ПОЗИЦІЯ

Президент наголошує, що Україна й надалі будуватиме свої зовнішньополітичні відносини, керуючись принципом національного прагматизму

«Ми з повагою ставимося до наших партнерів. Але завжди в основі відносин лежить національний інтерес. Ми не повинні допустити, щоб наші інтереси хтось ігнорував. Ми повинні з нашими партнерами працювати так, щоб в основі цих відносин була взаємоповага», — заявив Віктор Янукович в інтерв’ю програмі «Вечори з Віталієм Коротичем».

Також він наголосив на важливості економізації зовнішньої політики України та подальшому поглибленні двостороннього співробітництва зі світовими партнерами. Віктор Янукович переконаний у тому, що слід брати курс на активізацію двосторонніх відносин. І для того, щоб громадяни нашої країни відчули позитивні результати, політику слід спрямовувати на зростання економіки.

Власне, розвиток національної економіки глава держави назвав запорукою успішного розв’язання соціальних проблем. «Щоб ми мали можливість вирішувати соціальні питання, треба істотно піднімати рівень економіки. За нашими розрахунками, щорічне зростання ВВП не повинно бути меншим від 6%. Краще — більше», — сказав він, додавши, що Україна продовжить рух шляхом зростання економіки. Проте до цієї роботи передовсім мають бути готові кваліфіковані кадри. Окремо глава держави звернув увагу на тенденцію до поліпшення показника ВВП протягом останніх років: у 2010 році — до 4,2%, а цього року — майже 5%.

Інша тема, яку порушували під час інтерв’ю, — ефективна реалізація державної програми «Доступне житло». Її Президент вважає важливою передумовою успішної самореалізації громадян України,  насамперед молоді.

Нині влада має докласти максимальних зусиль, аби забезпечити українцям мотивацію для життя і роботи в своїй державі. «Треба створювати всі умови, щоб у людей була можливість працевлаштуватися. А для цього потрібне житло, потрібна гідна заробітна плата», — зазначив Віктор Янукович, і Програма «Доступне житло» — одна з найважливіших у цьому контексті».

Згідно з нею, за п’ять, максимум десять років має бути зведено багато нових житлових будинків. Глава держави наголосив, що така програма вже практично підготовлена.

«Ми повністю вивчили цю проблему. І я знаю, що це впливатиме і на зростання економіки, і на народжуваність. Ідеться про комплексне питання. І це буде величезна справа для людей, для молоді», — передає слова Президента його прес-служба.

Відповідаючи на ще одне запитання, Віктор Янукович зазначив: «Ми робимо все для того, щоб не піднімати тарифи на газ для населення». У цьому розрізі глава держави ще раз озвучив свою позицію: у зв’язку з невигідними газовими контрактами, підписаними у 2009 році, Україна платить за газ непомірно високу ціну. «Ми два роки поспіль платимо непідйомну ціну. Країна стала заручником підпису однієї людини».