У зв’язку з посушливою погодою, що переважає цієї осені на території  України, Київська область вже тривалий час потерпає від пожеж у місцях залягання торфу. Специфіка гасіння торф’яних пожеж вирізняється своєю довготривалістю через захоплення великих площ, високою стійкістю горіння і величезною кількістю утворюваного диму. Особливістю гасіння торф’яних пожеж є необхідність подачі води безпосередньо в осередок горіння, який може перебувати на глибині кількох метрів.

Зважаючи на складну ситуацію, Державною службою з надзвичайних ситуацій проводиться комплекс заходів з ліквідації загорянь та запобігання виникненню нових осередків. Про це розповів голова ДСНС Сергій Бочковський під час засідання комісії з ТЕП та НС щодо розгляду питання подальшої ліквідації загорянь торф’яних покладів на Київщині.

Зокрема він зазначив, що нині в ірпінській зоні поблизу села Романівка для ліквідації загорянь залучено 48 чоловік особового складу та 10 одиниць техніки. Крім того, оскільки роботи проводяться практично цілодобово вже четвертий місяць поспіль, розгорнуто наметове містечко з польовою кухнею та медпунктом для  особового складу, який перебуває на гасінні пожежі.

Пожежники обіцяють загасити торф’яники вже найближчим часом. Фото УКРІНФОРМУ

«Для ліквідації загоряння торфу задіяно новітні технології у сфері пожежогасіння. Зокрема, аби прискорити процес гасіння цих пожеж, ми використовуємо комбіновані пожежні стволи RAMBOJET, що наповнені картриджами з інгібіторами. Таким чином відбувається процес змочування, що дає змогу потрапляти у пористі структури. За рахунок іонового розкладання полум’я відбувається сповільнення процесу горіння. Позитивний результат використання цих стволів — зменшення площі загоряння торф’яників: за декілька днів нам вдалося вдвічі зменшити площу пожежі поблизу села Романівки з 15 до 7 га. Зменшено території загоряння і на інших осередках пожежі», — зазначив Сергій Бочковський.

З метою недопущення розвитку та ліквідації існуючих пожеж торфовищ на території області створено регіональний штаб під керівництвом заступника голови обласної державної адміністрації О. Б. Корбана. До штабу ввійшли представники ГУ ДСНС у Київській області, управління водних ресурсів у м. Києві та Київській області, місцевих органів влади. Головними завданнями, поставленими перед регіональним штабом, є координація діяльності органів управління і сил, що залучаються для гасіння пожеж, організація взаємодії з органами територіальної виконавчої влади, проведення заходів з підвищення рівня води в річці Ірпінь, скидання води з озера смт Коцюбинське в річку Любка для підтоплення осередків горіння в районі населених пунктів Романівка та Демидів.

«Робота рятувальників ускладнюється й тим, що на території загоряння в надрах землі заховані боєприпаси часів минулих війн. Сталося вже 7 вибухів. На щастя, ніхто не постраждав. Саме тому, у зв’язку із можливим виявленням на території горіння торфу вибухонебезпечних предметів і задля безпеки рятувальників, з 1 листопада розпочала роботу піротехнічна група ДСНС, яка вже виявила снаряд часів Великої Вітчизняної війни», — сказав Сергій Бочковський.

Спільними зусиллями з Київською обласною державною адміністрацією на чолі з Володимиром Шандрою вже найближчим часом горіння торфу на Київщині буде повністю ліквідовано, повідомляє прес-служба ДСНС.

«З початку року на території Київської області зареєстровано 69 пожеж на площі понад 121 га. Основною причиною їх

є людська недбалість. Саме тому я вкотре звертаюся до громадян України: будьте пильними і пам’ятайте, що лише висока культура поводження з вогнем, дотримання правил пожежної безпеки позбавить вас біди і страждань, що завдають пожежі», — закликав Сергій Бочковський. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»