Першим пунктом робочого візиту в Сингапур Президента Петра Порошенка стала зустріч з Президентом цієї країни Тоні Таном Кенг Йамом. Глава нашої держави подякував за тверду позицію Сингапуру в підтримці України. Сингапурський колега заявив, що територіальна цілісність, суверенітет і непорушність кордонів — принципи, які неприпустимо порушувати.

Багато країн висловлюють підтримку Україні, оскільки це питання безпеки не лише української чи регіональної, а й світової. Співрозмовники обговорили процес розслідування справи збитого літака «Малайзійських авіаліній». Україна робить усе можливе для сприяння міжнародному незалежному розслідуванню під керівництвом Нідерландів, запевнив наш Президент: «Ми маємо продемонструвати спільні зусилля, щоб не допустити повторення таких трагедій у майбутньому».

Президент Сингапуру Тоні Тан Кенг Йам цілковито підтримує територіальну цілісність України. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Співрозмовники також обговорили співпрацю в науково-технічній сфері. Зокрема, Тоні Тан Кенг Йам наголосив на потенціалі України в цьому напрямі. Також Сингапур зацікавлений в розвитку співпраці з Україною в двосторонньому та багатосторонньому форматах.

Петро Порошенко подякував за готовність Сингапуру поділитися своїм досвідом. «Ми вражені результатами вашої антикорупційної політики, інвестиційного клімату, нових технологій, нових синергій. Це те, що нам також потрібно втілювати», — цитує слова Президента його прес-служба.

Президент Петро Порошенко провів зустріч і з Прем’єр-міністром Сингапуру Лі Сієн Луном, який наголосив на підтримці територіальної цілісності України. Адже для невеликих країн питання дотримання кордонів та міжнародного права — особливе і принципове.

Петро Порошенко подякував Лі Сієн Луну за його особисту підтримку територіальної цілісності та непорушності кордонів України, про що керівництво Сингапуру вперше заявило ще на початку російського вторгнення у Крим: «Сьогодні США, Канада, Японія, Австралія та інші країни демонструють солідарність з Україною. Дякую, що серед цих держав є і Сингапур».

Сторони обговорили аспекти співробітництва у військово-технічній та науковій сферах, необхідність відновлення переговорів щодо угоди про вільну торгівлю між Україною та Сингапуром, а також міжнародної макрофінансової допомоги нашій країні.

Петро Порошенко підкреслив, що один із пріоритетів української влади — це боротьба з корупцією, тож він високо оцінив роботу Бюро корупційних розслідувань Сингапуру. Тому й запропонував поділитися набутим досвідом, адже найближчим часом Антикорупційне бюро запрацює і в Україні. «Ми маємо бути прозорими. Співпраця з Сингапуром надасть потужний сигнал для довіри інвесторів», — переконаний глава держави.

Цю тему продовжено у ході зустрічі з виконувачем обов’язків директора Бюро корупційних розслідувань Сингапуру Джеймсом Лоу. З ним Петро Порошенко домовився про навчання співробітників Антикорупційного бюро України.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»