ВІЗИТ

Запорукою успіху у відносинах із Катаром мають стати інвестиції  та створення спільних підприємств

У столиці тепло зустрічали Еміра Держави Катар шейха Хамада бін Халіфа Аль Тані. Він прибув із дводенним офіційним візитом до України вперше за всю історію становлення українсько-катарських відносин. Важливість моменту підкреслили почесна варта й  Державні гімни обох країн, що гучно пролунали біля Адміністрації Президента.

Як уболівальник уболівальнику

Не гаючи часу, вже всередині приміщення Президент Віктор Янукович одразу розпочав із катарським колегою переговори у форматі «віч-на-віч». І перші слова високоповажного гостя стосувалися теми футболу, актуальної для України як ніколи. Емір Держави Катар цікавиться спортивними подіями у світі, а тому спостерігатиме за ходом чемпіонату Європи з футболу 2012 року в Україні та Польщі. До того ж Катар виборов право проводити чемпіонат світу з футболу у 2022 році.

На це глава Української держави відреагував позитивно: «Я вас запрошую і буду радий, якщо ви наступного року приїдете до України на чемпіонат Європи з футболу».

Уже в ході українсько-катарських переговорів, які відбулися у розширеному складі під головуванням глав держав, Віктор Янукович висловив переконання, що перший офіційний візит його колеги з Катару започаткує діалог на найвищому рівні, відкриваючи цим нові перспективи двосторонньої взаємодії.

Насамперед Президент керувався великими досягненнями Катару. За вельми короткий період ця країна стала політично впливовою та економічно потужною. «Катар нині задає темп розвитку суспільно-політичних процесів у регіоні Близького Сходу, виступає каталізатором передових ідей та реформ в арабському світі, докладає активних зусиль для налагодження міжцивілізаційного діалогу», — наголосив Віктор Янукович.

Наша держава нині також крокує шляхом політичних трансформацій та соціально-економічних реформ. Країни мають подібні позиції у підході до важливих міжнародних проблем. Тож, на думку Президента, саме цей момент може стати основою для подальшого розвитку двосторонньої співпраці. «Упевнений, що Україна і Катар могли б стати прикладом налагодження ефективного та взаємовигідного співробітництва між народами різних культур і цивілізацій, — сказав глава Української держави. — Саме сталий політичний діалог на найвищому та високому рівнях має стати основою для посилення взаємодії наших країн».

Того самого дня за підсумками переговорів у присутності Віктора Януковича та шейха Хамада бін Халіфа Аль Тані представники делегацій поставили підписи під низкою двосторонніх документів. Зокрема це угода між урядами країн про повітряне сполучення та угода про взаємне співробітництво та обмін інформацією між Українським національним інформаційним агентством Укрінформ та Катарським інформаційним агентством, повідомляє прес-служба Президента.

Катарський досвід і капітал стануть у пригоді Україні. Фото Михайла МАРКІВА

Задля підтримки підприємців

Наступного дня із Хамадом бін Халіфом Аль Тані мав зустріч і Прем’єр-міністр Микола Азаров. Вони підтвердили наміри активізувати діалог задля розвитку торговельно-економічного, політичного та культурного співробітництва.

Звертаючись до катарської сторони, глава уряду висловив переконання, що нинішній невеликий обсяг двостороннього співробітництва не відповідає повною мірою можливостям країн. «Ми зацікавлені в активному політичному діалозі з вашою країною на високому рівні, який дасть змогу реалізувати величезний потенціал нашого двостороннього співробітництва. На мій погляд, ми повинні заохочувати приплив інвестицій, створення спільних підприємств, встановлення тісних зв’язків між діловими колами наших країн. Ми готові надати всю необхідну підтримку вашим підприємцям», — окреслив шляхи взаємодії Прем’єр.

Та крім транспортної та інформаційної сфер, український уряд зацікавлений розвивати із Катаром сільське господарство, електроенергетику, авіа- та суднобудування, високі технології, туризм, освіту.

Микола Азаров запропонував Хамаду бін Халіфу Аль Тані створити двосторонню міжурядову українсько-катарську комісію для ефективнішої активізації торговельно-економічного співробітництва. Тож сторони одразу домовилися, що на першому етапі її очолять міністри закордонних справ.

Окремо український уряд підтримав пропозицію відкриття офісу Катарської інвестиційної адміністрації в Україні, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.