БЕЗПЕКА 

Секретар РНБО Андрій Клюєв назвав низку загроз, що можуть виникнути під час Євро-2012
 

Нині можна констатувати, що силові структури України разом із закордонними колегами готові підтримати безпеку під час проведення Євро-2012 на рівні світових стандартів. Наші спецслужби, військові, рятувальники та медики здійснюють співробітництво з відповідними відомствами Польщі та ряду інших країн. А міжнародна координація здійснюється на базі штабу антитерористичного центру при Службі безпеки України. Про це повідомив Секретар Ради національної безпеки та оборони Андрій Клюєв під час засідання Міжвідомчогокоординаційного штабу з питань безпеки та правопорядку при Президентові, присвяченого проведенню фінальної частини чемпіонату Європи з футболу. 

«Ми ретельно вивчали досвід Великобританії, Німеччини, Сполучених Штатів Америки, Швеції, Ірландії, Ізраїлю та інших країн щодо проведення антитерористичних заходів, організації безпечної роботи транспорту, охорони громадського порядку, супроводження вболівальників та решти того, що може бути корисним під час чемпіонату. Проведено необхідну нормотворчу, організаційну, організаційно-технічну роботу з підготовки до фінальної частини Євро-2012. До цієї роботи залучено провідних спеціалістів та фахівців країни», — заявив Андрій Клюєв.

Разом з тим, за його словами, є низка питань, викликів та загроз, що потребують спільного вивчення та відповідного реагування. Зокрема Секретар РНБО повідомив, що є окремі недоліки в організації безпеки у фан-зонах, що функціонуватимуть у центральних частинах  міст-господарів чемпіонату. Це пов’язано з масовим скупченням вболівальників з різних країн.

Крім того, у сфері перевезень залишаються проблеми з обладнанням системами спостереження, заходами контролю пасажиропотоків, недостатньою кількістю кінологічних підрозділів для забезпечення догляду пасажирів та вантажу.

Також не виключена з’ява провокацій та неправдивих анонімних повідомлень про можливі теракти, що відволікатиме силові структури від виконання основних завдань, у тому числі від боротьби з реальними терористичними загрозами.

«Однією із загроз може бути радикалізація дій футбольних хуліганів, які у період проведення чемпіонату можуть спровокувати масові порушення громадського порядку, сутички із вболівальниками з інших країн, прояви ксенофобії та расизму. Тому важливо обмежити прибуття до України таких професійних порушників порядку під час проведення футбольних матчів. Нині таку роботу здійснює СБУ, МВС, Державна прикордонна служба разом з Інтерполом», — зазначив Секретар РНБО.

При цьому він наголосив на тому, що можливі загрози відомі і необхідно бути готовими адекватно на них реагувати. Для цього слід максимально ефективно використати час, що залишився до початку Євро-2012.

«Головне — це свято, яке ми повинні організувати на найвищому рівні для наших гостей та громадян України і за яким нас будуть оцінювати не тільки в Європі, а й в усьому світі. Вважаю, що гасло чемпіонату «Творимо історію разом» для нас із вами повинно бути трансформоване в девіз «Забезпечимо безпеку разом», реалізований у найкращий спосіб у практичних справах», — заявив Андрій Клюєв.