Фініш футбольного сезону зазвичай дарує несподіванки — приємні і не дуже. Скажімо, в Німеччині рекордсмен за кількістю проведених у Бундеслізі сезонів — «Гамбург» — опинився на межі турнірної катастрофи. Якщо клуб програє перехідні матчі мало кому відомому «Гройтеру», то втратить місце в елітному дивізіоні. Найгучніша сенсація сезону в Англії: після того як титулований Алекс Фергюсон залишив «Манчестер Юнайтед», команда вперше з 1989 року не потрапила ні в Лігу чемпіонів, ні в Лігу Європи.

Серед невдах Старого Світу міг опинитися і найтитулованіший клуб України. Рік тому київські динамівці на внутрішній арені поступилися не тільки «Шахтарю», а й харківському «Металісту». У сезоні-2014 біло-блакитних не виявилося навіть у трійці призерів. Єдиним шансом підсолодити чергову гірку пігулку залишався фінал Кубка України, де киянам протистояли новоспечені чемпіони країни.

Нагадаю, що саме квітневий матч другого кола Прем’єр-ліги «Динамо»—«Шахтар» виявився останнім для Олега Блохіна на тренерській лаві столичної команди. 1:3 в Донецьку, 0:2 в Києві — такі результати в протистоянні з принциповим конкурентом не залишали ніяких сумнівів у тотальній перевазі гірників.

15 травня в Полтаві відбулася нова тренерська дуель: 68-річний Мірча Луческу проти 39-річного Сергія Реброва. Новий керманич киян приготував для свого досвідченого колеги кілька сюрпризів. Він не став укотре ремствувати на відсутність Євгена Хачеріді — просто перевів у центр захисту бразильця Данило Сільву. За весь перший тайм помаранчево-чорні не завдали жодного удару по воротах Шовковського.

Могутній кулак динамівців Велозу—Гармаш—Беланда перекрив кисень бразильським чарівникам м’яча у центрі поля. Вирішальним аргументом виявилася виснажлива робота в Кончі-Заспі над стандартами. За часів Блохіна майже кожен штрафний удар біля воріт киян перетворювався ледь не на пенальті. Зараз ситуація змінилася кардинально.

Капітан киян Олександр Шовковський (у центрі): 10 кубкових фіналів — 9 перемог. Фото УНIAН

Перший м’яч у ворота П’ятова народився після кутового, другий — після відмінно виконаного Мігелем Велозу штрафного. Причому обидва рази у центрі подій опинявся правий захисник динамівців Домагой Віда. Гравці «Шахтаря», які мріяли вчетверте поспіль покласти золоті медалі в Кубок, відповіли після перерви своєю домашньою заготовкою: після кутового Кучер розстрілював ворота майже впритул. Але 39-річний капітан киян Олександр Шовковський, для якого це був десятий кубковий фінал у кар’єрі, зреагував блискавично.

Свого часу динамівський форвард Сергій Ребров сім разів разом з партнерами робив коло пошани з кубковим трофеєм у руках. Для Реброва-тренера вдалою виявилася перша ж спроба. Особливого смаку підсумок полтавської битви додає Сергію Станіславовичу ще й тому, що вперше за останні п’ять років кияни виграли у принципового суперника в очній зустрічі.

Ціна кубкової перемоги може подвоїтися вже найближчої неділі. Якщо переможець Ліги Європи — іспанська «Севілья» — збереже за собою п’яте місце в національній першості, київське «Динамо» отримає пряму путівку в груповий турнір Ліги Європи наступного сезону.

Сергій РЕБРОВ,
виконувач обов’язків
головного
тренера «Динамо»:

— Для хлопців ця перемога дуже важлива. Вони потребують того, щоб відчути упевненість у власних силах і усвідомити: усе, що ми робимо, приносить свої плоди. Щодо самого матчу, то я особисто здивований тим, як ми діяли в першому таймі. Можу сказати, що давно «Динамо» не показувало такої гри проти «Шахтаря». Сподіваюся, футболісти це теж зрозуміли і продовжуватимуть грати саме в такий футбол.

Мірча ЛУЧЕСКУ,
головний тренер «Шахтаря»:

— Кияни чекали цієї перемоги дуже довго. Сьогодні вони її заслужили. Персонально хочу привітати Сергія Реброва. Це молодий тренер, йому вдався прекрасний дебют: завоювати кубок країни з першою спроби таланить далеко не кожному.

 

Ігор СУРКІС,
президент київського
«Динамо»:

— Кубок лише скрасив невдачу в чемпіонаті, тому що наша команда апріорі не може бути на четвертому місці. Так, ми можемо поступитися чемпіонським титулом, адже «Шахтар», «Дніпро» і «Металіст» ставлять ті самі завдання. Але четверте місце для нас неприйнятне. Це шок для команди, для мене і тренерського штабу.

Тому ми повинні зробити правильні висновки, а не перебувати в ейфорії. Треба будувати нову команду, яка наступного року проводитиме такі матчі, як сьогоднішній перший тайм. Тоді ми і чемпіонат виграємо, і далі просунемося в Лізі Європи. У цілому я оцінюю сезон як негативний. Кубок країни його не врятував.

ТАБЛО «УК»

Фінал Кубка України.

«Динамо» — «Шахтар» — 2:1

Голи: Кучер (40, автогол), Віда (43) — Дуглас Коста (57)

ДО РЕЧІ

Вибір Фоменка

Головний тренер національної збірної команди України Михайло Фоменко оголосив список гравців, викликаних на навчально-тренувальний збір, що відбудеться з 19 до 23 травня під Києвом.

Воротарі: Андрій П’ятов («Шахтар»), Денис Бойко («Дніпро»), Дмитро Безотосний («Чорноморець»);

захисники: В’ячеслав Шевчук, Олександр Кучер, Ярослав Ракицький (усі — «Шахтар»), Євген Макаренко, Євген Селін (обидва — «Динамо»), Артем Федецький («Дніпро»), Андрій Пілявський («Маккабі», Хайфа, Ізраїль), Іван Ордець («Іллічівець»), Євген Ткачук («Ворскла»), Євген Зубейко («Чорноморець»);

півзахисники: Олег Гусєв, Андрій Ярмоленко, Роман Безус, Денис Гармаш, Сергій Сидорчук (усі — «Динамо»), Євген Коноплянка, Руслан Ротань (обидва — «Дніпро»), Микола Морозюк, Сергій Болбат (обидва — «Металург» Д), Тарас Степаненко («Шахтар»), Едмар Галовський («Металіст»), Денис Дедечко («Ворскла»), Анатолій Тимощук («Зеніт», Росія), Дмитро Хомченовський («Зоря»);

нападники: Євген Селезньов, Роман Зозуля (обидва — «Дніпро»), Олексій Антонов («Чорноморець»), Марко Девич («Рубін», Росія).