ЗАВДАННЯ

Прем’єр-міністр розраховує вивести вітчизняні товари через В’єтнам на сусідні з ним ринки збуту

Україна взяла курс на активізацію економічних відносин із державами Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Такими словами Прем’єр-міністр Микола Азаров розставив акценти під час зустрічі зі своїм колегою із Соціалістичної Республіки В’єтнам Нгуеном Тан Зунгом, яка відбулася в рамках його офіційного візиту до нашої країни.

В’єтнам нині посідає ледь не провідне місце серед економічних партнерів України в Південно-Східній Азії. Тож, на переконання Миколи Азарова, по завершенні обговорення двосторонніх питань країнам таки вдасться окреслити нові перспективи розширення спільних дій, а також визначити стан виконання домовленостей, досягнутих у ході державного візиту Президента Віктора Януковича до В’єтнаму в березні цього року. За його словами, саме цей візит став поштовхом для активної реалізації узгоджених положень співробітництва. «Наша виробнича, наукова база та великий досвід у різноманітних технологічних сферах можуть і в подальшому використовуватися в рамках двосторонньої співпраці», — констатував Прем’єр.

Уже на розширеній прес-конференції журналістам стало відомо, що під час переговорів глав урядів обох країн ішлося про можливість створення зони вільної торгівлі. У цьому контексті увага зосереджувалася головним чином на впровадженні низки процедур, спрямованих на полегшення торгівлі між Україною та В’єтнамом. У найближчій перспективі буде активізовано роботу двосторонньої міжурядової комісії. І першою ластівкою успішного діалогу стане відкриття у грудні прямого авіасполучення між Києвом і Ханоєм.

А Прем’єр В’єтнаму торкнувся теми розвитку торговельно-економічного партнерства. Тож аби надавати відносинам у цьому напрямі нового імпульсу, сторони максимально працюватимуть над збільшенням товарообігу вдвічі до кінця 2012 року. «Наше співробітництво за останні роки розвивається досить динамічно, однак його масштаби все ще не відповідають потенціалу країн. Ми домовилися, що вкрай потрібно активізувати співпрацю і подвоїти наш товарообіг наступного року», — запевнив Нгуен Тан Зунг.

Відповідаючи на запитання «Урядового кур’єра» про окреслені напрями співпраці на рівні бізнесу обох держав, Микола Азаров розповів про вірогідність створення спільних підприємств в енергетичній, сільськогосподарській та видобувній галузях.

«Ці підприємства повинні з’являтися в тих сферах, де національне законодавство забезпечує максимально сприятливі умови для їх діяльності. І там, де ці підприємства отримають конкурентні переваги тих технологій і товарів, які створюються в нашій країні, і спільно можуть забезпечувати просування не тільки на ринки В’єтнаму й України, а й треті ринки», — наголосив Прем’єр.

Із його слів стало зрозуміло, що такі підприємства можуть бути й у сфері видобутку корисних копалин, а також в інших напрямах, в яких Україна та В’єтнам могли б обмінятися корисним досвідом.

Окрім цього, задля розвитку сільськогосподарської сфери буде підписано міжурядовий протокол про карантин рослин та угоду про визнання відповідності якості агарної продукції.

Окреслюючи кроки в освітній галузі, Микола Азаров пообіцяв збільшити кількість стипендій для студентів із В’єтнаму. Говорячи про підтримку в’єтнамської діаспори в Україні, він запевнив присутніх: «У нас дуже толерантна країна, в якій немає конфліктів на національному під∂рунті. Українці доброзичливо ставляться до представників багатьох національностей, які тут працюють».