ФІНАНСИ

Регулятор вважає, що банки притримують валюту. Експерти впевнені: дефіцит створено свідомо

Останніми днями Інтернет та міський транспорт столиці рясніють статтями та розмовами звичайних людей про те, що буцімто купити американські долари в обмінниках або банках дуже складно. До того ж, 5 листопада торги на міжбанківському валютному ринку розпочалися відчутно високими котируваннями — 8,207—8,23 грн за «зелений» і на останній спостерігався неабиякий ажіотаж. Задля його приглушення Нацбанк ближче до обіду того дня вийшов з інтервенцією на ринок і продавав долари за курсом 8,05.

Чи є такі тенденції неприємними дзвониками для фінансово-банківської системи  та для ринку обмінних операцій? Чи насправді так важко купити валюту в країні, чи люди самі підігрівають ажіотаж і, як ведеться, банки просто лімітують її продаж?

Слід зазначити, що регіональні відділення різних комерційних банків обмежували продаж готівкових доларів, починаючи з вересня цього року. 

Деякі фінустанови, приміром ПУМБ, навіть і не приховували, що у них уже давно діють обмеження на купівлю валюти — не більше 1000 доларів в одні руки.

Люди часто обходять декілька банків, шукаючи, бодай 200-300 доларів. Фото Володимира ЗАЇКИ

Ліміт для клієнта?

Кореспондент «УК» може розповісти і свою історію. У неділю, що минула, його товариш купив останні 500 доларів (так сказала касир) в одному з комерційних банків.

Коментарі з цього приводу надала прес-служба Нацбанку, яка послалась на лист за підписом заступника керівника регулятора Ігоря Соркіна. «Перевірки уповноважених банків з питань дотримання вимог валютного законодавства та нормативно-правових актів НБУ встановлюють непоодинокі факти порушень банками вимог у частині безпідставної відмови у здійсненні операцій із продажу готівкової валюти за умови у касах відповідних коштів», — наголошено у документі. Нац?банк також заявляє, що застосовуватиме жорсткі заходи за відмову продажу валюти.

Утім, як вважає експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, якщо у фінустанов закінчується та чи інша валюта, певна річ, вони не можуть нічого запропонувати клієнтам або продають її лімітовано, і в такому разі не можна стверджувати, що порушують законодавство.

«Тут треба сказати інше. Ситуація навколо доларового ажіотажу нагнітається, сказати б, не в чистому вигляді, а штучно. Річ у тому, що громадяни болісно і миттєво реагують на незначне коливання курсу гривні щодо американської валюти, починаючи її скуповувати. У послабленні гривні не бачу нічого поганого: так треба було б робити поступово всі ці роки, адже, приміром, обсяги імпортних «виливань» день у день стають більшими за експортні валютні надходження. Тобто таке не на користь як державі, так і звичайним людям», — констатує він.

Закриваємо лише «сірі» обмінники

Із цими словами шанованого аналітика можна цілком погодитися, проте таке дуже важко пояснити людям, які непокояться за свої заощадження і вважають, що наслідком незначних коливань курсу гривні обов’язково стане інфляція. А це не завжди так, і навіть далеко не так. Приміром, у країнах єврозони частенько відбуваються коливання (і навіть значні) курсу євро до американського долара і ціни на товари та послуги не зростають. Щоправда, слід враховувати, що наша країна занадто доларизована, і європейський досвід для нас не завжди є прикладом.

Що стосується закриття деяких обмінних пунктів валюти, то, як свідчить практика, це робить міліція на підставі того, що ці установи порушують нормативно-правові акти. Приміром, вони не мають вивісок фінустанов та продають валюту клієнтам без паспортів, що є виявом «сірого» ринку, а ніяк не легального. Останні частенько в цьому звинувачують Нацбанк: той начебто має намір закрити найближчим часом усі обмінники, щоб люди здійснювали такі операції лише у банках. Проте жодних розпоряджень із цього приводу від регулятора на офіційному сайті Нацбанку «УК» так і не знайшов.

Звісно, що ніде у світі немає такої великої кількості цих пунктів, як в Україні, а в деяких європейських містах часто обміняти валюту після 18 години дуже складно. Однак знову ж таки в нашій доларизованій країні нині для зручності громадян ці установи необхідні і, звісно, діятимуть надалі. Втім, з валютизацією країни треба нещадно боротися. Але це вже зовсім інша тема.