ДОБРОЧИННІСТЬ

Майже півмільйона гривень зібрала Рівненщина для онкохворих дітей
 

Це можна називати безстроковою благодійною акцією, назва якої винесена в заголовок. Але більш влучно, як на мене, — Божою справою.

Саме таку справу торік у липні започаткував голова Рівненської облдержадміністрації Василь Берташ, передавши маленьким пацієнтам онкогематологічного відділення обласної дитячої лікарні свою місячну заробітну плату. А ще закликав кожного жителя області в міру власних можливостей допомогти дітям та їхнім батькам.

— Адже єдиний шанс на життя для цих дітей — дороговартісне лікування, — каже Василь Берташ. — Таких коштів сьогодні не має ні держава, ні батьки.

У серцях небайдужих жителів краю дитячий біль відгукнувся бажанням робити добро. Тому все більше людей долучалися до Божої справи: колективами й поодинці. Скажімо, журналісти навіть перевтілилися в акторів, зігравши на сцені професійного театру благодійну виставу «Пошились у дурні», і передали дітям майже 20 тисяч зароблених гривень.

На превеликий жаль, статистика нас не тішить: якщо торік онкозахворювання вперше діагностували у 22 маленьких жителів області, то цього року — в 31. Наймолодшому з них лише рік.

Тож у переддень Нового року та Різдва Христового Василь Берташ знову відвідав онкогематологічне відділення з подарунками. Артисти театру ляльок — із виставою «Гусеня», в якій змогли зіграти й самі пацієнти. Колектив театру одразу узяв під свою опіку одного з них — 8-річного Дмитрика із села Буща Здолбунівського району. У хлопчика ще двоє братиків і дві сестрички, а виховує їх усіх лише тато…

А от учні Рівненської ЗОШ №1 влаштували заради своїх ровесників флеш-моб та доброчинний ярмарок: ляльки-мотанки, дзвоники та сувеніри, виготовлені власноруч, діставалися тим, хто не пошкодував коштів для дітей, яких спіткало лихо. За півтори години вдалося зібрати 1600 гривень.

Безстрокова акція триває.