НА ЧАСІ

Тисяча спеціалізованих автомобілів обійдеться державі у понад 900 мільйонів гривень

Днями Президент Віктор Янукович підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік». Так глава держави запровадив цим документом нову бюджетну програму «Розвиток служби екстреної медичної допомоги (придбання медичного автотранспорту) для закладів охорони здоров’я України». На її фінансування Міністерство охорони здоров’я одержить 922 мільйони гривень. Сама ж процедура закупівель відповідного транспорту розпочнеться у першій половині серпня. А завершитися має, згідно з дорученням Президента, до 1 жовтня 2013 року.

В екстреній медицині сучасні авто не менш важливі, ніж якісне обладнання. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Як повідомляє прес-служба глави держави, Віктор Янукович неодноразово наголошував на необхідності кардинального переоснащення системи екстреної меддопомоги. Тож кошти, передбачені змінами до державного бюджету, дадуть змогу закупити і поставити у регіони України понад 1000 спеціалізованих автомобілів для центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

А днем пізніше в МОЗ відбувся огляд сучасних автомобілів швидкої допомоги типу В та С, які виробляють в Україні. У такий спосіб спеціалісти вивчають сучасні можливості вітчизняних виробників. Передовсім визначають відповідність автотранспорту Національному стандарту України «Автомобілі швидкої медичної допомоги та їхнє устаткування, технічні вимоги та методи випробування» ДСТУ 7032:2009 (містить базові вимоги, виконання яких створює передумови використання авто для надання екстреної медичної допомоги). Водночас цей автомобіль має бути зручним для ефективної роботи бригади, високоефективним, з надійним обладнанням.

Як інформує прес-служба відомства, продемонстровано й нові розробки вітчизняного виробника, які раніше не презентували. Ці машини оснащені обладнанням європейського виробництва, що значно підвищує якість надання екстреної медичної допомоги. В огляді взяли участь керівництво МОЗ, фахівці відділу екстреної меддопомоги та медицини катастроф департаменту реформ та розвитку меддопомоги МОЗ, експерти галузі.

До слова, робота з переоснащення системи екстреної меддопомоги, зокрема забезпечення заміни морально і технічно застарілих автомобілів швидкої медичної допомоги триває із квітня 2013 року за дорученням Президента щодо прискорення модернізації медичної сфери та реалізації соціально значущих проектів у регіонах України. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»