Виконання мінських домовленостей та широке коло питань економічної співпраці були в центрі уваги робочого візиту Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка до Франції. Після переговорів із Президентом Франсуа Олландом глава вітчизняного уряду докладно обговорив усі означені аспекти із французьким колегою Мануелем Вальсом.

«Росія зобов’язана виконати Мінську угоду, щоб в Україні та Європі був мир і стабільність, — такими словами охарактеризував Арсеній Яценюк результати розмови. — Сьогодні Україна є передовою лінією захисту Європейського Союзу».

Сторони погодилися, що ключове завдання Старого Світу — змусити Росію виконати зобов’язання, взяті нею у столиці Білорусі. «Україна виконує все, хоч би як нам це було важко. Але поки що з російського боку такого бажання не бачу. Якщо Росія хоче виконувати угоди, тоді навіщо на території України тримати 40 тисяч озброєних до зубів російських терористів, танки і зброю?» — підкреслив Прем’єр, підбиваючи підсумки зустрічі.

Він також назвав вкрай високою вірогідність відновлення активних бойових дій на сході України, адже російське керівництво нагнало туди безліч військової техніки. Тому спільне завдання всього вільного світу полягає в тому, щоб зупинити Росію і змусити її виконати мінські домовленості, під якими стоїть підпис її президента.

Що потрібно економіці

Утім, війна-війною, а про економічний розвиток слід дбати чи не найбільше. І в цьому Україна розраховує на підтримку європейських партнерів. Двома базовими елементами економічної співпраці України та Франції, за словами Прем’єра, є інвестиції в енергетику та аграрний сектор. Глави урядів домовилися, що невдовзі в Україну прибудуть французькі міністри економіки та аграрної політики.

Крім того, Франція готова взяти активну участь у приватизації об’єктів української державної власності. «Це той інвестор, якого потребує українська економіка», — цитує слова Арсенія Яценюка департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. Французька сторона направить експертів до Фонду державного майна, щоб приватизація в Україні була чесною та прозорою, не під когось, а під реального інвестора.

Нагадав Арсеній Яценюк і про домовленість провести в Парижі восени цього року інвестиційну конференцію для презентації інвестиційного потенціалу України. Подібні заходи заплановано провести у США та Німеччині.

Ішлося й про співпрацю у сфері боротьби з корупцією, оскільки частину активів українських колишніх і чинних можновладців розташовано у країнах-членах Європейського Союзу. «Уряд Франції чітко зазначив, що готовий активно співпрацювати з українською правоохоронною системою для відстежування всіх незаконних активів, якими володіють українські можновладці на території Франції».

Сприяння діловому клімату

Відвідав Прем’єр і штаб-квартиру Організації економічного співробітництва і розвитку, де зустрівся з її генеральним секретарем Анхелем Гурріа. Обговорено перспективні напрями співпраці в межах нещодавно підписаного Меморандуму про співробітництво. Йдеться зокрема про допомогу ОЕСР у залученні інвесторів в українську економіку, з огляду на оголошену урядом України масштабну приватизацію.

Інша важлива тема — боротьба з корупцією, зокрема шляхом стажування і тренінгів для фахівців із розслідування податкових злочинів і фактів відмивання грошей.

Арсеній Яценюк відзначив принципову позицію ОЕСР, яка об’єднує економічно найпотужніші країни, у припиненні взаємодії з Російською Федерацією через агресивну політику Кремля в Україні. Очікується, що 16 червня в ОЕСР відбудеться день України, у ході якого держави-члени організації обговорять нові спільні проекти на підтримку нашої країни.

Того самого дня Прем’єр виступив перед представниками французьких ділових кіл. У заході, організованому рухом підприємств Франції MEDEF, узяли участь керівники провідних французьких фінансових і промислових кіл, які мають ділові інтереси в Україні або зацікавлені в реалізації інвестиційних проектів.

Глава уряду зосередився на ключових реформах, проведених для економічної і фінансової стабілізації та відновлення сприятливого ділового клімату. Було оголошено про розпочату Кабінетом Міністрів масштабну приватизацію, яка відкриває нові можливості для доступу французького бізнесу в Україну.

Серед головних тем розмови було спрощення регуляторного середовища, залучення капіталу для реалізації інвестиційних проектів, економічні переваги від початку функціонування з 1 січня 2016 року зони вільної торгівлі між Україною і ЄС.

Особливу увагу було приділено інвестиційним перспективам у фінансовому секторі, галузях енергетики, інфраструктури, фармацевтики та сільського господарства.