МЕРТВИЙ СЕЗОН

Різкий перехід на нові правила  держреєстрації  прав  на землю та нерухомість завдав зайвих клопотів громадянам

Переоформити право власності на помешкання до кінця минулого року чимало львів’ян не встигли. А з настанням нового їх чекав сюрприз: БТІ  ліквідовано, а куди звертатися тепер, майже ніхто не знає. 

— Потрібно було піднятися на третій поверх, там є вся необхідна інформація, — повідомили в реєстраційній службі головного управління юстиції у Львівській області. Але що   заважало новоствореній структурі розмістити оголошення чи інформацію на видноті, з’ясувати не вдалося. Проте негативні наслідки цього відчули на собі десятки людей, які  повернулися з Липинського, 54 ні з чим і в розпачі почали телефонувати в різні інституції, щоб отримати хоч якусь інформацію.

Два дні поспіль не вдавалося сконтактуватися з новоствореною структурою й кореспондентові «УК»: і в обласній, і в міській реєстраційних службах телефони, надані у головному управлінні юстиції у Львівській області, вперто мовчали або спрацьовував факс. Тож у ситуації, коли ліквідовується відома кожному одна структура й натомість створюється нова, варто було б детальніше розповісти чи розмістити інформацію у ЗМІ, щоб мешканці знали, куди і до кого слід звертатися щодо оформлення прав власності. 

У відділі державної реєстрації речових прав на нерухоме майно реєстраційної служби головного управління юстиції у Львівській області трохи пізніше довелося почути запевнення, що інформацію про зміни розмістили на двох регіональних телеканалах та на сайті головного управління юстиції. Мовляв сьогодні заявників чекає понад 80 держреєстраторів  у 24 районних відділах  Держреєстру. А на згадуваній вулиці Липинського, 54 вже працює 23 держреєстратори  новоствореної служби Львівського міського управління юстиції.  Працює і  «гаряча лінія» за номером 2-61-23-74, куди можна звернутися по консультацію.

Нові структури, нові документи — не так просто з усім цим розібратися. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Щоправда, у міській довідковій телефонній службі повідомили, що контактний номер у них не значиться, зрештою, адреси  самої структури теж немає.

Принагідно скориставшись можливістю, начальник відділу державної реєстрації речових прав  на нерухоме майно реєстраційної служби головного управління юстиції у Львівській області Святослав Юськів розповів, куди слід звертатися з питань реєстрації нерухомого майна. Спеціалісти відділу державної реєстрації служби  здійснюють  первинну реєстрацію речових прав на нерухоме майно, зокрема новозбудовані будинки, квартири у новобудовах та  новосформовані  земельні ділянки. Таких заяв до державних реєстраторів подано кілька десятків, і всі вони перебувають на стадії оформлення. Процес реєстрації прозорий, наголосив посадовець, і до визначеного законом терміну (14 днів) за наявності всіх документів об’єкт реєструють у єдиній інформаційній системі ДП «Інформаційний центр Міністерства юстиції України».

Натомість не поділяє оптимізму директор БТІ Ігор Базарник. У коридорах, де зазвичай завжди були черги, — порожньо. «На ринку нерухомості, — каже посадовець, — повний параліч. Наше підприємство, яке заробляло само на себе та сплачувало мільйонні податки, розвалили: 65 працівників із 270 скоротили ще наприкінці минулого року, 90 відсотків тих, хто залишився, пішли у відпустки за власний рахунок.  А  після внесення чергової зміни до інструкції, відповідно до якої у БТІ забрали функцію проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна, воно фактично припинило діяльність.

Думку керівника БТІ підтримують і ріелтори. З початку січня ділова активність впала до нульової позначки, розповідає керівник агенції нерухомості «Вежа» Ігор Крижанівський. За півмісяця не укладено жодної угоди, клієнти відкладають на пізніше купівлю-продаж.

Поки налагоджується робота нової структури, триває узгодження  робочих моментів у кожного із гравців на ринку нерухомості — структурних підрозділів «Укрдержреєстру», БТІ, управління земельних ресурсів, нотаріату. Більшість агентств нерухомості та ріелторів влаштували собі вимушені вакації, щоб не наробити помилок. Серйозні нотаріальні контори теж воліють перечекати: хай інші «обкатають» механізм упровадження закону. Адже багато моментів, як, приміром, земельні питання,  залишаються відкритими. А тому досвідчений ріелтор радить клієнтам  уважно обирати нотаріуса  (йому за нинішньої ситуації відведена особлива роль), який би мав достатній стаж роботи, відповідну кваліфікацію та авторитет.

У поважній нотаріальній конторі, що в самому центрі Львова, де раніше про укладення угоди треба було домовлятися заздалегідь, нотаріуси нудьгують: нотаріально посвідчують копії документів і  відмовляють потенційним клієнтам з укладенням договорів купівлі-продажу. Передовсім, як пояснили там, є певні побоювання з отриманням витягу з Реєстру прав власності на нерухоме майно. Адже через велику кількість комп’ютерних «умільців» немає впевненості, що отримаєш справжній, а не «липовий» документ. Тож аби уникнути  проблем, тимчасово не посвідчують договорів купівлі-продажу нерухомості. Втім, бояться й продешевити, оскільки встановлено фіксований розмір держмита та вартість внесення змін до реєстру. У яку суму оцінять свої послуги нотаріуси, не відомо. Проте дехто вважає адекватною оплатою 2—3 тисячі гривень. Ось таке здешевлення… 

Повний перелік телефонних номерів, за якими можна звернутись за консультацією з питань реєстрації прав на нерухоме майно, читайте в «УК» від 9 січня 2013 року або на сайті «Урядового кур’єра».