Чотири операції та 12 хіміотерапій уже пережив 20-річний Іван Богов. Торік йому встановили страшний діагноз — остеосаркома. Моторошно від того, що в житті хлопця головну роль стали відігравати виснажливі дослідження, біль, прикутість до ліжка. Однак Ваня жодної хвилини не гаяв, навпаки ще більше став цінувати кожний прожитий день. Він сподівається на одужання.

Мріє стати викладачем

Родину Богових знаю особисто кілька років. Мама Ірина, моя ровесниця, ростила Ваню сама. Виховала чудового сина, освічену, чуйну людину. 16 грудня хлопцю виповниться 21 рік. Нині, незважаючи на тяжку хворобу, він навчається в Київському економічному університеті ім. В. Гетьмана за спеціальністю «Банківська справа». Мріє стати викладачем.

У Миколаєві, де народився і навчався, хлопець брав участь у роботі Малої академії наук, був переможцем конкурсу з історичного краєзнавства. Стипендіат Президента України та Миколаївського міського голови. За високими результатами ЗНО вступив до обраного вишу на бюджетну форму навчання. Іван цікавиться не тільки історією, а й літературою, інтелектуальними іграми, любить подорожувати, мріє побувати в різних країнах світу.

Завдяки допомозі небайдужих українців хлопець пройшов обстеження в Ізраїлі. Фото автора

Коли навчався в Малій академії наук, обрав цікаву тему для дослідження — історія німецьких поселень на території Миколаївщини. Днями просиджував в архіві, музеях, бібліотеках, з мамою їздив до колишніх німецьких колоній. Зібрав багатющий матеріал, якому позаздрив би і досвідчений історик, написав фундаментальну працю. Прекрасно володіє мовою, впевнено виступає перед великою аудиторією. А ще дуже любить маму, цінує її турботу.

Страшний діагноз йому встановили на початку липня минулого року: остеосаркома правої великогомілкової кістки, метастази в легенях. Шок для родини, друзів. Просто неможливо уявити, чому саме Ваня — один із найталановитіших дітей країни приречений на страждання, чому медицина практично безсила? І як на зарплату держслужбовця в три тисячі гривень мамі Ірині можна вилікувати сина: проходити курси хіміотерапій, сплачувати за операції та ліки, дорогі медичні аналізи, винаймати житло в Києві та забезпечувати здорове харчування.

Є позитивні зміни

Після встановлення діагнозу Ваню почали лікувати в Національному інституті раку. Спочатку гроші були потрібні на ліки та придбання онкологічного ендопротеза, згодом до цього додалася часткова сплата за хімії. Хлопцю зробили чотири операції. Під час однієї з них занесли стафілокок. Ослаблений організм не зміг протистояти зараженню. Вані ампутували хвору ногу.

Мама й син не здалися, хоч доводиться боротися і з хворобою, і з системою. Надихає людська небайдужість — завдяки допомозі друзів та знайомих хлопець пройшов обстеження в Ізраїлі. Тамтешні лікарі запропонували два варіанти лікування. Увесь світ під час лікування онкологічних захворювань застосовує імунотерапію, яка в Україні наразі відсутня. Вані передовсім порекомендували пройти курс імунотерапії препаратом «Кейтруда», який не зареєстрований в Україні. Вартість однієї крапельниці — 12 тисяч доларів. Загальна сума (48 тис. дол.) є непосильною для звичайної української родини.

А також, як більш дешевий варіант, запропонували таргетну терапію — «Вотріент» (вартість на місяць — 23 тисячі гривень) та «Іксджева» (6,3 тисячі гривень). Для визначення результативності такого методу лікування їх слід вживати чотири місяці поспіль, два з яких уже пройдено. За результатами проведеної в листопаді комп’ютерної томографії встановлено хоч і незначні, але позитивні зміни. «Вотріент» та «Іксджева» не входять до офіційних медичних протоколів лікування остеосаркоми, тож їх придбання можливе лише за власний рахунок. Для завершення етапу лікування треба купити препаратів на 60 тисяч гривень.

Усі офіційні методи лікування Івана в Україні вичерпано. Ірині радять везти сина за кордон, зокрема в Італії є клініка, що спеціалізується на такому лікуванні. До Міністерства охорони здоров’я надано повний пакет документів для безкоштовного лікування за кордоном. Потрібно лише отримати підтвердження закордонної клініки. Поки, на жаль, такого підтвердження немає.

Друзі проводять  Богов-марафон

Нещодавно бачилася з родиною Богових. Порадував Ваня — усміхається, жартує. Розповів, що після академвідпустки відновився на третій курс. Двічі на тиждень їздить до університету, навчається вдома. І однокурсники, і викладачі ставляться до хлопця надзвичайно чуйно. У Вані багато друзів. З деякими познайомився в Інституті раку. Дівчинка Владислава є прикладом для нього, з таким самим діагнозом, що й у Вані, з ампутованою правою ручкою часто провідує хлопця. Вона теж боєць. Живе активно, працює, отримує другу вищу освіту.

Родина Богових щиро вдячна всім, хто їм допомагає. Передусім керівництву та співробітникам Ірини. А ще багато тих, хто про Ваню дізнався із соціальних мереж і почав перераховувати кошти. Хтось відправив сто гривень, хтось допомагає постійно чималими сумами. Так, молодий чоловік передав через знайомих Ірини 700 доларів. На запитання, кому дякувати, сказав, що його звати Денис. Щомісяця значну суму передає Вані на лікування мама його однокласниці Віолетта. Допомагають учителі і однокласники Вані.

А студентським ЗМІ «КНЕУ-Медіа» двічі провели Богов-марафон на збір коштів. Нині студенти вигадали ще одну акцію: в соцмережі виставляють на продаж побачення та власні майстер-класи. Молоді люди знайомляться та навчають одне одного корисним речам або ж просто разом ідуть в кіно чи на каву. Вже виставлено понад 160 лотів. До речі, до акції долучилися навіть викладачі, декани та їхні заступники, а також студенти інших провідних вишів Києва.

Співчуття, небайдужість завжди притаманні українцям. Чужу біду ми часто сприймаємо, як свою. І допомагаємо, чим можемо. Іван Богов та його мама щиро вдячні всім, хто їм допомагає боротися з хворобою. Причому допомагають саме прості люди. Можновладці, олігархи та депутати, до яких зверталася родина, залишилися байдужими…

Насамкінець. Збагнути, звідки беруть сили ці люди, неможливо. Але вони вірять, що здолають страшну хворобу. Ми можемо їм допомогти. Гроші можна перерахувати на картку Приватбанку 4149 4978 4925 8118. Богов Іван Юрійович.