Із січня департаменти соцзахисту населення облдержадміністрацій протягом кількох місяців проводитимуть конкурсні торги на закупівлю послуг з безплатного харчування для дітей у навчальних закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення. Тож тимчасово — у січні, лютому й березні 2015 року — діти-чорнобильці не отримуватимуть обідів у школах. Натомість на їх харчування батькам виплачуватимуть щомісячну грошову компенсацію у розмірах, встановлених постановою Кабміну від 8 лютого 1997 року №155 «Про порядок та розміри компенсаційних виплат дітям, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи» : 

♦ від 6 до 10 років — 180 гривень,

♦  від 11 до 14 років — 185 гривень,

♦ від 15 до 18 років — 190 гривень на місяць, пропорційно до навчальних днів.

— У лютому батьки цих хлопчиків та дівчаток отримають компенсацію за січень, у березні — за лютий, а у квітні — за березень, — пояснила «УК» начальник відділу організації медико-санітарного лікування онкохворих та дитячого харчування департаменту соцзахисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Мінсоцполітики Вікторія Кривоус. — Для отримання компенсації батькам необхідно звернутися до управлінь соцзахисту населення райдерж?адміністрацій за місцем реєстрації і подати такі документи:

1) заяву — за визначеною формою, яку нададуть в управлінні;

2) довідку з навчального закладу про брак харчування — по неї слід звернутися до директора школи.

— Кошти батьки можуть отримати за їхнім вибором: або на картку (до управління слід подати картковий рахунок), або готівкою через поштове відділення, — уточнила Вікторія Кривоус.

Вона також зазначила, що ці два документи батьки подають, якщо дитина вже стоїть на обліку як така, що вчиться у закладі, розташованому на території радіоактивного забруднення. Якщо ж іще ні (наприклад, коли йдеться про першокласників), то до переліку документів слід додати:

♦ копію першої і другої сторінок паспорта матері, а також сторінки, де зазначено реєстрацію;

♦ копію ідентифікаційного коду матері;

♦ копію чорнобильського посвідчення матері;

♦ копію свідоцтва про народження дитини;

копію чорнобильського посвідчення дитини.

Якщо ж дитина живе лише з батьком, то і копії документів мають бути від нього.

Департаментам соцзахисту населення облдержадміністрацій дано доручення про необхідність спрощення порядку подання батьками документів для нарахування та виплат грошових компенсацій. Полягає воно, за словами фахівця, в тому, що директори шкіл можуть централізовано подавати списки дітей до управління соцзахисту, аби не писати довідку для кожної дитини окремо. Це можна зробити за погодженням із батьками.

У Мінсоцполітики очікують, що по виплати звернуться приблизно 83 тисячі родин з усієї України, найбільше — з Житомирської, Волинської та Рівненської областей. Грошей на виплати у бюджеті достатньо, стверджують фахівці.