АБІТУРІЄНТ-2012 

Пробне ЗНО допоможе випускникам шкіл  при складанні справжнього

Світлана КОВАЛЬЧУК 
для «Урядового кур’єра»

Минулої суботи по всій Україні випускники шкіл писали перші пробні тести. Майбутні абітурієнти мали можливість перевірити свої знання з української мови і літератури, біології, фізики, всесвітньої історії або іноземних мов (англійська, французька, німецька, іспанська). І хоч випробування було лише репетицією справжнього зовнішнього незалежного оцінювання, втім, проходило за найсуворішими правилами.

Було цікаво спостерігати, як навіть в останні хвилини перед тестами хлопці й дівчата не припиняють гортати конспекти. Здавалося, на відміну від студентів, учні поки що не знають, як можна за ніч підготуватися до іспиту. А якщо серйозно, то випускники знають, що до незалежного тестування слід готуватися дуже грунтовно, адже завдання в тестах складені за шкільним матеріалом за кілька років навчання.

— Взяти участь у пробних тестах — це можливість випробувати себе, перевірити свої сили, щоб знати, як відбуватиметься справжнє ЗНО, —ділиться з «УК» одна з учасниць пробного тестування Катерина. —Звісно, я нервувала. Не знаю, що буде під час справжніх тестів, якщо цю ніч ледве пережила! Зате ще раз пересвідчилася, що готуватись до будь-яких іспитів треба впродовж усього року.

Без паспорта, запрошення і чека про сплату 84 грн. до пункту тестування не потрапити. Поки школярі проходять контроль, інструктори ЗНО під підпис отримують конверти із завданнями для учнів. Кожен з учасників проходить до визначеної аудиторії й сідає за окрему парту із табличкою, де вказано його ім’я. Як і під час справжнього тестування, тут теж не дозволяють користуватися мобільними телефонами й електронними зчитувальними пристроями. Після короткого інструктажу учні отримують завдання, на розв’язання яких відведено 2-3 години.

Освітяни переконані, що в будь-якому разі участь у пробному ЗНО обов’язково допоможе майбутнім абітурієнтам при складанні справжніх тестів — принаймні випускники чітко запам’ятають, наскільки важливо заздалегідь дізнатися, де розташований пункт тестування, які саме документи потрібно мати при собі, як себе поводити, швидко і без помилок заповнити бланки завдань та, що вельми  важливо, менше хвилюватися й нервувати.

Друга частина пробного ЗНО пройде наступної суботи — 31 березня —  з історії України, математики, хімії, географії та російської мови. За словами директора Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлани Сакаєвої, щороку охочих випробувати себе більшає. «Якщо ми починали пробне тестування з 30%, нині маємо 60. Адже участь у пробному ЗНО —  добра перевірка своїх знань. Щоб підтягнути деякі моменти, випускники ще мають приблизно півтора місяця», — каже Світлана Вікторівна. Загалом цьогоріч у пробному тестуванні візьмуть участь понад 120 тисяч школярів.

Нагадаємо, що у зв’язку з проведенням в Україні фіналу Євро-2012 навчальний рік у випускників буде коротшим, тож і зовнішнє незалежне оцінювання вони складатимуть раніше, ніж зазвичай, —  з 15 травня по 7 червня.