Погана робота державних підприємств паливно-енергетичного комплексу призводить до того, що вони надають неякісні послуги споживачам та ще за завищеними цінами. Саме так розпочав учорашній брифінг міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.

«Усі ці підприємства — природні монополії. А управління ними та менеджерський склад керівництва не відповідає вимогам часу. Ми останні 9 місяців те й робимо, що постійно змінюємо його. Нашому міністерству підпорядковано 280 таких підприємств», — зазначив він. За його словами, не допомагають навіть прозорі й відкриті конкурси, де обирають керівників. Тож певну частину через деякий час доводиться звільняти.

«Краснолиманська» — одна з небагатьох шахт, яка попри те, що добре працює, стала об’єктом корупційного скандалу. Фото з сайту invtur.com.ua

Міністр пояснив, що лише ефективні керівники оптимізують видатки та формують ключові показники розвитку. «На 34 підприємствах ми провели відкриті конкурси. Було багато різних дискусій із цього приводу, особливо з управління НАК «Нафтогаз України». Усе це відбувається дуже важко. Слід зрозуміти, що такі підприємства досить специфічні, бо вони отримують дотації з державного бюджету», — вважає він.

За інформацією Міненерговугілля, найбільше змінюють керівників державних підприємств у вугільній галузі. Саме там, на думку міністра, більшість керівників працюють досить непрозоро, а кілька посадових осіб довелося змінювати навіть двічі.

Високопосадовець вважає, що контролювати всі фінансові потоки, які скеровуються до таких державних підприємств, повинно Міністерство фінансів, а Міненерговугілля має розробляти юридичну базу.

Журналісти зробили наголос на відомих подіях, що відбулися на державній шахті «Краснолиманська». Як відомо, прокуратура та СБУ підтвердили інформацію, що генерального директора цього підприємства Костянтина Кисельова було затримано за підозрою у розтраті коштів та зловживанням службовим становищем. А 26 жовтня за цією підозрою затримано заступника гендиректора цієї шахти Євгена Костеннікова.

Цікаво, що працівники підприємства підтримують своїх керівників. Проте, за інформацією Міненерговугілля, із «Краснолиманської» було виведено чималі кошти — 300 мільйонів гривень. Уся складність контролю такого підприємства полягає в тому, що воно розташоване поблизу зони розмежування.

«Чому ми так ретельно перевіряємо саме цю шахту? Тому що вона належить до тих небагатьох підприємств, які стабільно працюють і виплачують заробітну платню працівникам. Таким не можуть похвалитися багато інших підприємств. Хоч не заперечую, що держава заборгувала цій шахті 24 мільйони гривень», — зізнається міністр.

Журналісти також цікавилися іншими нагальними проблемами паливно-енергетичного комплексу. Так, відповідаючи на одне із запитань, посадовець зазначив, що Україна непоганими темпами накопичує вугілля на холодний період року. Так, за його словами, на 27 жовтня запаси цього палива становили 2,6 мільйона тонн.

«Це менше, ніж ми планували раніше, — 3,2 мільйона тонн. Проте така кількість — значно більше, ніж було на цю дату торік, — 1,6 мільйона тонн. Додайте до цього 100 тисяч тонн, які на «колесах», тобто у дорозі, і стільки само лежать на складах у Павлограді. Зазначу, що у нас ще не використані на закупівлю вугілля надані Ощадбанком 500 мільйонів гривень», — каже Володимир Демчишин.

Щодо закачування газу у вітчизняні газосховища, то міністр, як і раніше, не хвилюється: до кінця року ми зможемо «сховати» до 17,2 мільярда кубометрів блакитного палива. Проте він заявляє, що закачати до 19 мільярдів кубометрів Україна не зможе, і що робитимемо надалі, коли зима буде холодною, покаже час.

Міністр зазначив, що вже за короткий час з початку опалювального сезону він спостерігає негативну тенденцію: населення погано сплачує за газ. Він не розуміє цього, адже держава надає чималій кількості родин субсидії на сплату за це паливо. Високопосадовець додав, що найкраща ситуація зі сплатою — за користування електроенергією. За його словами, раніше злісними неплатіжниками були водоканали, тепер вони вносять плату справно.