ПАРТНЕРСТВО

Криза не завадила країнам-господарям гідно підготуватися до Євро-2012 
 

Голова Ради Міністрів Республіки Польща Дональд Туск високо оцінює рівень підготовки України і Польщі до проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Про це він заявив під час зустрічі з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим, що відбулася в ході робочого візиту глави вітчизняного уряду до сусідньої країни. «До чемпіонату залишилося 10 тижнів, і, я впевнений, за цей час всі проекти буде завершено», — підкреслив Дональд Туск.

У свою чергу Микола Азаров зазначив, що підготовка до чемпіонату вийшла на фінішну пряму, і на цьому етапі сторони обговорюватимуть ті питання, які потребують координації та спільних дій, зокрема спрощення митного контролю для гостей та вболівальників Євро-2012.

Польський колега підтримав цю ідею, запропонувавши винести на окреме обговорення питання поліпшення дорожньої інфраструктури обох країн. Водночас Микола Азаров зазначив, що вперше в історії Україну та Польщу зв’язало дуже якісне транспортне сполучення.

Загалом співрозмовники констатували, що наші країни, попри труднощі, пов’язані з кризою, практично завершили підготовку до фінальної частини континентальної футбольної першості.

Прем'єри переконані: Євро-2012  в Україні та Польщі пройде на високому рівні. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Газ цікавить усю Європу

У ході зустрічі обговорено також низку питань двосторонньої та загальноєвропейської співпраці. Так, Микола Азаров поінформував, що компанії з видобутку вуглеводнів уже внесли заставну вартість, необхідну для їхньої участі у тендері з видобутку сланцевого газу в Україні, підтвердивши цим серйозність своїх намірів.

При цьому глава українського уряду поінформував колегу про зустріч у Брюсселі міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойка з Єврокомісаром з питань енергетики Гюнтером Оттінгером, де обговорено питання поставок газу з Європи до України та стан і перспективи співпраці України та ЄС в енергетичній сфері.

Ідеться зокрема про пропозиції України щодо використання країнами ЄС вітчизняних підземних сховищ газу як акумулюючих потужностей, які компенсуватимуть витрати газу під час пікових навантажень. За словами Миколи Азарова, аномально холодна зима 2012 року засвідчила, що українські газосховища є надзвичайно надійним та економічно вигідним інструментом компенсації пікових навантажень. Микола Азаров запропонував ЄС закачувати газ за спотовими цінами протягом року та використовувати його у зимовий період, коли вартість газу зростає.

У цьому контексті реформування НАК «Нафтогаз України» дасть змогу імплементувати положення Європейської енергетичної хартії, зазначив Микола Азаров, коментуючи ухвалення Верховною Радою у першому читанні законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про трубопровідний транспорт» (щодо реформування нафтогазового комплексу)».

«НАК буде розділено на три складові відповідно до Європейської енергетичної хартії, яку Україна ратифікувала. Це надзвичайно великий крок до імплементації та виконання умов цієї хартії. Це сприятиме повноцінній співпраці в енергетичній галузі між Україною та ЄС», — заявив український Прем’єр.

Бізнес як важіль інтеграції

На спільній із польським колегою прес-конференції у Варшаві він також висловив переконання, що угоду про асоціацію буде парафовано 30 березня. І вона працюватиме на користь України і Євросоюзу, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Принагідно глава українського уряду подякував польській стороні за підтримку євроінтеграційних прагнень України. А Дональд Туск запевнив Миколу Азарова, що Польща і в подальшому підтримуватиме вступ України до ЄС.

Україна і Польща домовилися у травні провести засідання міжурядового комітету з питань торговельно-економічної співпраці. При цьому Микола Азаров зазначив, що відповідної домовленості досягнуто під час його зустрічі з представниками великого бізнесу Польщі. Учасники ринку підкреслили, що засідання цього комітету є важливим та дієвим механізмом, який сприятиме розвитку підприємницької діяльності.

Свою підтримку пообіцяв Микола Азаров і у сприянні відкриттю консульства Республіки Польща у Донецьку. За його словами, установу буде відкрито вже у травні цього року. У відповідь Дональд Туск зазначив, що польська сторона здійснить для цього всі необхідні заходи.

У ході робочого візиту Микола Азаров  поклав квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку.
 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»