КОНКУРС

Тріумфатором "Пушкінської осені в Одесі" став киянин Олександр Чернов

Попри те, що поезія в наш меркантильний час є річчю не надто затребуваною, вже третій за ліком Всеукраїнський поетичний фестиваль "Пушкінська осінь в Одесі" має помітний інтерес у публіки, а своїх героїв рекрутує з усіх-усюд нашої країни.

На відбірковий етап конкурсу, що проводився в інтернет-режимі, було подано 200 доробків із 18 областей країни. Прискіпливе журі обрало з-поміж них 17 фіналістів для загального конкурсу та 11 учасників турніру іронічної поезії. Щоправда, не всі фіналісти змогли приїхати до Одеси та позмагатися за призи фестивалю. Киянин Олександр Чернов Одеси дістався і переміг в обох конкурсах. Він здобув титул "Короля поетів України", бронзову статуетку Пушкіна та два грошові призи - 3 та 1 тис. грн відповідно.

- Для мене перемога була несподіванкою, - каже Олександр. - Адже гадав, що в Одесі перше місце віддадуть одеситу. Особисто я так би і вчинив".

Олександр - знаний поет. Його перша публікація у популярному всесоюзному сатиричному журналі "Крокодил" датована ще 1978 роком. Тож іронічний додаток до головної поетичної корони в його випадку був цілком природним.

На конкурсі іронічної поезії журі визнало Олександра Чернова не тільки найкращим, а й єдиним, по-справжньому вартим уваги. Друге і третє місця тут взагалі не присуджували, а сам турнір наступного року вирішили просто скасувати, запровадивши замість нього ще одну номінацію в основному поетичному змаганні.

Організатори "Пушкінської осені" виявляють у проведенні цього дійства дедалі більшу винахідливість. Усі чотири дні фестивалю проходили у святковій атмосфері з поетичним марафоном у міському саду, художніми виставками та фінальним гала-концертом.

Автор і головний організатор фестивалю, випускник Московського літінституту, а нині мешканець Лондона Олег Борушко у створенні поетичного свята має неабиякий досвід. Цьогоріч він увосьме провів на Туманному Альбіоні фестиваль російської поезії та культури "Пушкін у Британії". І вже третій рік доводить, що і в Одесі Олександр Сергійович -зовсім не чужий.