ІНІЦІАТИВА

Одеські студенти-активісти дають ровесникам додатковий шанс на вдале працевлаштування

Одеські студенти вирішили, що зможуть краще шукати роботу для молоді, ніж це роблять офіційні структури. Тож на суто громадських засадах вони відкрили Молодіжний центр працевлаштування. Ініціатор проекту - студент 4 курсу Одеського національного університету ім. І. Мечникова Антон Муравенко - серед переваг новоствореної фундації називає чітку молодіжну спрямованість і неформальний підхід до справи. Антон каже, що перш ніж узятися за створення центру, його ініціатори опитали десь із півтисячі студентів, аби впевнитися, що він потрібний молоді, і з'ясували, в який спосіб краще організувати його роботу. Було вирішено створити спеціалізований сайт, що має стати чи не найголовнішою частиною проекту. Його вже нині можна знайти за адресою: http://www.molrabota.od.ua/.Щоправда, навпроти численних розділів із вакансіями там можна побачити нулики. Реальна база даних тільки створюється. І вже, можливо, цього літа вона буде цікавою не лише одеситам, а й пошукачам сезонної роботи з різних куточків України. Організатори проекту обіцяють подбати, аби на сайті не з'являлися сумнівні пропозиції. Антон Муравенко зауважує, що центр має намір надавати підтримку не тільки студентам, а й усім молодим людям віком від 16 до 35 років. Причому йдеться як про пошук сезонної роботи чи роботи із вільним графіком для студентів денного відділення, так і про працевлаштування випускників чи студентів-заочників.

Звісна річ, громадська фундація, якою є Одеський молодіжний центр працевлаштування, не зможе замінити собою центри зайнятості, що ведуть облік і виплачують допомогу з безробіття. "У нас процедура проста, - мовить Антон Муравенко, - людині потрібна робота - ми намагатимемося її надати". У справі працевлаштування, зазначає він, молодь не надто довіряє офіційним структурам, як через загальну недовіру до державних органів, так і через те, що привабливих для молоді вакансій у базах центрів зайнятості і справді зовсім небагато. Юрій Работін, голова Одеського відділення спілки журналістів, яка надала проекту інформаційну підтримку, вважає, що нерідко певну роль відіграє і перебірливість нинішньої молоді: "Вони краще будуть отримувати допомогу з безробіття, але працювати за скромну зарплату не захочуть".

Розібратися й у цій непростій проблемі має допомогти живе спілкування як на сайтівському форумі, так і під час ярмарків вакансій. Перший з них був проведений уже в день відкриття центру. Як зауважив ще один представник оргкомітету - студент 4 курсу Артем Бузила, - ця зустріч із роботодавцями виявилася вдалою. Торгові мережі "Фоззі" та "Сільпо" відразу рекрутували шістьох студентів для роботи у торгових залах.

Корисна справа із добрим початком нині виконується на волонтерських засадах. Навіть за створення сайта студентам довелося заплатити із власної кишені. Приміщення для самодіяльної біржі виділив університет ім.

І. Мечникова. Міський центр зайнятості надав своїм громадським помічникам бази даних із наявними у нього вакансіями. На більше активісти зможуть розраховувати лише після того, як доведуть свою ефективність. "Якщо проект буде позитивним і будуть результати, - каже заступник начальника управління у справах сім'ї та молоді Одеської облдержадміністрації Андрій Яцуленко, - може йти мова і про створення комунального підприємства "Молодіжний центр зайнятості". Чому б і ні?"