ПРОБЛЕМА 

Через нестачу профілактичних вакцин у дітей бракує імунітету
 

У Мелітополі Запорізької області одне немовля померло від кашлюку, ще один малюк з діагностованою хворобою перебуває нині на лікуванні в інфекційному стаціонарі міської лікарні №2. 

У дітей на перших місяцях життя хвороба може проявитися судомами і зупинкою дихання. Саме з цієї причини лікарям не вдалося врятувати дитину, констатувала в. о. головного лікаря Мелітопольської лікарні № 2 Галина Голдіна. Зростання захворюваності, на думку лікаря-інфекціоніста Мелітопольської дитячої лікарні Надії Дребот, пов’язане з тим, що в цих маленьких мелітопольців немає захисного імунного прошарку. 

Перша вакцинація проти кашлюку робиться малюкам у віці трьох місяців комплексною вакциною «Пентаксим». Щоб стабілізувати ситуацію, потрібно було прищепити 95% дітей, а торік, за даними Мелітопольської СЕС, план вакцинації не виконали. Тож загалом 1163 дитини не щепили, 217 з них через відмову батьків. Утім, проблема, що  виникла, пов’язана передусім з нестачею вакцин, стверджують фахівці. Тож і нині, за даними Мелітопольської СЕС, централізованих поставок  у район ще не було.

Раніше в Мелітополі по одному випадку захворювання на кашлюк реєстрували в 2007 і 2009 роках. Торік захворіли двоє малюків, одного лікарям урятувати не вдалося.

Щоб не сталося біди, дитину треба вакцинувати. Фото УНІНАН

Юрій Волжин, завідувач епідеміологічного відділу Запорізької обласної санітарно-епідеміологічної станції, підтвердив власкору «УК», що в  Мелітополі протягом останніх 12 років реєстрували спорадичні випадки кашлюку, з максимальним рівнем захворюваності в 2001 році — на 100 тис. 8 випадків та в 2004 році — 3 випадки.

Щодо забезпеченості Запорізької області комплексною вакциною для профілактики кашлюку, дифтерії та правця у дітей віком до 1 року (вакцина «Пентаксим»), торік вона становила  71%, у тому числі в Мелітополі — 88%.

— У зв’язку з тим, що більша частина вакцини «Пентаксим» — 58% від наданої — надійшла в область у четвертому кварталі 2011 року, виконання плану вакцинації дітей віком до 1 року становило в 2011 році по області 37,9%, у м. Мелітополі — 35,6%. Цього року область отримала 29% річної потреби вакцини «Пентаксим» — близько 8400 доз, Мелітополь — 24,8% , це 670 доз, —  повідомив Юрій Волжин.

За словами фахівця, чергова заявка області на 2012 рік про потребу у вакцинах та анатоксинах була надана до МОЗ України 23 лютого. Питання поставок вакцини в регіони країни вирішується  виключно на рівні Міністерства охорони здоров’я.

— Слід зазначити, що перша дитина, яка померла від кашлюку за останній час, —  із асоціальної сім’ї: не була вакцинована проти кашлюку саме в той період, коли вакцина в  Мелітополі була в достатній кількості. За період з жовтня по грудень торік  було  отримано 1645 доз, — сказав  Юрій Миколайович. — Друга дитина за віком не досягла терміну вакцинації. Окрім того, ці діти мали супутні захворювання, що могло  ускладнити перебіг хвороби.