Прем’єр-міністр України Микола Азаров вважає, що дестабілізація політичної ситуації в країні, блокування опозицією діяльності органів влади вплине на економічні показники, зокрема і на валютний курс.

Так, за повідомленням інформаційно-аналітичного бюлетеня Кабінету Міністрів, Прем’єр наголосив: якби учасників євромайданів турбував курс гривні, вони б продовжували навчання, роботу, а не виходили на площі з протестами. Будь-яка дестабілізація політичної ситуації впливає, насамперед, на наші економічні показники, в тому числі і на валютний курс, підкреслив він.

Глава уряду зазначив, що втрата курсової стійкості, валютної стабільності — це не лише підвищення витрат наших виробників, а й зростання витрат бюджету: більше треба буде платити за зовнішніми зобов’язаннями. В результаті українці стануть біднішими, тому що в абсолютному вираженні, якщо співвідносити їх доходи з доларом, то, природно, зміна курсу призведе до реального зниження купівельної спроможності.

Водночас, як зазначено в офіційній заяві голови Національного банку Ігоря Соркіна, незважаючи на складну політичну ситуацію в країні, Нацбанк має достатньо можливостей, щоб забезпечити стабільність банківської системи і національної валюти.

Він спростував інформацію деяких ЗМІ про рішення правління НБУ обмежити обіг на грошово-кредитному та валютному ринку. І підкреслив, що Нацбанк протягом своєї історії неодноразово доводив здатність забезпечити стабільність банківської системи та виконання зобов’язань банків перед клієнтами. У разі необхідності НБУ готовий брати активну участь на всіх цих ринках, щоб забезпечити рівновагу на них.

Експерти позитивно оцінюють заяву голови НБУ. Вони погоджуються, що зараз вкрай важливо забезпечити стабільність роботи банківської системи України. Бо вона є кровоносною системою економіки. Її проблеми, а тим більше зупинка, загрожують блокуванням товарообігу в країні. Аналітики зауважують, що Нацбанк через мережу своїх регіональних офісів може забезпечити як гривневу, так і валютну готівкову ліквідність банків, тим самим підтримавши їхню ліквідність.

Національна валюта залишається купівельноспроможною. Фото Світлани Скрябіної

Банкіри підтримують регулятора

Незалежна асоціація банків України (НАБУ), яка об’єднує майже 100 фінансово-кредитних установ нашої держави і 90 відсотків активів банківської системи, підтримує дії Нацбанку як гаранта фінансової стабільності.

Як зазначено в заяві НАБУ, на думку банкірів, політичні суперечки не повинні негативно позначатися на економічній ситуації в країні. Адже всі зацікавлені в одному — економічному зростанні та процвітанні нашої держави, підвищенні рівня життя кожного її громадянина.

За останні кілька років банківській системі ціною великих зусиль вдалося відновити довіру громадян до себе, і ми не хочемо її втрачати, йдеться в заяві. НАБУ з усією відповідальністю наголошує,  що інформація про якісь обмеження і штучні перепони на грошовому ринку є неправдивою. Асоціація закликає громадян не вірити відвертим нісенітницям і легко переконатися у стабільній роботі банківської системи у найближчому банківському відділенні.

Буремні пристрасті на майданах країни не заважають банкам працювати в нормальному режимі і гарантувати надання якісних послуг своїм клієнтам, підкреслюють банкіри в заяві. І додають: слова голови НБУ про підтримку регулятором системи для усунення можливих ризиків додають нам впевненості, що банки України вкотре продемонструють свою міцність і надійність, а вкладники, які довірили нам свої гроші, можуть не сумніватися: кожна їхня гривня  в надійних руках.

Платіжний баланс — позитивний  

Національний банк оприлюднив попередню оцінку платіжного балансу в жовтні та в цілому за 10 місяців поточного року.

Згідно з даними НБУ, дефіцит поточного рахунку в жовтні майже не змінився порівняно з жовтнем попереднього року (1,9 мільярда доларів США). У цілому за 10 місяців він становив мінус 12,3 мільярда доларів (порівняно з мінус 11,4 млрд. дол. у 2012-му).

За повідомленням Інформаційно-аналітичного бюлетеня Кабінету Міністрів, аналітики Міністерства економічного розвитку і торгівлі відзначають деякі позитивні явища у зовнішньоторговельному обороті країни, які почали проявлятися у звітному місяці. Так, експорт товарів у жовтні збільшився до 5,7 мільярда доларів порівняно з 5,3 мільярда доларів у вересні цього року.

Водночас порівняно з жовтнем минулого року обсяги експорту продукції АПК скоротилися на 9 відсотків через зниження цін на зернові на міжнародних ринках.

Аналітики міністерства також звертають увагу на значне скорочення експорту продукції машинобудування. Зниження у жовтні становило 27,8 відсотка. Проте пояснюється це зменшенням удвічі поставок залізничних вагонів у Росію, через те, що там спостерігається перенасичення ринку цієї продукції. У свою чергу, російські експерти оцінюють надлишок пропозиції вагонів у розмірі річної норми закупівель і не очікують принципового поліпшення ситуації у 2014 році.

До позитивів експерти відносять збільшення поставок чорних металів на 5,4 відсотка, що пов’язано з осіннім відновленням ділової активності на Близькому Сході.

У жовтні знизився й імпорт товарів. Зниження становило 2,7 відсотка порівняно з жовтнем 2012 року.

У цілому, за даними НБУ, за 10 місяців поточного року імпорт скоротився на 5,3 мільярда доларів порівняно з відповідним минулорічним періодом. Профіцит за рахунком операцій із капіталом і фінансових операцій у жовтні становив 1,4 мільярда доларів. Тоді як у жовтні 2012 року був дефіцит, який становив 194 мільйони доларів.

Загалом з початку року позитивне сальдо рахунку операцій з капіталом і фінансових операцій становило 13,4 млрд. дол. (за 10 місяців 2012-го позитивне сальдо — 8,6 млрд. дол.). У тому числі позитивним залишається сальдо іноземних інвестицій в акціонерний капітал. За 10 місяців чисте позитивне сальдо становило 1,9 млрд. дол. Завдяки позитивному сальдо рахунку операцій з капіталом і фінансових операцій зведений платіжний баланс залишається позитивним — плюс 1,1 млрд. дол. Тоді як за аналогічний період минулого року він був негативним — мінус 2,8 млрд. дол.

Аналізуючи економічну ситуацію, аналітики підкреслюють, що уряду, незважаючи на глобальну економічну кризу, вдається забезпечувати позитивне сальдо зведеного платіжного балансу. Водночас з урахуванням різкого загострення політичної ситуації в країні у другій половині листопада і дестабілізацією діяльності органів влади, здійснюваною опозицією, економічна ситуація до кінця року може різко погіршитися. На їхню думку, такі дії можуть призвести до різкого відтоку капіталу. Насамперед, це відноситься до різкого зростання попиту на готівкову іноземну валюту з боку населення. Що, у свою чергу, може викликати погіршення ситуації з ліквідністю банків та різке обмеження видачі кредитів реальному сектору економіки.

Відділ економіки та
державного управління «Урядового кур’єра»