17 ВЕРЕСНЯ – ДЕНЬ РЯТУВАЛЬНИКА УКРАЇНИ. Спекотне літо 2015 року побило рекорди температур 130-літньої давності. Гарячим було воно і для працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС). Навколо Києва горіли торф’яники, кілька разів займався ліс у Чорнобильській зоні, пожежонебезпечну ситуацію неодноразово оголошували майже в усіх регіонах країни.

Спеціалісти санітарно-епідеміологічної служби Києва рекомендували киянам зачиняти вікна, провітрювати приміщення, частіше робити вологе прибирання, обмежити прогулянки дітей на вулиці. Дотепер рятувальники ДСНС ліквідовують загоряння торфовищ майже на всій території України: Волинської, Київської, Чернігівської, Івано-Франківської, Полтавської, Рівненської, Хмельницької, Сумської та Житомирської областей. Найбільш резонансною подією року стала пожежа на нафтобазі «БРСМ-нафта» у Василькові під Києвом. Виконуючи службовий обов’язок, віддали своє життя троє рятувальників під час ліквідації пожежі на нафтобазі. Їх посмертно нагороджено орденами «За мужність» ІІІ ступеня.

Важлива проблема переселенців. Кількість осіб, які змушені були виїхати із зони проведення АТО на Донбасі та з Криму, постійно збільшується. Станом на 7 вересня 2015 року, за даними Мінсоцполітики, взято на облік майже 1 мільйон 471 тисячу переселенців.

У зв’язку з цим на урядову «гарячу лінію» протягом 2015 року надходили звернення громадян щодо допомоги у переселенні з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО, які фахівці центру оперативно надсилали Державній службі з надзвичайних ситуацій для розгляду та вжиття заходів.

Найбільше громадян, які зверталися на урядову «гарячу лінію», турбували запитання про відновлення бомбосховищ в Україні, заходи, яких вживає місцева влада для підвищення рівня поінформованості щодо місця розташування захисних споруд цивільного захисту, роботу служби порятунку «101» тощо.

Упродовж року на урядову «гарячу лінію» зареєстровано понад 5500 звернень з питань, що стосуються надзвичайних подій природного, техногенного та соціально-побутового характеру. Звертаючись на урядову «гарячу лінію», люди застерігають про можливість виникнення надзвичайних ситуацій, просять вжити необхідних заходів щодо подолання наслідків пожеж, займання торф’яників, інших екологічних проблем. Фахівці Урядового контактного центру приділяють таким зверненням особливу увагу, оскільки реагувати на них потрібно невідкладно.

Заявниця з с. Нова Українка Рівненської області просила вжити заходів для ліквідації пожежі поблизу цього села. Звернення було надіслано Державній службі з надзвичайних ситуацій, яка повідомила, що пожежу ліквідовано. Аналогічне звернення зареєстровано від киянки, яка повідомила про лісову пожежу на Биковнянському кладовищі міста Києва. За інформацією ДСНС, на місце пожежі було направлено працівників державної пожежно-рятувальної частини, які загасили вогонь.

Житель м. Селидового Донецької області повідомив про виявлення вибухонебезпечного предмета за адресою проживання. Державна служба з надзвичайних ситуацій поінформувала, що піротехнічний підрозділ ДСНС України, який розміновує визволені від терористичних угруповань територій Донецької області, виїхали за адресою. Вибухонебезпечний предмет вилучено та знищено.

Вибухонебезпечні предмети періоду Першої і Другої світових воєн є вкрай небезпечні для життя громадян. Так, заявниця з с. Вівсі Козівського району Тернопільської області звернулася з проханням ліквідувати небезпечну знахідку. Державна служба України з надзвичайних ситуацій поінформувала, що піротехнічний підрозділ ДСНС України у Тернопільській області виявив вибухонебезпечні предмети і знищив їх.

Загалом за період з 7 по 13 вересня на урядову «гарячу лінію» надійшло 56 142 дзвінки, через Інтернет зареєстровано 384 звернення.

0-800-507-309 – урядова «гаряча лінія» працює цілодобово.

044-284-19-15 – для жителів м. Києва.

+380-44-284-19-15 – для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua