ПРАКТИКА 

Третина українців, які звертаються до центрів корекції слуху, до цього користувалися немедичними «звуковими підсилювачами»

«Я живу, як знедолений! — писав 32-річний Людвіг ван Бетховен під тиском глухоти, яка швидко прогресувала. — О, як жорстоко я стикався з двічі трагічним досвідом мого поганого слуху, я все-таки не знаходив у собі сили сказати людям: говоріть голосніше, кричіть, адже я глухий».

Хоч за статистикою, від різних порушень слуху страждає кожен десятий, а в пенсійному віці — понад 65% людей, в жодному вітчизняному довіднику не знайдете розділу «Слухові апарати».

Оголошення для людей, що потерпають від вад  слуху, слід шукати в розділі «Медтехніка». Але, за іронією долі, останнім часом у ЗМІ та Інтернеті активно пропонують слухові підсилювачі, які «не потребують діагностики слуху, підбору та налаштування». Офіційного дозволу на застосування в медичній практиці, зрозуміло, вони не мають. За оцінкою фахівців, орієнтовно третина клієнтів, котрі звертаються до центрів корекції слуху в нашій країні, до цього користувалися такими пристроями. Коли після консультації в лікаря-отоларинголога хворий  нарешті звертає увагу на слухові апарати, зареєстровані Міністерством охорони здоров’я, що відповідають потрібним технічним та гігієнічним нормам, буває запізно. Через використання «підсилювачів звуку» люди за найгіршого сценарію остаточно  втрачають слух.

Ще одним бар’єром на шляху до відновлення спілкування співвітчизників, які погано чують, є міф про те, що нібито слухові апарати сприяють ще більшій втраті слуху. Насправді згідно з останнім дослідженням науковців, якщо слухові нерви тривалий час не виконують свою функцію і звукові сигнали не потрапляють у мозок, він з часом перестає їх сприймати. Адже він зберігає звуки протягом трьох років після втрати слуху, а через сім років ці спогади згасають. Тому при погіршенні слуху важливо зробити слуховий тест і якщо лікар радить — не зволікати з придбанням слухового апарата.

Сучасні цифрові слухові апарати — справжнє диво мікроелектроніки. Їхній «мозок» — крихітна мікросхема-чип дає змогу реалізовувати найскладніші алгоритми обробки звуку для компенсації вад слуху. Вони вміють відрізняти мову від сторонніх шумів, голос потрібного співрозмовника з багатьох інших, у них немає спотворень і власних шумів, м’яке, приємне звучання. Людина чує найрізноманітніші звуки завдяки широкому частотному діапазону.

Сучасні слухові апарати можуть бути точно налаштовані завдяки великій кількості регульованих параметрів. Більшість їх працює автоматично, вони прості у використанні. Слуховий апарат не може повністю відновити нормальний слух, але здатний ефективно розв’язати багато проблем, з якими стикається людина з порушеним слухом у повсякденному житті.

Про глухих людей кажуть: вони відчувають серцем, тому в житті часто досягають більшого, ніж ті, хто добре чує. Найзручнішим містом для глухих вважають Вашингтон, де цілий квартал займає перший у світі університет для глухих — Галлаудет. Його випускники кажуть про себе: «Ми — люди не з обмеженими можливостями, а зі спеціальними». А тим, кому сьогодні важко, хочу нагадати, що багато відомих людей втратили слух у різному віці, але їхнє життя — приклад життєлюбства. До них належать письменники Жан-Жак Руссо і Віктор Гюго, фундатор космонавтики Костянтин Ціолковський, винахідник Томас Едісон та 42-й президент США Білл Клінтон, який ще з часів роботи на посаді губернатора штату Арканзас користується слуховим апаратом.

Дмитро ПАЛЕЙ,
директор компанії
«Беттертон»

для «Урядового кур’єра»