Про це на брифінгу в Кабінеті Міністрів повідомив урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій Пятницький.

Формуванням переліку персональних і секторальних санкцій проти фізичних та юридичних осіб Російської Федерації, які підтримують в Україні терористів, займається спеціально створений комітет. До нього входять представники МЗС, Мін’юсту, економічний і фінансовий блоки, силові та правоохоронні структури. Щодо торговельних взаємин України з РФ, то, за його словами, вводячи обмеження, Росія порушує правила СОТ і зони вільної торгівлі з країнами СНД. «Вибіркове застосування і створення перешкод для доступу українських товарів на російський ринок — це не що інше, як попирання базових правил СОТ», — сказав високопосадовець.

Також він зауважив, що наша держава працює за встановленими правилами, і ми їх не порушуємо, всі сторони мають дотримуватися підписаних угод.

Разом з тим Україна не планує вводити ембарго на російські товари у відповідь на аналогічні дії Російської Федерації.

«Стосовно Росії ми не будемо діяти дзеркально. Діятимемо в рамках правил СОТ. Ми дуже вибірково підходитимемо до питання встановлення мит. Якихось радикальних дій, спрямованих на те, щоб фактично вводити ембарго, нині не плануємо», — заявив Валерій Пятницький.

Зокрема він зазначив, що Україна не планує виходити з торгових угод, які діють у межах зони вільної торгівлі з країнами СНД, але ми реагуватимемо на порушення правил торгівлі.

Також він поінформував про вітчизняний експорт. Україна завдяки торговельному співробітництву та преференціям Євросоюзу «працює в плюс», попри обмеження в товарообігу Росії. «Ми за 5 місяців працюємо все одно в плюс, незалежно від російських обмежень. Наприклад, аграрний сектор: за рахунок збільшення торгівлі з ЄС ми покрили збитки і вийшли вперед за цими показниками», — констатував урядовець.

Звісно, є і неприємні ситуації — такі, як падіння експорту в машинобудуванні: скорочення обсягу торгівлі компенсувати експортом у ЄС найближчим часом не вдасться, потрібно проводити диверсифікацію ринків і збільшити конкурентоспроможність. «У металургії скорочення на російському напрямі компенсовано завдяки європейському ринку і країнам третього світу. Збільшуються обсяги продажу в країни Близького Сходу», — сказав Валерій Пятницький.

Національний бізнес активно шукає ринки збуту власної продукції, які були б прийнятною альтернативою російському. Нині відбувається процес диверсифікації. Збільшилися обсяги торгівлі з країнами Близького Сходу. У деяких ситуаціях нам знадобиться більше часу. Але там, де досить короткий технологічний цикл, продукція з більшою швидкістю обороту під час продажу, — там відбувається досить активна переорієнтація на інші ринки.

Уповноважений Кабміну повідомив, що Україна, Росія і Європейський Союз ведуть консультації стосовно Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Під час консультацій переважно обговорюють питання технічного регулювання, доступу на ринки, санітарного, фітосанітарного регулювання, а також вплив угоди на майбутні торговельні взаємини.