Журналісти зможуть першими взяти участь в електронних торгах арештованим майном. Таке тестування буде побудоване у вигляді гри, і кожен, хто виявить бажання взяти в ньому участь, зможе прийти до Державної виконавчої служби, сісти за комп’ютер, стати учасником і переможцем торгів, отримати протокол і побачити на власні очі, як працює система й наскільки вона справді прозора. Таке запрошення під час прес-конференції озвучив голова Державної виконавчої служби Дмитро Сторожук, розповідаючи про останні зміни, що стосуються Тимчасового порядку реалізації арештованого майна на електронних аукціонах.

За його словами, система електронних торгів арештованим майном функціонує вже 1,5 місяця. До бази системи внесено близько 600 лотів на суму понад 63 мільйони гривень. Найдорожчим лотом залишається п’ятикімнатна квартира в Києві вартістю 7 мільйонів 768 тисяч гривень.

З огляду на успішне впровадження експерименту в чотирьох областях було прийнято рішення розширити його межі до 10 пілотних регіонів. Уже з 1 липня, окрім Києва, Дніпропетровської, Вінницької та Львівської областей, система електронних торгів працюватиме в Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Одеській, Харківській та Чернігівській областях. Торги в цих областях можуть відбутися 20 липня.

«Аналізуючи практичну сторону впровадження експерименту, а також урахувавши всі пропозиції, які надійшли до ДВС від громадськості, експертів та членів Громадської ради при ДВС, були внесені зміни до Тимчасового порядку реалізації арештованого майна шляхом проведення електронних торгів. Це, на наш погляд, зробить механізм ще прозорішим і зручнішим», — повідомив Дмитро Сторожук.

Ці зміни зокрема стосуються порядку зберігання майна. «Ми виключили зі зберігачів на платній основі тих, хто може зберігати нерухоме та інше майно, яке за своїми властивостями не може бути передане на зберігання, — пояснює перший заступник голови Державної виконавчої служби України Агія Ахундова.

За її словами, до управлінь юстиції відповідних пілотних областей вже подано доручення щодо проведення відкритого конкурсу на обрання організацій зберігачів.

Крім того, Тимчасовий порядок доповнено положенням про підготовку, організацію та проведення електронних торгів з реалізації предмета іпотеки. Визначено також порядок уцінення майна. Разом з тим, уточнено й порядок зупинення електронних торгів та зняття майна з реалізації у певних випадках.

«Змінами також передбачено, що віднині інформаційне повідомлення про проведення торгів автоматично розміщуватиметься системою на веб-сайті не пізніше ніж за місяць до дати завершення торгів, а не за два, як це було раніше. Це означає, що реалізація майна пришвидшиться удвічі», — зазначила Агія Ахундова.

Вона також додала, що змінами передбачено проведення конкурсів на визначення зберігачів арештованого майна в пілотних регіонах. Відповідне доручення уже надіслано головним управлінням юстиції в областях.

«Одночасно ми постійно працюємо над удосконаленням технічної сторони «пілоту», зокрема веб-сайту Системи електронних торгів. По-перше, буде покращено зовнішній вигляд веб-сайту та спрощено систему пошуку. Зокрема для зручності користувачів буде змінено пошукову систему лотів, а лоти відсортують за окремими категоріями тощо. Також на майбутнє ми передбачили функцію розсилання SMS-повідомлень та електронних листів зареєстрованим учасникам системи. Усі, хто забажає й залишить відповідну заявку, отримуватимуть повідомлення про появу того чи того лота в базі системи або ж про хід конкретних торгів», — поінформувала Агія Ахундова.

В ДВС запевняють, що важливою частиною експерименту є громадський контроль за процедурою продажу арештованого та конфіскованого майна. Тому система побудована таким чином, що в кожного, хто має доступ до Інтернету, є можливість слідкувати за ходом будь-якого онлайн-аукціону, спостерігати за наповненням бази системи новими лотами, бачити опис усього майна, яке туди вносять.