МЕДИЦИНА

Перинатальний центр у Миколаєві побудують «з нуля»

За статистикою, смертність породіль та новонароджених в Україні в 2–3 рази вища від європейських показників. Можна, звичайно, з одного боку, знайти багато причин, виправдань і пояснень. Мовляв, не вистачає сучасної апаратури, низький рівень медичного обслуговування. З другого — поганий стан довкілля, хронічні захворювання, неправильне харчування і спосіб життя майбутніх мам. Серед них тепер, стверджують лікарі, абсолютно здорових немає. Але все-таки вагітність, пологи, такі природні для жінки процеси, не повинні бути пов’язані з ризиком для життя матері й дитини. То що ж робити? Чи є вихід? Повинен бути.

Дитяча смертність знизиться

У Миколаївській області торішній показник дитячої смертності становить 6,89 на тисячу народжених живими. Це на 13% менше, ніж позаторік. Але особливих приводів для радощів немає. Найвищі показники смертності у Врадіївському та Єланецькому районах, в Южноукраїнську. Торік за 9 місяців зареєстровано 51 випадок мертвонароджень. Такі факти є в Миколаєві, в Снігурівському, Бережанському та інших районах.

Та повернімося до одвічного питання: що робити? Можливий вихід пропонує Національний проект «Нове життя — нова якість охорони материнства і дитинства». У рамках програми в 2011–2013 роках у різних регіонах нашої країни планують звести 27 перинатальних центрів для надання високопрофесійної медичної допомоги матері та малюкові. За оцінками експертів, це дасть змогу знизити рівень дитячої та материнської смертності, а також зменшити дитячу інвалідність в Україні. Цього року такий центр обіцяють побудувати і в Миколаєві.

Нові технології меддопомоги

Отже, що ж являє собою перинатальний центр? Це не просто медичний заклад, у якому є відділення гінекології, акушерства, неонатології та педіатрії. Це певна технологія організації медичної допомоги жінкам з будь-якого терміну вагітності, породіллям та новонародженим, сімейним парам, які мають проблеми з дітонародженням. Високотехнологічне обладнання перинатальних центрів надає можливість виходжувати недоношених малюків з малою вагою, надавати своєчасну допомогу в екстрених ситуаціях.

Дуже важливий момент — перинатальний центр має статус обласного медичного закладу. Тобто тут зможе отримати допомогу і жінка, що живе в Миколаєві, і матуся з глибинки. Сільська жінка отримає той самий повний комплекс послуг, що й городянка. А це не тільки серйозний медичний аспект (зрозуміло, що медичну допомогу в обласному центрі надають на значно вищому рівні), а й соціальний. При перинатальному центрі обов’язково будуть спеціально обладнані машини з виїзними бригадами. Для того, щоб доставити жінку з найвіддаленішого населеного пункту, а за потреби надати допомогу просто в машині. Звичайно, ідеальний варіант — вертоліт.

Миколаївський перинатальний центр буде особливим. Якщо майже у всіх областях України існували обласні пологові відділення, то в Миколаєві такого не було. Тому під перинатальні центри в інших обласних містах реконструювали наявну базу. А в Миколаєві перинатальний центр створюється «з нуля». А нове, як відомо, завжди краще навіть дуже добре відремонтованого старого. При тому, що за підрахунками, будівництво та реконструкція коштують приблизно однаково.

Заради життя людей

За сприятливого збігу обставин, тобто фінансування, новосілля перинатального центру може відбутися в січні 2013 року. Гроші на розробку проекту виділено з обласного бюджету. Подальше фінансування — за рахунок державного бюджету, спонсорських коштів, частково — з обласного бюджету. Витрати на медичне обслуговування бере на себе обласна лікарня. Замовником майбутнього будівництва виступить управління капітального будівництва облдержадміністрації.

Керівник групи проектантів Інна Грудова провела своєрідну віртуальну екскурсію майбутнім центром. «На першому поверсі будівлі, — розповідає Інна Вікторівна, — розташовуватимуться приміщення приймального відділення вагітних, чергової виїзної бригади, відділення патології вагітності з палатами на 40 ліжок, мала операційна. На другому поверсі — центр планування сім’ї, післяпологове відділення на 20 ліжок, зокрема 14 ліжок спільного перебування матері та новонародженого. Третій поверх — акушерське відділення, відділення інтенсивної терапії дорослих і новонароджених, операційний блок. А гінекологічне відділення розміститься на другому поверсі головного корпусу обласної лікарні і буде пов’язано з центром переходом». До речі, в перинатальному центрі планують обладнати окремі палати для дитячої гінекології.

Поява в області перинатального центру, напевно, сприятиме зниженню сумної статистики. Та й річ не в статистиці — у порятунку життів людських. Дай, Боже, щоб усе, так добре задумане, здійснилося.

ПРЯМА МОВА                        
                                   
Віктор Відяпін, 
головний лікар
Миколаївської обласної лікарні:

— Перинатальний центр буде розташований на території нашої лікарні. Він складатиметься з гінекологічного, акушерського, післяпологового відділень, відділення патології та інтенсивної терапії, неонатологіі, центру планування сім’ї та інших структур. Питання навіть не в кількості відділень, а в їхній функціональності, в тому, щоб жінка, яка прибула до центру, могла пройти весь цикл потрібного лікування та медичного супроводу.