На початку липня у парламенті нарешті зареєстрували законопроект про реформування медицини в Україні. Ним окреслені проблеми, пріоритети, завдання та перспективи подальшого розвитку у сфері охорони здоров’я. Для початку реформи, як наголошують у Міністерстві охорони здоров’я, важливо якнайшвидше ухвалити запропоновані МОЗ законодавчі зміни. Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав до консолідованої роботи всіх гілок влади для якнайшвидшої їх реалізації. А на результат в ухваленні необхідних законопроектів по закупівлі медичних препаратів і лікарських засобів, по забезпеченню вакцинами Прем’єр-міністр чекає вже у вересні.

У системі охорони здоров'я України нині діє 8 державних програм та 11 централізованих заходів, що фінансуються з Державного бюджету, які у 2015 р.  охоплять понад 1,8 мільйонів осіб. Це  передусім програми з протидії захворюванню на туберкульоз, ВІЛ/СНІД, гепатит,з імунопрофілактики, лікування онкохворих (у тому числі дітей), лікування важкохворих дітей (орфанні захворювання).

Реформатори наголошують, що у разі ухвалення низки законопроектів, буде, зокрема, скорочено ланцюг постачання лікарських засобів, викорінено корупційні схеми у цій сфері, забезпечено придбання високоякісних ліків відповідно до світових вимог та стандартів. Втім, соціально незахищені громадяни потребують невідкладного забезпечення пільговими лікарськими засобами, адже від цього залежить не лише збереження їхнього здоров’я, але часто і життя. Цього року через незадовільну організацію централізованих закупівель лікарських препаратів та виробів медичного призначення, гальмування реформування медичної галузі регіональні і національні закупівлі ліків заблоковані, а міжнародні досі ще не починали.

Фахівці констатують, що необхідно змінити систему підготовки номенклатури для закупівлі ліків, терміново реалізувати  процедуру міжнародних закупівель та вжити заходів щодо  дерегуляції фармацевтичного ринку. Для забезпечення безперебійного доступу хворих до якісних, ефективних та безпечних ліків органи виконавчої влади мають усунути всі бар’єри.

З якими проблемами стикаються недужі люди щодо забезпечення життєво необхідними ліками, які закуповуються за загальнодержавними цільовими програмами, дізнаємося зі звернень громадян на урядову «гарячу лінію».

З початку року близько 2500 заявників звернулися з проханнями посприяти у забезпеченні лікарськими засобами на пільгових умовах. Найбільше дзвінків було від жителів м. Києва, Дніпропетровської, Харківської, Донецької та Одеської областей.

Переважно додзвонювачі просили сприяння у придбанні препаратів групи інсуліну, протисудомних засобів при захворюваннях на епілепсію, препаратів для запобігання відторгнення трансплантованих органів, ліків для онкохворих, для лікування хвороб серцево-судинної системи тощо.

Жителька м. Косова Івано-Франківської області (інвалід І групи, проведено трансплантацію нирки) просила про допомогу у забезпеченні її медичними препаратами «Міфортик» та «Адваграф» на пільгових умовах за наявності рецепту, оскільки в Обласній клінічній лікарні м. Івано-Франківська відмовляють у видачі ліків. Департамент охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації повідомив, що після проведення консультації у лікаря-трансплантолога пацієнтку буде забезпечено медичним препаратом «Адваграф». Зворотним зв’язком підтверджено позитивне вирішення питання.

Заявниця з м. Дніпропетровська мала проблеми із забезпеченням її неповнолітнього сина (хворіє на цукровий діабет) медичним препаратом «Актрапід» на пільговій основі та говорила, що в Дніпропетровській міській лікарні № 8 їй відмовляють у забезпеченні ліками. Департамент охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації повідомив, що поставки медичного препарату «Актрапід» невдовзі очікуються. Проте, за  результатами розгляду звернення дитині заявниці видано життєво необхідні ліки з резерву. Зворотним зв’язком підтверджено позитивне вирішення питання.

Пенсіонерка з Вільнянського району Запорізької області просила сприяння у забезпеченні на пільгових умовах медичним препаратом «Фармасулін», оскільки у Вільнянській центральній районній комунальній лікарні їй відмовили у видачі ліків через брак фінансування. Департамент охорони здоров’я Запорізької облдержадміністрації поінформував, що з метою забезпечення хворих на цукровий діабет інсулінами адміністрація лікарні звернулася до Вільнянської райдержадміністрації з проханням виділити додаткові кошти. Крім того, очікується надходження благодійної гуманітарної допомоги інсулінів. Ліками обіцяли забезпечити. Під час зворотного зв’язку громадянка повідомила, що медикаменти отримала.

Додзвонювач із Краматорська Донецької області піклувався щодо забезпечення його доньки (хворіє на епілепсію) на пільгових умовах медичним препаратом «Кеппра» та інформував, що в аптеці «Здравниця» відмовили у видачі ліків через недостатнє фінансування. За результатами розгляду звернення виконавчий комітет Краматорської міської ради повідомив, що заявнику запропоновано ліки вітчизняного виробника «Левицитам», який є аналогом «Кеппра». Зворотним зв’язком заявник підтвердив, що проблему вирішено.

Житель м. Херсона (інвалід І групи, проведено трансплантацію нирки) скаржився, що не міг отримати медичні препарати «Сандімун Неорал», «Міфортик» у Центральній районній аптеці №3 (аргументували браком фінансування). Управління охорони здоров’я Херсонської міської ради повідомило, що лікування хворих з трансплантованими органами повинно здійснюватися централізовано за рахунок державного бюджету, але у зв’язку з загрозою життю багатьох пацієнтів міськрадою виділено додаткові кошти на забезпечення ліками. Зворотним зв’язком заявник підтвердив позитивне вирішення питання.

Пенсіонерка (інвалід ІІ групи, проведено заміну аортального серцевого клапана) з м. Хуста Закарпатської області просила посприяти у забезпеченні за рецептом на пільгових умовах медичним препаратом «Синкумар». Вона зазначала , що в міських аптечних закладах його немає. Управління охорони здоров’я облдержадміністрації повідомило, що препарат «Синкумар» нині не закуповується для забезпечення пільгових категорій населення, адже закупівельна ціна на нього майже вдвічі перевищує зареєстровану оптово-відпускну ціну. Натомість заявниці запропонували аналог — препарат «Варфарин». Хвора погодилася.

Громадянка з м. Суми просила посприяти у забезпеченні її сина (хворіє на муковісцидоз) медичним препаратом «Креон» на пільгових умовах, за наявності рецепту, оскільки в міській аптеці № 195 відмовляють його надавати через брак у переліку лікарських засобів, які можуть закуповувати заклади охорони здоров’я, що фінансуються з бюджету. За результатами розгляду звернення відділом охорони здоров’я Сумської міської ради повідомлено, що препарат «Креон» було внесено до реєстру препаратів, на які задекларована оптово-роздрібна ціна, у зв’язку з чим з’явилася можливість задовольнити потребу сина заявниці у цих ліках. Зворотним зв’язком підтверджено позитивне вирішення питання.

Загалом за період із 13 по 19липня на урядову «гарячу лінію» надійшло 35 668 дзвінків, через Інтернет зареєстровано 291 звернення.
0-800-507-309 — Урядова «гаряча лінія» працює цілодобово. 044-284-19-15 — для жителів м. Києва.
+380-44-284-19-15 — для громадян, які перебувають за кордоном. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua
 

Раїса КУЛЬЧИЦЬКА
для «Урядового кур’єра»