ПЛАНИ

На 2014 рік у Запорізькій області передбачать надбавку лікарям первинної ланки

Запровадження практики сімейної медицини, модернізація системи екстреної допомоги — першочергові завдання, які реалізуються в краї, хоч він і не належать до пілотних щодо впровадження структурних реформ у галузі. За даними, які навів заступник голови облдержадміністрації Андрій Запорожченко, з початку 2012 року в Запорізькій області створено 24 заклади загальної практики сімейної медицини шляхом реорганізації шести сільських дільничних лікарень, шести фельдшерських пунктів, 11 сільських лікарських амбулаторій та однієї новоутвореної амбулаторії сімейної медицини. Понад 30% населення області отримує медичну допомогу в сімейних лікарів, з них майже 70% — у сільській місцевості. З 1 квітня 2013 року діяльність обласної служби екстреної медичної допомоги на всій території регіону координує єдиний центр управління.

Серед проблем, які відзначили фахівці галузі, — недостатнє кадрове забезпечення лікувальних закладів, низька заробітна плата медичних працівників. Міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова, яка відвідала розширене засідання колегії департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, зазначила, що профільна галузь як пацієнт потребує невідкладних системних лікувальних заходів. Передусім збільшення фінансування, зокрема підвищення заробітної плати медикам.

— Пілотна практика реформування довела, що збільшення зарплатні до 5–6 тисяч гривень для лікарів дає позитивний результат. Адже, як наслідок, підвищується ступінь довіри медиків до влади і їхня впевненість в успіху реформи. Нині потрібно, щоб ця практика поширювалася і на не пілотні регіони, — зазначила Раїса Богатирьова.

Голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Пеклушенко на підтримку цієї тези запропонував передбачити у бюджетах усіх районів області на 2014 рік регіональну надбавку для лікарів закладів первинної медицини. За словами посадовця, така надбавка має з’явиться в бюджетах раз і назавжди.

— Потрібно застосовувати нову філософію: охорона здоров’я — це не видаткова стаття бюджету. Наша галузь — на передовій модернізації країни, і вона здатна наблизити позитивні зміни в державі за багатьма напрямами, зміни, яких так потребує Україна, — наголосила Раїса Богатирьова.

Адже зокрема реформа системи екстреної медичної допомоги — це не лише нові карети швидкої допомоги, це також нові дороги, нові технології, нові підходи до освіти. Поліпшення матеріально-технічного стану лікувальних закладів Запоaрізької області — обов’язкова умова успішного реформування системи охорони здоров’я, визначив позицію регіональної влади голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

— Ми маємо поліпшувати якість медичних послуг. Тому щомісяця мінімум має бути відремонтовано дві-три палати у лікарнях, щопівроку — поверх. За три роки маємо повністю оновити мережу лікувальних закладів області. Також активно попрацюємо задля оснащення місцевих лікарень високотехнологічним діагностичним обладнанням. Ми спрямуємо на виконання цих завдань ресурси обласного та місцевих бюджетів і сподіваємося на підтримку держави, — наголосив він.

У свою чергу ректор Запорізького державного медичного університету Юрій Колесник зазначив, що належна підготовка сімейного лікаря як фахівця — ключовий етап реформування галузі. Запорізький медичний університет має прекрасну навчальну базу і кращих викладачів. Досвід роботи у цьому напрямі допоміг виокремити основні проблеми у цій царині. Зокрема слід переглянути навчальні програми, адже нині студентам просто не вистачає часу для опановування основних медичних спеціальностей, зокрема йдеться про кардіологію, урологію, отоларингологію, навички з яких стануть у пригоді сімейному лікареві під час практичної діяльності. А з огляду на те, як далеко вперед пішли сучасні технології, ми прагнемо подати нашим випускникам також і відповідний курс комп’ютерної грамотності.

Тож ідеться про повернення до субординатури на 6 курсі для потоку сімейних лікарів. Також мусимо кардинально змінити філософію фахової діяльності сімейного лікаря: адже його завдання — передусім навчити свого пацієнта, як бути здоровим. Отже, на перший план виходить профілактична робота.

ПРЯМА МОВА

Надія СЕВАЛЬНЄВА,
начальник департаменту охорони
здоров’я Запорізької міської ради:

— Хочу заспокоїти запоріжців: загальна структура надання медичної допомоги не зміниться. Разом з облдержадміністрацією ми прагнемо провести реформу так, щоб люди не відчули жодних незручностей. Змінюватиметься адміністративне підпорядкування, фінансування, розмежування бюджетів, але населення повинно відчути тільки поліпшення, яке відбудеться через такий перерозподіл. Ми не збираємося нічого ні закривати, ні скорочувати, ні оптимізувати. Навпаки: розширюватимемо зокрема інститут сімейних лікарів. У майбутньому будуватимемо додаткові амбулаторії, щоб наблизити надання допомоги до населення.

Іван ГАЙДАРДЖИ,
головний лікар Михайлівської
центральної районної лікарні:

— Модернізація первинної ланки надання медичної допомоги населенню вже сьогодні дає позитивні результати. У районі працює 21 сімейний лікар. Маємо стовідсоткову укомплектованість кадрами. Фахівці більшу кількість проблем пацієнтів ефективно розв’язують на місцях. Ми відзначаємо скорочення майже удвічі кількість викликів «швидкої». Істотно знизилася і кількість невмотивованих звернень до «вузьких» фахівців. Водночас відзначаємо і низку проблем, які самотужки не розв’язати. Зокрема зведення сучасних будівель для встановлення новітнього діагностичного та лікувального обладнання.