Під час зустрічі Голови Верховної Ради, виконувача обов’язків Президента Олександра Турчинова з керівником зовнішньополітичного відомства Великої Британії Вільямом Хейгом особливу увагу приділено подіям, які відбуваються у Криму.

За словами Олександра Турчинова, перебування військових сил Російської Федерації на території Криму є неприпустимим. «Ми були змушені мобілізувати всі наявні ресурси, щоби протистояти незаконним діям на нашій території», — цитує слова керівника парламенту його прес-служба.

У свою чергу Вільям Хейг привітав зміни, що відбуваються в Україні, наголосивши, що весь світ підтримує нашу державу в її русі до європейських стандартів і демократії. «А те, що відбувається в Криму, є порушенням суверенітету й територіальної цілісності України. Ми вживатимемо рішучих кроків для того, щоб це припинити. Світ не залишить Україну», — заявив Вільям Хейг.

Про поточну ситуацію в нашій країні йшлося і під час зустрічі міністра закордонних справ Великої Британії з Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком. Глава уряду підкреслив, що зараз завдання української влади — вирішення політичної та економічної кризи. Нині ключова проблема для України — це питання безпеки, а саме Криму, і фактичної інтервенції іноземних сил на територію України. «Уряд та виконувач обов’язків Президента контролюють ситуацію. Ми робимо все можливе, щоб подолати проблеми», — наголосив Прем’єр-міністр.

При цьому він заявив, що жодних підстав для застосування сили проти мирних громадян і для введення російського військового контингенту не було, немає і не буде. «За ці дії треба буде заплатити ціну», — заявив глава уряду.

Арсеній Яценюк підкреслив, що об’єднана позиція Заходу щодо ситуації в Україні демонструється не просто приїздами наших західних партнерів, а й чіткою детермінацією того, що Україна — єдина держава, а те, що відбувається в Криму, є порушенням усіх міжнародних правил і стандартів, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. У цьому контексті глава уряду вкотре заявив, що Крим ніхто нікому не віддасть. «За те, що нині відбувається в Криму, коли самопроголошена незаконна влада намагається націоналізувати українську державну власність і намагається роззброїти українські Збройні сили, треба буде нести відповідальність в українських і міжнародних судах».

Крім того, під час зустрічі обговорювали питання допомоги Великої Британії у пошуку вкрадених колишньою владою активів. «Великобританія буде допомагати нам фахівцями, щоб органи прокуратури, правоохоронна система, органи безпеки невідкладно знайшли всі активи, які колишня влада вкрала в народу України», — повідомив Арсеній Яценюк.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»