ПРОБЛЕМА

Коли дитячо-юнацькі школи готуватимуть наші олімпійські надії?
 

Навчально-спортивна  база «Закарпаття» стала місцем проведення Всеукраїнського семінару фізкультурно-спортивного товариства «Колос». У Береговому посланці з усіх регіонів країни — голови обласних рад, директори навчально-спортивних баз обмінялися думками, як діяти в ситуаціях, коли порушуються права власності на нерухоме майно. Як вирішити іншу проблему: інфраструктура товариства, що була збудована та утримувалася за рахунок колгоспів і радгоспів, сьогодні часто опиняється наодинці зі складною дійсністю.

За футболом нічого не видно

Серйозне занепокоєння учасників викликає підготовка юних спортсменів у дитячо-юнацьких спортивних школах.

— У більшості з них практикують лише кілька видів спорту — футбол, волейбол, настільний теніс і шашки, — розповів заступник голови товариства Ігор Усенко, який очолює моніторингову комісію з вивчення ефективності ДЮСШ. — А де легка атлетика, гімнастика та інші види, в яких наші спортсмени колись задавали тон?  Сьогодні вихованці «Колоса» здобули 18 ліцензій на участь у Олімпійських іграх-2012. У березні наступного року пройдуть кваліфікаційні змагання, де високі шанси потрапити до Лондона мають майстри з велоспорту та боротьби. Водночас багато запитань викликає робота тренерів ДЮСШ: серед їхніх учнів немає жодного переможця міжнародних турнірів найвищого рангу. Це тим більше прикро, що таких шкіл — понад дві з половиною сотні.

Обговорення болючої теми продовжили голови обласних рад «Колоса» — Олександр Мендусь із Вінниці, Тетяна Федоренкова з Одеси, харків’янин Віталій Снопок, Анатолій Кліш із Луцька, Юрій Махно з Кіровограда та полтавчанин Анатолій Головань. Головна проблема — недостатнє фінансування дитячо-юнацьких шкіл. Притчею во язицех стали спроби керівництва районів у деяких областях злити «колосівські» ДЮСШ з освітянськими. Не сприяє зростанню спортивної майстерності і зрівнялівка в оплаті тренерів.

Нове обличчя «Закарпаття»

— Необхідно терміново оформити права власності на всі наші об’єкти та землі, щоб спритники-ділки не зробили цього раніше, — переконана перший заступник голови «Колоса» Марія Власенко. — Наші об’єкти мають залишатися цілісними майновими комплексами. Якщо хтось уже накинув оком на майно, слід відстоювати свої права в суді. Саме так сталося з навчально-спортивною базою «Україна» в Ворохті, що на Івано-Франківщині. Ми повернули цей об’єкт після затяжної судової тяганини і нині тут тренуються спортсмени і туристи.

Серед сьогоднішніх пріоритетів — і база «Закарпаття» Вона була зведена на початку 70-х років ХХ століття для тренувань гравців гандбольної команди «Колос» і збірних команд колишнього СРСР. Оскільки відтоді її не ремонтували, — так і виглядала. Нинішні гості Берегового відчули динаміку змін до кращого — в оновлених меблях готелю, сучасному вигляді кафе-їдальні.

— Наприкінці минулого року за розпорядженням Прем’єр-міністра України Миколи Азарова базу включено до переліку олімпійського резерву, — нагадав її  директор Олександр Лабойко. — Заручившись підтримкою міністра АПК Миколи Присяжнюка та президента НОК Сергія Бубки, плануємо створити тут реабілітаційний центр для спортсменів та громадян. Наступного року сума вкладених у «Закарпаття» інвестицій зросте на 12 млн грн. Після розробки проектної документації з державної скарбниці нам пообіцяли виділити майже 100—120 млн грн. Ці кошти підуть на будівництво відкритих та закритих басейнів, таких, які мають наші угорські сусіди. У місті Гойдусобосло спочатку збудували водолікарню, а невдовзі аквапарк. Нині відновлювальний центр називають «гарячим золотом», бо він істотно збагачує місцевий бюджет.

Пройшовши через судову тяганину, керівництво берегівської бази добилося, що всі навколишні землі повернули до власності «Закарпаття». Найближча перспектива — перетворити її на сучасний спорткомплекс площею 8,5 га у самісінькому центрі міста. Запас земель дасть можливість створити цілий каскад басейнів, облаштувати тренувальне поле.

— Наступного сезону ви просто не впізнаєте наш басейн, — пообіцяв директор.