ДОЗВІЛЛЯ 

"Урядовий кур'єр" дізнався, де можуть навчити робити фотографії для сімейного альбому
 
... Ще кілька десятиліть тому сімейний фотоальбом був справжнім скарбом родини. Знімки робили зазвичай у фотоательє, і кожен такий вихід сприймався як родинне свято: одягали найкраще вбрання й урочисто йшли фотографуватися. "Щасливі будемо ми, дякуючи знімку, життя коротке хай збігає й тане, на віки вічнії ми всі тепер в обнімку", - таку словесну фотографію у своїй пісні створив Булат Окуджава, побачивши, як "на фоні Пушкіна знімається сімейство".
 
А знаєте, якими були тодішні фотоальбоми? Великі "гросбухи" з картонними сторінками, а між ними - аркуші з цигаркового паперу, щоб знімки не злиплися. Нині сімейні фотоальбоми мають зовсім інший вигляд: замість аркушів - тоненькі поліетиленові файли. Знімків у них стільки, що якби це були колишні "гросбухи", для них довелося б купувати окрему книжкову шафу. Та й сучасні фото відрізняються від тодішніх парадно-статичних: тепер вони невимушено-домашні, фіксують життя родини в динаміці.
 
Завдяки нинішній доступності фотоапаратів і простоті зйомки увічнити момент із сімейного життя нескладно: клац - і готово. І хоча до високохудожніх цим знімкам, як кажуть, далеко й не видно, та кожна мить - така зворушлива, така рідна. А професіоналізм фотографа замінює щирість і безпосередність героїв картинки. Тож нині чимало домашніх фотографів, навчившись робити "клац - і готово", уже хочуть, щоб їхні роботи були якіснішими, виразнішими. Але чи десь учать вдосконалювати сімейні знімки? Виявляється, так.
 
У Києві нещодавно відкрилася "Школа сімейної фотографії", яка запрошує на безкоштовні заняття всіх охочих. На перше заняття до арт-кафе "ХудГраф" у вересні прийшло 20 сімей. Вони дізналися про тонкощі зйомок на майстер-класі, який провів відомий фотограф Віктор Марущенко. Він поділився секретами: як зробити, аби сімейний альбом не був набором однотипних світлин, щоб, переглядаючи його, спливали найприємніші спогади з історії родини.
 
У жовтні відбудеться ще кілька занять, на яких провідні фотомитці проведуть майстер-класи з різних аспектів сімейної фотографії: урок із фотографування для дітей, мистецтво сімейного фотоальбому, історія та практика сімейної фотографії, юридичні аспекти фотографування дітей тощо.
 
- У мене знімки виходять ніби непогано, - говорить Валентина Ніконова, за фахом учитель фізики. - Але такі заняття для мене цікаві. Із задоволенням приведу на наступний майстер-клас старшого сина Олега, йому вісім років. Думаю, що нам обом незайве буде повчитися. Коли ми з дітьми вибираємося на вихідні погуляти, обов'язково беремо з собою фотоапарат, так з Олегом буквально боремося за нього - хто вхопить, той і зробить знімок. До речі, найкращі фото молодшого, дворічного Сашка, виходять тоді, коли він не бачить, що його фотографують.
 
Організатори школи сподіваються, що вона дасть уявлення слухачам про сучасну фотографію, різні жанри, підходи та методи зйомки. Будуть проводитися заняття і з історії фотографії - про те, як відомі майстри знімали дітей та сім'ї. Все це - можливість подивитися на сімейний альбом ширше, ніж на банальну портретну фотографію, осмислити його як документ, мікро-історію родини, яка колись відображатиме цілу епоху.
 
Цікаво, що слухачі школи можуть ще й позмагатися - хто кращий фотограф. Адже цей проект спрямований на підтримку Всеукраїнського он-лайн-фотоконкурсу "Світ дитячої мрії". Він організований Державною соціальною службою для сім'ї, дітей і молоді та програмою ЄС "Права жінок та дітей в Україні". Участь у цьому конкурсі можуть взяти не лише ті, хто відвідував заняття в "Школі сімейної фотографії", а й усі бажаючі.
 
