергетиці проекти фінансуються з кількох джерел, насамперед приватним сектором, то у комунальній сфері такий механізм фінансування лише формується. Скажімо, повний енергоаудит одного багатоквартирного будинку коштує кілька мільйонів гривень, а потім ще потрібно виконати роботи з утеплення, налагодити облік тепла, гарячої та холодної води. У масштабах країни це багато мільярдів гривень, яких у бюджеті немає. ОСББ власними силами цього також зробити не зможуть. Отже, повинна з’явитися інвестиційна зацікавленість постачальників тепла. Нині актуальна приватизація ТЕЦ, і їхніх майбутніх власників потрібно зацікавити взаємовигідними інвестиційними схемами.

У планах – заміна теплотрас

Юрій КОРОЛЬЧУК,
експерт з енергетичних питань:

— Гроші зайвими не бувають. Усі заощаджені кошти, які Україна отримає в результаті знижки на російський газ, треба спрямувати на розвиток регіонів, зокрема на модернізацію комунальної теплоенергетики.

За попередніми підрахунками уряду, економія бюджетних коштів становитиме 11 мільярдів гривень на рік. Зокрема завдяки зниженню тарифів на тепло для бюджетних організацій на 20% щороку заощаджуватиметься бюджетних коштів у сумі 2 мільярди гривень. Крім того,  для істотної економії потрібно ще й практичне втілення програм енергоефективності в житлово-комунальній сфері: утеплення будинків, заміна теплотрас тощо. Існує державна програма заміни теплотрас в Україні на 2014—2015 роки з кошторисом 27 мільярдів гривень.