ЕФЕКТИВНІСТЬ

На Сумщині в опаленні приміщень все активніше заміщняють  природний газ біомасою
 

1 липня 2008 року в області вважають своєрідною енергетичною точкою відліку. Саме тоді прийнято розпорядження голови облдержадміністрації щодо запровадження жорсткого режиму економії природного газу і поступового переходу на альтернативні види палива. До 2015 року бюджетні заклади, комунальна теплоенергетика і населення мають зменшити споживання блакитного палива щонайменше на 35 відсотків.

Як наголошує радник голови Сумської ОДА Марк Берфман, відтоді регіон неухильно скорочує питому частку колись дешевого, а нині занадто дорогого  газу — навіть усупереч природним умовам і обставинам. І тепер є всі передумови вважати, що в найближчі роки область досягне певної енергетичної незалежності.

Альтернатива передусім

На нещодавньому засіданні колегії облдержадміністрації йшлося про підготовку закладів бюджетної сфери до роботи в зимових умовах. На цей процес його учасники поглянули виключно під енергетичним кутом зору, а саме: що зроблено для економії газу в опалювальний період?

 Відповідь конкретна і ділова. На альтернативні джерела енергозабезпечення переведено ще низку котелень, тож зараз їх налічується 405, або більш як дві третини загальної кількості. В освітніх і медичних закладах, як правило, котельні опалюють вугіллям, пресованою соломою, брикетами із зерновідходів і деревини та дровами. Саме дрова, до речі, — «лідер» серед видів твердого палива, їх використання збільшилося рівно вдвічі.

 Але так само виключного значення надають утепленню приміщень, адже саме тут втрачається не менш як 40 відсотків тепла. Навіть тоненька шпарина провокує протяги, проти яких безсилі найсучасніші технології. Тож упродовж останніх двох років встановлено більш як 7300 сучасних віконних і дверних блоків загальною площею майже 33 тисячі квадратних метрів. За підрахунками фахівців, це надало можливість додати до загальноенергетичної ощадної скарбнички не менш як відсоток-півтора збереженого тепла.

У пошуках інвестора

Тим часом кілька проектів ще чекають на практичне втілення. З-поміж них — 8 об’єктів соціальної сфери на загальну суму 40 мільйонів гривень. У Шостці  найближчим часом мають утеплити школу мистецтв, дитячий садок «Іскринка», пологовий будинок. У Глухові — центральну районну лікарню, у Недригайлівському і Конотопському районах — відповідно два дитячих садки і дві школи. Звісно, що затримка лише за коштами, точніше, за їх браком. І якщо хтось думає, що область розраховує тільки на державний бюджет, той глибоко помиляється.

Щоб плани стали реальністю, місцева влада наполегливо шукає кошти не тільки в бюджетах різних рівнів, а й в інвесторів, кредиторів. Уже є певні результати: окремі проекти схвалено в Державному агентстві з інвестицій, ними зацікавилися за кордоном. Не залишаються осторонь і представники бізнесових структур, що працюють на тих чи тих територіях. У соціальних угодах на наступний рік передбачено окремий рядок на підтримку саме енергоощадних проектів. Як наголосив голова Сумської ОДА Юрій Чмирь, 2013-й в області буде проголошено роком переходу на альтернативні види палива. Орієнтир — не менш як 75—80 відсотків котелень бюджетної сфери матимуть у запасі той чи той вид допоміжного палива.

У рамках Національного проекту «Енергія природи» Сумська область запропонувала власний оригінальний варіант розв’язання енергетичної проблеми завдяки використанню енергії біомаси. Йдеться про масове вирощування таких культур, як верба, сорго, тополя, кукурудза тощо. Їх вирощуватимуть спільно з лісівниками краю на землях шести північних районів, що придатні  для таких культур. Іншими словами, до енергії біологічної маси долучиться «енергія» коштів, що й стане запорукою наступних практичних кроків регіону на безальтернативному тепловому шляху.