- Наш конкурс - це не просто яскравий розважальний захід, - зазначає директор Державної соціальної служби у справах сім'ї, дітей та молоді Наталія Лук'янова. - Його мета -привернути увагу громадськості до сімейних цінностей, підвищити рівень усвідомленості того, що найвища цінність для сім'ї - дитина, а для дитини - сім'я.
 
ТОЧКА ЗОРУ
 
Метью ГРІН,
начальник відділу комунікації та інформації Представництва ЄС в Україні:
 
- За даними міжнародних досліджень, від обсягу уваги, який обоє батьків приділяють дитині, залежить її розвиток, психологічний та емоційний стан, а також майбутня успішність. Ці питання також тісно пов'язані зі ставленням суспільства до ролі жінок та чоловіків у вихованні дитини. Саме тому Європейський Союз ділиться з Україною ідеями та досвідом у рамках програми "Права жінок та дітей в Україні" із загальним фінансуванням 14 млн євро.
 
Віктор МАРУЩЕНКО, фотограф:
 
- Можна фотографувати по-різному: криком чи пошепки, використовуючи силу гострого потрясіння або тонким натяком; але звичайний людський діалог складається з простих речень, сказаних спокійним голосом. Саме так люди говорять про щось важливе.
 
ДОСЬЄ "УК"
 
Віктор МАРУЩЕНКО - відомий український фотограф, художник, арт-критик, викладач. Його роботи знають не лише в Україні, а й далеко за її межами. В. Марущенко учасник 49-ї "Бієнале сучасного мистецтва" (Венеція, 2001), "Бієнале сучасного мистецтва" (Бразилія, 2004) та Erase una vez Chernobіl (Іспанія, 2006). Роботи Віктора Марущенка увійшли в антологію світової фотографії Іmages. Сьогодні він разом зі своїми учнями працює над цікавими та оригінальними проектами в "Школі фотографії Віктора Марущенка".
 
СЕКРЕТИ СІМЕЙНОГО ФОТО ВІД ВІКТОРА МАРУЩЕНКА
 
 Не прикрашайте свою дитину надмірно. Не одягайте на малечу дорослого одягу та взуття, не фарбуйте її. Ці традиційні "переодягалки" приховують справжню суть дитини, нівелюють її як особистість. У результаті виходить незрозуміле фото.
 
 Шукайте емоції! Це може бути просто сміх чи плач, захоплення чи розпач, чи очікування - будь-яка емоція, яка часто відображається на рідному обличчі, але з часом може зникнути. Її дуже важливо зафіксувати.
 
 Створюйте тематичні фото. Важливо, щоб це було не лише свято дня народження, а послідовність цих свят. Фотографії, розміщені рік за роком, покажуть, як змінюється дитина і як змінюються її батьки. Знайдіть концепцію фотографування таких речей, і тоді вони вже не будуть просто фотозвітом, а можуть стати навіть арт-проектом. У сучасній фотографії техніка неважлива, важлива лише ідея, яка є головною. На жаль, в Україні такої фотографії дуже мало.
 
 Цінуйте приватне життя дитини. Якщо ви фотографуєте вашу дитинку без одягу, будьте свідомі того, що ваші фото можуть потрапити до неконтрольованого Інтернету. І ними можуть скористатися не ті люди, з якими б ви хотіли поділитися своїми сфотографованими враженнями. І зважте, чи такі фотографії не зашкодять вашій дитині згодом у дорослому житті.
 
 Вчіться у відомих фотомитців. Ідеальних зразків не існує, але варто переглянути роботи відомих фотографів, які спеціалізуються на фотографуванні дітей та родини. Серед них, наприклад, Anne Geddes, Alex Ten Napel або скандально відома культова американка Sally Мann. Майже всі відомі фотографи знімали і знімають дітей і сім'ю. Часом у них можна запозичити гарні ідеї.